Strona głównaProdukty i przepisyCzosnek - niezwykła roślina i jej właściwości

Czosnek – niezwykła roślina i jej właściwości

Zdania o czosnku są bardzo różne. Dla wielu jest on nieodzownym składnikiem codziennej diety. Jest przyprawą używaną praktycznie w każdym daniu, ale inni uważają go za zbyteczny i nie są fanami jego specyficznego ostrego smaku i zapachu. Jest także grupa, która wątpi w jego skuteczność wspomagania leczenia różnych chorób. Obecnie czosnek wraca do łask, przestaje być traktowany tylko jako dodatek do potraw czy przyprawa, lecz z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości jest na coraz to szerszą skalę wykorzystywany również jako środek terapeutyczny i wspomagający leczenie rozmaitych schorzeń. Zweryfikujemy, co jest mitem na jego temat, a co jak najbardziej prawdą i w jaki sposób możemy go użyć – nie tylko w kuchni.

Fakty na temat czosnku

Czosnek, czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) jest rodzajem byliny, obecnie uprawianym na całym świecie. Pierwotnie pochodzi on z Azji Środkowej. Należy do tego samego rodzaju co cebula, szczypiorek czy por. Na dalekim wschodzie wykorzystywany był już od starożytności, gdzie oprócz stosowania jako przyprawę, zyskał popularność jako jeden z najstarszych udokumentowanych medykamentów. Pierwsze wzmianki o czosnku datowane są na ponad 5000 lat temu. Już starożytni cenili jego prozdrowotne właściwości. Wzmianki o czosnku pojawiały się w manuskryptach pochodzących m.in.: ze starożytnego Rzymu, Grecji, Chin oraz Indii. Już wtedy znano jego właściwości lecznicze i stosowano go jako środek poprawiający trawienie, leczący zakażenia ran oraz poprawiający wydolność fizjologiczną i kondycję. Właśnie z tego powodu podawano go starożytnym atletom przez Igrzyskami, czy gladiatorom walczącym w Koloseum.

Skład chemiczny czosnku

Czosnek jest niskokaloryczny, jednocześnie posiadając bardzo dużą gęstość odżywczą. Waga jednego ząbku oscyluje średnio w okolicach 3 gramów. Porcja ta ma 4,5 kcal z czego 0,2 grama to białka, 1 gram to węglowodany. W 100 gramach czosnku jest około 152 kcal, ale należy pamiętać, że ze względu na brak możliwości jego spożywania w tak dużych ilościach o wiele bardziej wartościowe są substancje siarkowe, które zawiera. Ponadto dostarcza także takie składniki jak selen, mangan, witamina B6 oraz błonnik. Zawiera niewielkie ilości miedzi, potasu, wapnia, fosforu i witaminy B1.

Charakterystyczny smak i zapach czosnek zawdzięcza wielu różnym związkom siarki, szczególnie tym rozpuszczalnym w tłuszczach. Dodatkowo, także one warunkują jego pozytywny wpływ na organizm człowieka. Niestety mogą one wywoływać również niekorzystne efekty, takie jak podrażnienia błon śluzowych i skóry oraz układu pokarmowego. Poprzez zmiażdżenie główki czosnku, wywołamy szereg reakcji chemicznych, w efekcie których powstanie wiele nowych substancji czynnych biologicznie. Wśród nich są te o najsilniejszym efekcie terapeutycznym i są to kolejno: allicyna, alliina, ajoen, S-allylcysteina, sulfid diallilowy (DAS).

Wpływ czosnku na układ odpornościowy

Czosnek wywiera na nasz układ odpornościowy prozdrowotny wpływ. Jego rola jest w tym przypadku nie do przecenienia. Nie dziwi więc fakt, że staje się coraz częściej istotnym składnikiem środków na wspomaganie naturalnej odporności. Potwierdzają to badania przeprowadzone w Australii. Ich celem było zbadanie w jaki sposób składniki aktywne zawarte w czosnku wpłyną na podatność badanych na infekcje. Na 146 osób biorących udział w badaniu, w grupie regularnie spożywającej suplementy czosnku odnotowano mniej infekcji (24) niż w grupie zażywającej placebo (65 infekcji). Co więcej czas trwania takowej był średnio krótszy o 3,5 dnia w porównaniu do grupy kontrolnej. Dawki stosowane w badaniach wynosiły od 500mg – 2650mg dziennie ekstraktu z czosnku (dojrzewającego).

