Strona głównaProdukty i przepisyChwilowa moda czy prawdziwy skarb? Jarmuż: właściwości i wartości odżywcze

Chwilowa moda czy prawdziwy skarb? Jarmuż: właściwości i wartości odżywcze

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych. Niedawno jeszcze nie do końca kojarzone przez wielu z nas, dziś wkracza na salony. Choć dla niektórych osób nadal bywa newralgiczny ze względu na swój specyficzny smak i twardą konsystencję, to odpowiednio przyrządzony może być naprawdę smakowitym dodatkiem do potraw. Warto włączyć go do diety także z uwagi na wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze.

Czy jarmuż jest zdrowy?

Dlaczego warto jeść jarmuż? Ponieważ jest to jedno z najbogatszych w wartości odżywcze warzyw. Ma on bardzo korzystne działanie na nasze zdrowie. Zasługuje na szczególne miejsce głównie ze względu na wysoką zawartość witamin A, K i C, a także wapnia oraz potasu.

jarmuż właściwości

Witamina A

Witamina A ma kluczowe znaczenie dla zdrowych oczu i dobrego wzroku. Odpowiada także za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo wspiera procesy regeneracyjne organizmu, a także wzmacnia układ immunologiczny.

Witamina C

Witamina C, której w jarmużu jest całe mnóstwo, korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Ma także duże znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, gdyż, wraz z wieloma innymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w jarmużu, zwalcza wolne rodniki. Pozytywnie działa także na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając miażdżycy. Warto jeść jarmuż, aby zapobiegać chorobom układu krążenia. Należy jednak pamiętać, że aby wykorzystać jego potencjał w tym kontekście, należy spożywać go na surowo.

Równie dużo jest w jarmużu witaminy K, która odpowiada za zdrowy układ kostny, zwiększając gęstość i mineralizację kości. Wspiera ona też układ krwionośny, regulując krzepliwość krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo witamina K zwiększa przyswajanie jednego z najważniejszych dla człowieka związków, witaminy D.

Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko

Obok witaminy K, także ten składnik powoduje, że jarmuż świetnie wpływa na kości i może być elementem diety w profilaktyce osteoporozy. Razem z potasem, wapń wspiera regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Na tym zalety jarmużu się nie kończą. Jarmuż, jak większość zielonych warzyw kapustowatych, zawiera znikome ilości kalorii. Będąc na diecie, właściwie nie ma potrzeby wliczać go w bilans kaloryczny. Dodatkowo zawiera on całkiem dużo błonnika, dzięki czemu potrafi nasycić na dłuższy czas. Jarmuż ma niski indeks glikemiczny, to znaczy, że nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jarmuż polecany jest więc zarówno przy odchudzaniu, jak i dla cukrzyków czy osób z insulinoopornością.

Kto nie powinien jeść jarmużu?

Mimo wyjątkowego bogactwa pod względem wartości odżywczych, jarmuż nie jest dla każdego. Istnieją bowiem przeciwskazania do jego spożywania. Ze względu na zawartość szczawianów, nie powinien być spożywany przez osoby z kamicą nerkową. Bywa też niezalecany pacjentom z problemami z tarczycą, gdyż zawiera goitrogeny hamujące przyswajanie jodu. Nie powinien jednak zaszkodzić w niewielkich ilościach, szczególnie spożywany po obróbce termicznej, która neutralizuje wspomniane związki. Przeciwwskazaniem do spożywania jarmużu mogą być również zaburzenia krzepliwości krwi.

jarmuż zastosowanie

Jak przygotować potrawy z jarmużu?

Aby polubić się z jarmużem, warto jest odpowiednio przygotować to specyficzne w smaku warzywo. Sezon na jarmuż trwa od jesieni, niemal przez całą zimę. Najsmaczniejsze są liście delikatnie przemrożone.

Przy przygotowywaniu potraw z tych zielonych liści, należy pamiętać o usunięciu twardych łodyg. Jarmuż możemy przygotowywać na surowo – wtedy będzie najzdrowszy, ale też po upieczeniu czy podsmażeniu – wtedy jego smak i konsystencja staną się delikatniejsze. Zastosowanie tego warzywa jest bardzo szerokie. Liście jarmużu mogą posłużyć jako baza do sałatek, dodatek do koktajli czy jako jednoskładnikowe danie: nieoczywiste chipsy z jarmużu.

Zachęcamy do wypróbowania szybkiego przepisu na makaron z jarmużem. Jest to danie idealne na pierwszą randkę z tym warzywem, po której będziecie mieli ochotę na więcej.

Składniki:

2 garście jarmużu
3/4 szklanki makaronu pełnoziarnistego
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka suszonych pomidorów lub garść pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka masła klarowanego
50 g mozzarelli
Sól, pieprz

Jak zrobić:

Makaron gotujemy al dente. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy masło. Podsmażamy na nim jarmuż. Chwilę smażymy, aż zmniejszy objętość. Dodajemy pokruszone orzechy, posiekane pomidory suszone lub świeże oraz ugotowany makaron. Smażymy razem kilka minut, na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można jeść na ciepło lub na zimno.

Joanna Penza Dietetyk
Autorka artykułów z zakresu dietetyki, pasjonatka zdrowego stylu życia. Trenerka na warsztatach i wykładach dotyczących zdrowego odżywiania. Absolwentka studiów podyplomowych „Poradnictwo dietetyczne” w Instytucie Żywności i Żywienia oraz licznych szkoleń z tego zakresu. Pracowała jako doradca żywieniowy pod własną marką oraz jako dietetyk dla cateringu. Nie zawsze była „fit”. Sama przeszła tę niełatwą drogę i obecnie chętnie dzieli się swoim doświadczeniem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img