Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Boczniaki – czy warto je jeść? Pomysły na dania z boczniakami

Boczniaki – czy warto je jeść? Pomysły na dania z boczniakami

Uznaje się, że grzyby poza walorami smakowymi, docenianymi w kuchni na całym świecie, nie mają większych wartości odżywczych. Jednak są pewne wyjątki, do których m.in. należą boczniaki. Te charakterystyczne grzyby wyrastające asymetrycznie, z boku na pniach drzew liściastych są między innymi źródłem witamin, minerałów oraz białka i uznaje się je za jedne z najwartościowszych. Warto wiedzieć jakie właściwości posiadają te grzyby, w jaki sposób można je przyrządzać, a także czy każdy może je spożywać.

Boczniaki — właściwości prozdrowotne

Boczniaki to grzyby o znikomej zawartości tłuszczu i zerowym poziomie cholesterolu. Mają niewiele kalorii, są niskokalorycznymi grzybami o bardzo małej zawartości tłuszczu i cukru, a także zerowej ilości cholesterolu. Posiadają za to dość dużo błonnika. Uznaje się też, że są produktem spożywczym o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Gromadzą w sobie całkiem znaczne pokłady wartości odżywczych, między innymi:

•      łatwo przyswajalne (aż w 70%) białko,

•      komplet witamin z grupy B (w tym ryboflawinę, kwasu pantotenowy, kwas foliowy, witamina B6 i tiamina),

•      witaminę D,

•      witaminę C (100 g pokrywa w 15% dziennego zapotrzebowania),

•      minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, selen, cynk, sód,

przeciwutleniacze.

Regularne spożywanie boczniaków pomaga obniżyć stężenie cholesterolu. Mają one dobroczynny wpływ na stan naczyń krwionośnych i mogą być spożywane przez osoby chore na miażdżycę, a także przez cukrzyków, ze względu na to, że nie wpływają one na podwyższenie cukru we krwi. Ponadto zawierają przeciwutleniacz nazywany ergotioneiną, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Co ciekawe boczniaki nie tracą tego składnika nawet po obróbce termicznej.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania boczniaków?

U osób uczulonych na grzyby boczniaki mogą powodować reakcję alergiczną: wysypkę, gorączkę, ból stawów lub objawy zespołu alergii jamy ustnej. Ponieważ grzyby zawierają znaczną ilość puryn, które rozkładają się w organizmie na kwas moczowy boczniaków nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową.

Zastosowanie boczniaków w kuchni – pomysły na dania z boczniakami

Boczniaki to duże grzyby, których kształt porównuje się do muszli ostryg. Te aromatyczne grzyby są popularne w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej, a również i w Polsce. Tak jak i inne grzyby można wykorzystać je w kuchni na wiele różnych sposobów, np. do przygotowania zup, sosów czy gulaszów i przyrządzić z nich „wegetariańskie flaczki”, dodać do kaszy, bigosu, sałatki, jajecznicy, naleśników lub pierogów. Już samo podsmażenie ich na patelni z odrobiną oleju i dodatkiem przypraw sprawia, że otrzymamy pyszne, sycące danie.

•      Boczniaki smażone na patelni

Przed każdym użyciem, boczniaki należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, pokroić i wrzucić na patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju i masła. Grzyby smażymy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż wilgoć wyparuje, a grzyby ściemnieją. Na koniec doprawiamy boczniaki solą i pieprzem i danie gotowe.

•      Kotlety z boczniaków

Aby przygotować boczniaki w postaci kotletów à la schabowy, należy oczyścić 250 g tych grzybów, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć, a następnie posolić i oprószyć delikatnie pieprzem. W głębokim talerzu należy rozbić 2 jajka, na drugi talerz wsypać 50 g mąki pszennej, a na trzeci 50 g bułki tartej. Boczniaki obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka stanie się złoto-brązowa. Gotowe „kotlety” podajemy z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką.

•      Penne z boczniakami, suszonymi pomidorami i parmezanem

W pierwszej kolejności obieramy 2 spore cebule i drobno siekamy. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym, aby się lekko zeszkliła. Następnie siekamy około 300 g boczniaków w paski, 200 g suszonych pomidorów i pęczek koperku, a  na tarce ścieramy około 100 g parmezanu. Na patelnię do cebuli wrzucamy boczniaki i smażymy przez 4-5 minut, po czym dodajemy pokrojone suszone pomidory i koperek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz polewamy odrobiną oliwy. Opcjonalnie można dodać posiekaną papryczkę chilli. Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu, a po odcedzeniu dodajemy do boczniaków z pomidorami. Podajemy makaron na głębokich talerzach, posypany parmezanem.

•      Sałatka z boczniakami

400 g boczniaków należy umyć, osuszyć, pokroić w paski i usmażyć na maśle klarowanym. W trakcie kiedy grzyby smażą się na patelni, należy ugotować 4 jajka na twardo. Na dużym talerzu wykładamy około 100 g rukoli, 10 sztuk przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i 200 g ciecierzycy z puszki. Obrane i pokrojone na ćwiartki jajka wykładamy na wierzch sałatki i dodajemy smażone boczniaki. W osobnej miseczce mieszamy około siedem łyżek oliwy z solą i pieprzem, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę octu jabłkowego oliwę i pastę harissa. Jeśli lubimy pikantne potrawy, do dressingu możemy właśnie dodać łyżkę harissy, czyli ostrej pasty przygotowanej na bazie papryczek chilli. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img