Wyciąg ten jest tak skuteczny ze względu na obecność allicyny czyli naturalnego antybiotyku oraz tiosiarczanów, przez co skuteczność przeciwko bakteriom występującym m.in. w jamie ustnej jest wysoka. Niestety tak silne właściwości posiada tylko czosnek świeży i dodatkowo niepoddany działaniu wysokiej temperatury. Sprawia to, że jego zastosowanie w praktyce jest utrudnione, z uwagi na ostry smak i zapach. Dodatkowo, należało by spożywać jego duże ilości, dlatego rozwiązaniem są wyciągi i ekstrakty z czosnku.

czosnek na odporność

Działanie czosnku na układ krążenia

Jest to jak do tej pory najlepiej zbadana właściwość czosnku. Wykazuje on działanie obniżające ciśnienie krwi, cholesterol całkowity ale też i LDL czyli ten niekorzystny dla naszego zdrowia. Podwyższa za to cholesterol HDL zwany inaczej „dobrym cholesterolem” oraz zmniejsza ryzyko choroby miażdżycowej. Czosnek oraz suplementy czosnku zawierające S-allylcysteinę są w stanie znacząco obniżyć ciśnienie krwi.

Przeanalizowano ponad 20 badań klinicznych i wyniki pokazały, że suplementacja czosnku w formie ekstraktu lub wyciągu była w stanie obniżyć ciśnienie krwi rozkurczowe jak i skurczowe. Należy zaznaczyć, że owe badania były prowadzone tylko wśród pacjentów ze zdiagnozowanym nadciśnieniem. Odpowiednio o 8-9 mmHg oraz 6-7mmHg w porównaniu do grup zażywających placebo. Aby lepiej to zobrazować, wspomnę tylko, iż jest to wartość porównywalna z lekami na nadciśnienie. Co ciekawe efekt ten występował tylko i wyłącznie w grupie z nadciśnieniem, u osób zdrowych mimo zażywania takiej samej ilości suplementu, ciśnienie krwi pozostało bez zmian. Czosnek także pozytywnie wpływa na regenerację uszkodzonych komórek mięśnia sercowego. Zażywanie 1000mg surowego czosnku przez osoby z chorobą miażdżycową, spowodowało poprawę wydolności podczas ćwiczeń fizycznych.

Wpływ czosnku na demencję i chorobę Alzheimera

To kolejny mało znany fakt. Czosnek może być wsparciem w zmniejszeniu objawów w/w schorzeń. Z uwagi na fakt, iż zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które to znacznie redukują ilość wolnych rodników. Wolne rodniki prowadzą do uszkodzeń oksydacyjnych tkanek, walnie przyczyniając się do przyśpieszenia procesów starzenia i degeneracji komórek, w tym tych mózgowych. Przeprowadzono badania, które potwierdziły, że czosnek może pozytywnie wpływać na zwiększenie aktywności enzymów przciwutleniających, które z kolei to obniżają stres oksydacyjny.

Czosnek a zdrowie układu kostnego

Tu sytuacja wygląda nieco inaczej. Mimo, że do tej pory nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach w celu określenia wpływu substancji znajdujących się w czosnku, takowe wykonano na gryzoniach. Wykazały one zwiększoną ilość estrogenu u samic po spożyciu ekstraktów z czosnku. Podążając tym tokiem rozumowania, może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka utraty masy kostnej u kobiet w okresie po i około menopauzalnym. To właśnie wtedy znacząco zwiększa się ryzyko związane z degradacją tkanki kostnej, mogącej prowadzić do osteoporozy. Może to sugerować, że zarówno suplement jak i świeży produkt ma korzystny wpływ na zdrowie kości u kobiet. Rośliny takie jak cebula, czy właśnie czosnek na dodatek mogą również przeciwdziałać chorobom stawów, jednak badania w dalszym ciągu są prowadzone.

