- Boczniaki — właściwości prozdrowotne
- Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania boczniaków?
- Zastosowanie boczniaków w kuchni – pomysły na dania z boczniakami
Uznaje się, że grzyby poza walorami smakowymi, docenianymi w kuchni na całym świecie, nie mają większych wartości odżywczych. Jednak są pewne wyjątki, do których m.in. należą boczniaki. Te charakterystyczne grzyby wyrastające asymetrycznie, z boku na pniach drzew liściastych są między innymi źródłem witamin, minerałów oraz białka i uznaje się je za jedne z najwartościowszych. Warto wiedzieć jakie właściwości posiadają te grzyby, w jaki sposób można je przyrządzać, a także czy każdy może je spożywać.
Boczniaki — właściwości prozdrowotne
Boczniaki to grzyby o znikomej zawartości tłuszczu i zerowym poziomie cholesterolu. Mają niewiele kalorii, są niskokalorycznymi grzybami o bardzo małej zawartości tłuszczu i cukru, a także zerowej ilości cholesterolu. Posiadają za to dość dużo błonnika. Uznaje się też, że są produktem spożywczym o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Gromadzą w sobie całkiem znaczne pokłady wartości odżywczych, między innymi:
• łatwo przyswajalne (aż w 70%) białko,
• komplet witamin z grupy B (w tym ryboflawinę, kwasu pantotenowy, kwas foliowy, witamina B6 i tiamina),
• witaminę D,
• witaminę C (100 g pokrywa w 15% dziennego zapotrzebowania),
• minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, selen, cynk, sód,
przeciwutleniacze.
Regularne spożywanie boczniaków pomaga obniżyć stężenie cholesterolu. Mają one dobroczynny wpływ na stan naczyń krwionośnych i mogą być spożywane przez osoby chore na miażdżycę, a także przez cukrzyków, ze względu na to, że nie wpływają one na podwyższenie cukru we krwi. Ponadto zawierają przeciwutleniacz nazywany ergotioneiną, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Co ciekawe boczniaki nie tracą tego składnika nawet po obróbce termicznej.
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania boczniaków?
U osób uczulonych na grzyby boczniaki mogą powodować reakcję alergiczną: wysypkę, gorączkę, ból stawów lub objawy zespołu alergii jamy ustnej. Ponieważ grzyby zawierają znaczną ilość puryn, które rozkładają się w organizmie na kwas moczowy boczniaków nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową.
Zastosowanie boczniaków w kuchni – pomysły na dania z boczniakami
Boczniaki to duże grzyby, których kształt porównuje się do muszli ostryg. Te aromatyczne grzyby są popularne w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej, a również i w Polsce. Tak jak i inne grzyby można wykorzystać je w kuchni na wiele różnych sposobów, np. do przygotowania zup, sosów czy gulaszów i przyrządzić z nich „wegetariańskie flaczki”, dodać do kaszy, bigosu, sałatki, jajecznicy, naleśników lub pierogów. Już samo podsmażenie ich na patelni z odrobiną oleju i dodatkiem przypraw sprawia, że otrzymamy pyszne, sycące danie.
• Boczniaki smażone na patelni
Przed każdym użyciem, boczniaki należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, pokroić i wrzucić na patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju i masła. Grzyby smażymy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż wilgoć wyparuje, a grzyby ściemnieją. Na koniec doprawiamy boczniaki solą i pieprzem i danie gotowe.
• Kotlety z boczniaków
Aby przygotować boczniaki w postaci kotletów à la schabowy, należy oczyścić 250 g tych grzybów, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć, a następnie posolić i oprószyć delikatnie pieprzem. W głębokim talerzu należy rozbić 2 jajka, na drugi talerz wsypać 50 g mąki pszennej, a na trzeci 50 g bułki tartej. Boczniaki obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka stanie się złoto-brązowa. Gotowe „kotlety” podajemy z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką.
• Penne z boczniakami, suszonymi pomidorami i parmezanem
W pierwszej kolejności obieramy 2 spore cebule i drobno siekamy. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym, aby się lekko zeszkliła. Następnie siekamy około 300 g boczniaków w paski, 200 g suszonych pomidorów i pęczek koperku, a na tarce ścieramy około 100 g parmezanu. Na patelnię do cebuli wrzucamy boczniaki i smażymy przez 4-5 minut, po czym dodajemy pokrojone suszone pomidory i koperek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz polewamy odrobiną oliwy. Opcjonalnie można dodać posiekaną papryczkę chilli. Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu, a po odcedzeniu dodajemy do boczniaków z pomidorami. Podajemy makaron na głębokich talerzach, posypany parmezanem.
• Sałatka z boczniakami
400 g boczniaków należy umyć, osuszyć, pokroić w paski i usmażyć na maśle klarowanym. W trakcie kiedy grzyby smażą się na patelni, należy ugotować 4 jajka na twardo. Na dużym talerzu wykładamy około 100 g rukoli, 10 sztuk przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i 200 g ciecierzycy z puszki. Obrane i pokrojone na ćwiartki jajka wykładamy na wierzch sałatki i dodajemy smażone boczniaki. W osobnej miseczce mieszamy około siedem łyżek oliwy z solą i pieprzem, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę octu jabłkowego oliwę i pastę harissa. Jeśli lubimy pikantne potrawy, do dressingu możemy właśnie dodać łyżkę harissy, czyli ostrej pasty przygotowanej na bazie papryczek chilli. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.