Strona głównaProdukty i przepisyLecytyna – na pamięć i nie tylko

Lecytyna – na pamięć i nie tylko

SPIS TREŚCI

Lecytyna występuje naturalnie w naszym organizmie i wchodzi w skład błon komórkowych, pełniąc wiele istotnych funkcji. Stanowi ona mieszaninę fosfolipidów, czyli przede wszystkim kwasy tłuszczowe oraz cholina. Po raz pierwszy wyizolowano ją z żółtek kurzych jaj w roku 1846 roku. Stąd wzięła się też jej nazwa – lekithos z greckiego oznacza właśnie żółtko. Lecytyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i choć jest naturalnym składnikiem produkowanym przez ludzki organizm, dobrze jest dostarczać ją dodatkowo, spożywając bogate w nią produkty spożywcze, bądź za pomocą suplementów diety.

Rodzaje lecytyny

Lecytyna w postaci suplementu diety dostępna jest w trzech różnych odmianach, które różnią się proporcjami występujących w nich kwasów tłuszczowych:

  • sojowa – przewaga omega 6,
  • rzepakowa – przewaga omega 3
  • słonecznikowa – przewaga omega 6.
Lecytyna

Funkcje lecytyny:

  • stanowi budulec każdej komórki organizmu, jest składnikiem błon komórkowych,
  • wspomaga proces zapamiętywania i koncentrację, głównie dzięki zawartości choliny,
  • pozytywnie działa na wątrobę i żołądek – wspomaga regenerację i detoksykację wątroby,
  • jest składnikiem budującym tkanki mózgu,
  • wspomaga proces przemiany materii,
  • wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym,
  • wpływa na sprawność krążenia krwi,
  • wspomaga proces wchłaniania witamin.

Lecytyna – jak długo stosować

Na co dzień źródłem lecytyny są produkty spożywcze takie jak:

  • olej rzepakowy,
  • wątróbka,
  • ziarna słonecznika,
  • orzechy,
  • awokado,
  • siemię lniane,
  • ryby,
  • jajka.

Ponieważ lecytyna pozytywnie wpływa na pracę mózgu, koncentrację i procesy zapamiętywania, jest szczególnie polecana wszystkim osobom, które się uczą, pracują umysłowo, a także osobom starszym, których pamięć z wiekiem może ulegać osłabieniu. Poleca się ją również uczniom w czasie wytężonej nauki, w trakcie egzaminów. W tym czasie warto przyjmować suplementy diety z lecytyną, przyjmując dawkę określoną na opakowaniu. Jest stosunkowo bezpieczny suplement diety. Ponieważ jednorazowa dawka raczej nie sprawi, że od razu odczujemy poprawę koncentracji umysłu, lecytynę można stosować dłużej – od jednego do nawet trzech miesięcy. Dzienna norma spożycia lecytyny określana jest na podstawie dziennego zapotrzebowania choliny i jest to od około 2 – 2,5 gramów lecytyny na dobę.

Lecytyna na pamięć

Lecytyna – przeciwwskazania

Lecytyna pochodząca z soi, rzepaku bądź ze słonecznika może zawierać alergeny, dlatego nie jest wskazana dla osób z alergiami pokarmowymi. Suplementów diety z lecytyną nie poleca się również osobom stosującym leki przeciwzakrzepowe, z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, przed sięgnięciem po kapsułki z lecytyną powinny skonsultować się z lekarzem.

Lecytyna sojowa skutki uboczne

Jednym z najbogatszych źródeł lecytyny jest soja, roślina będąca podstawą w dietach wegetariańskiej oraz w wegańskiej. Tak jak inne rodzaje lecytyny może mieć dobroczynny wpływ na naszą pamięć, przemianę materii, poziom dobrego cholesterolu. Nie każdy wie, że lecytyna sojowa jest także wykorzystywana w przemyśle spożywczym, gdzie występuje pod nazwą E322, a także w przemyśle kosmetycznym. Można znaleźć ją między innymi w pieczywie, ciastach i czekoladzie. Lecytyna dodana do kosmetyków działa korzystnie na skórę i włosy. Na lecytynę sojową zawartą w kosmetykach i produktach muszą zwrócić szczególną uwagę alergicy, gdyż może wywołać ona niepożądane skutki uboczne, takie jak:

  • biegunka,
  • zawroty głowy,
  • brak apetytu.

Lecytyna dla dzieci

Lecytynę w kapsułkach nie powinny przyjmować małe dzieci. Zaleca się ją dzieciom w wieku szkolnym, które ukończyły co najmniej 13. rok życia.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img