Przeciwwskazania do spożywania czosnku

Należy sobie zadać pytanie czy istnieją przeciwwskazania dla spożywania czosnku. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego i tu znajdziemy takowe. Pierwsza grupa osób to te, które naturalnie są na niego uczulone. Uważać także powinni Ci u których występują zaburzenia krzepnięcia krwi oraz przyjmujący leki na jej rozrzedzenie. We wszystkich przypadkach konieczna jest konsultacja lekarska.

Podsumowanie

Podsumowując, czosnek najlepiej sprawdza się w roli przyprawy lub dodatku do dań. Bardzo ciężko jest go spożyć w dużej ilości zwłaszcza w surowej formie. Spotkać możemy go w wielu formach. Występuje w postaci całych główek i ząbków aż po pasty, ekstrakty, wyciągi, suplementy czy jako sproszkowana przyprawa lub marynowany, ale i kiszony. Może być dodawany do naprawdę sporej ilości dań w tym do wywarów mięsnych, warzywnych, zup czy sosów. Jego silny zapach i smak sprawia, że urozmaici niejedno danie unikalnym smakiem i aromatem. Właśnie w takiej formie jest łatwiejszy do spożycia, ale pamiętajmy o utracie wartości odżywczych, wraz z obróbką termiczną, marynowaniem czy kiszeniem.

Należy zwrócić uwagę na fakt, iż największym producentem czosnku są Chiny, lecz w myśl przysłowia „cudze chwalicie, swego nie znacie”, polski czosnek cechuje o wiele wyższa jakość jak i walory odżywcze, niż ten z dalekiego wschodu. Mimo istotnie wyższej ceny jego jakość jest nieporównywalna. Dlaczego, to który powinniśmy wybrać powinno być oczywiste.

W czasach gdzie dominują przeróżne suplementy na każde jedno schorzenie, powrót do natury i ziół jest najlepszym wyborem. Gorąco zachęcamy do ugoszczenia czosnku w waszej kuchni i eksperymentowania z coraz to nowymi potrawami z jego udziałem. Aż szkoda nie korzystać z takich dobroci natury.

Biblliografia:

  1. Majewski, M. (2014). Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 65(1).
  2. Kyo, E., Uda, N., Kasuga, S., & Itakura, Y. (2001). Immunomodulatory effects of aged garlic extract. The Journal of nutrition, 131(3) 1075S-1079S.
  3.  Amagase H, et al. Intake of garlic and its bioactive components. J Nutr. (2001)
  4. Block E. The chemistry of garlic and onions. Sci Am. (1985).
  5. garlic”. Food Dictionary, Epicurious.com. Archived from the original on May 24, 2012. Retrieved April 14, 2010.
  1. Dhawan, V., & Jain, S. (2005). Garlic supplementation prevents oxidative DNA damage in essential hypertension. Molecular and cellular biochemistry, 275(1), 85-94.
  2. Josling, P. (2001). Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Advances in therapy, 18(4), 189-193.
  3. Williams, F. M., Skinner, J., Spector, T. D., Cassidy, A., Clark, I. M., Davidson, R. M., & MacGregor, A. J. (2010). Dietary garlic and hip osteoarthritis: evidence of a protective effect and putative mechanism of action. BMC musculoskeletal disorders, 11(1), 1-8.
  4. https://pl.wikipedia.org/
  5. https://www.agrofakt.pl/bedzie-cena-czosnku-2018-r/
  1. Kyo, E., Uda, N., Kasuga, S., & Itakura, Y. (2001). Immunomodulatory effects of aged garlic extract. The Journal of nutrition, 131(3) 1075S-1079S.
Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img