- Jakie przekąski sprawdzą się na pikniku?
- O czym jeszcze warto pamiętać podczas przegotowań do pikniku rodzinnego?
Latem, kiedy dni są długie i ciepłe, warto jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, korzystając z ładnej pogody, pozostając z dala od technologii czy mediów. Słoneczne przedpołudnie zachęca do wypoczynku na łonie natury. Wystarczy koc i kosz pełen pyszności, aby dobrze zacząć dzień w miłym towarzystwie. Piknik to wyjątkowa atrakcja zarówno dla dzieci, ale też okazja do spędzenia romantycznego czasu tylko we dwoje, z dala od zgiełku jak i codziennego pośpiechu. Wystarczy przygotować przekąski i napoje, zapakować je do kosza piknikowego, zabrać koc i znaleźć przyjemne miejsce do relaksu pod gołym niebem.
Jakie przekąski sprawdzą się na pikniku?
Przekąski na piknik powinny być przede wszystkim proste w przygotowaniu, takie, które nie wymagają przechowywania w lodówce, jak również takie, które dobrze zniosą transport. Jeśli nie wiesz, jakie jedzenie przygotować na taką okazję, podpowiadamy, co sprawdzi się na pikniku dla całej rodziny, tak aby było smacznie, zdrowo i pożywnie. Przede wszystkim bardzo ważna jest wygoda. Oznacza to, że potrawy powinny być podane w formie, która pozwoli je zjeść za pomocą kilku kęsów. Będą to więc wszelkiego rodzaju wrapy, tartaletki, szaszłyczki, desery w słoiczkach lub musy owocowe w tubkach. Co jeszcze sprawdzi się na pikniku:
• owocowe lub warzywne szaszłyki — do wersji warzywnej przydadzą się np. pokrojona w kostkę papryka, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe, mozzarella w wersji mini lub kostki żółtego sera, oliwki, a w wersji owocowej wszelkiego rodzaju owoce sezonowe, czyli truskawki, borówki, kawałki brzoskwini i arbuza,
• pizzerinki, czyli minipizze — z ciasta na pizze formujemy malutkie placuszki i delikatnie podpiekamy je w piekarniku, każdy smarujemy sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii, czosnku i oregano, układamy po plasterku mozzarelli i np. oliwce i na koniec znowu wkładamy do piekarnika, do momentu, aż mozzarella się roztopi,
• kolorowe omlety — duży puszysty omlet można usmażyć z dodatkiem kolorowych warzyw, na przykład z zielonym groszkiem, kukurydzą, czerwoną, żółtą i zieloną papryką i dodatkiem ulubionych ziół. Gotowy omlet wystarczy pokroić na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki i pożywne przekąski gotowe,
• chipsy owocowe – to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla pełnych ulepszaczy i słonych chipsów. Aby je przygotować, wystarczy ulubione owoce pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć je w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku, przez około 1,5 godziny. Mogą to być banany, jabłka, truskawki, ananasy, a dodatkowo można oprószyć je np. cynamonem,
• naleśniki ze szpinakiem i serem feta – do przygotowania będą potrzebne ciasto naleśnikowe, a także farsz, czyli paczka świeżego szpinaku i kostka fety. Z ciasta smażymy naleśniki, a szpinak wrzucamy na patelnię i dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser. Gotowe naleśniki nadziewamy szpinakowo-serowym farszem,
• łososiowe wrapy — potrzebne będą takie składniki jak: 150 g wędzonego łososia, szpinak, kapary, pół ogórka, 4 plastry żółtego sera, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, wrapy, sól, pieprz. Wrapy należy podgrzać na patelni, a następnie wyłożyć na nie wymieszany z solą i pieprzem jogurt, plaster sera, łososia, świeże liście szpinaku, plaster ogórka i kilka kaparów. Wrapy zwijamy jak naleśniki, można pokroić je na mniejsze części i zawinąć w serwetki,
• muffinki — na pikniku nie może zabraknąć słodkości, zamiast kupnych, zawierających mnóstwo cukru lub sztucznych słodzików ciastek, lepiej jest przygotować domowe muffinki — te słodkie babeczki, w zależności od naszych indywidualnych preferencji, można przyrządzić na wiele różnych sposobów — sprawdzą się w wersji mocno owocowej, ale też i cynamonowej lub czekoladowej, z kawałkami orzechów,
• desery w małych słoiczkach — to wygodna propozycja na piknik — jeden słoiczek zawiera porcję dla jednej osoby. Dno słoiczka można wypełnić porcją musli, pokruszonym herbatnikiem lub biszkoptem, dodać ulubione owoce sezonowe, np. truskawki, borówki, maliny, jeżyny i jagody i całość zalać naturalnym jogurtem z dodatkiem syropu klonowego. Na wierzch deseru można dodać czekoladowe lub kokosowe wiórki, płatki migdałów lub pokruszone orzechy. W szklanych słoiczkach oprócz deserów można przygotować również sałatki.
O czym jeszcze warto pamiętać podczas przegotowań do pikniku rodzinnego?
Wybierając się na piknik, nie zapominajmy o takich przekąskach jak pyszne owoce sezonowe, domowe ciasteczka owsiane czy oczywiście orzeźwiające napoje. Warto zamiast gazowanych, kolorowych i słodzonych napojów przygotować klasyczną lemoniadę, czyli wodę z dodatkiem soku z cytryny lub limonki i listkami świeżej mięty. Zamiast góry cukru, możemy wybrać zdrowszy słodzik w postaci naturalnego miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub syropu z czarnego bzu. Możemy spróbować również innej wersji lemoniady, na przykład arbuzową.
Na pikniku z powodzeniem sprawdzą się tradycyjne, sycące kanapki, jednak przygotowując je nie ograniczajmy się do podstawowych wersji tej klasycznej, piknikowej przekąski, czyli kanapki z wędliną i serem. Przekąska ta będzie zdecydowanie bardziej pożywna i wartościowa, jeśli białe pieczywo zastąpimy pełnoziarnistym, a zamiast wysokoprzetworzonej wędliny dodamy do środka na przykład aromatyczne, pieczone warzywa. Zrezygnujmy też z ciężkich sosów na bazie majonezu, ponieważ nie sprawdzą się one w wysokiej temperaturze, mogą łatwo się zepsuć i stanowić doskonałe środowisko do namnażania się na przykład salmonelli. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się delikatne dressingi przygotowane na bazie świeżej oliwy i octu balsamicznego.
Organizując piknik z dziećmi, warto pamiętać również o zabraniu ze sobą kilku rzeczy, które zapewnią im dodatkową rozrywkę, jak na przykład piłka, gra planszowa lub karciana, kredy do rysowania czy skakanka.