Pierwszy pokarm w życiu, jaki spożywa dziecko ma słodkawy smak. Mleko karmiącej mamy składa się przede wszystkim z laktozy, a więc cukru mlekowego. Maluchy znają zatem słodycz od pierwszych dni życia, lubią ten smak i nie ma nic dziwnego w tym, że nawet już po odstawieniu od piersi, dzieci preferują pokarmy słodkie.
Słodycze często stają się ulubionym przysmakiem dzieci. Słodkości domagają się najpierw przedszkolaki, a nawyk sięgania po słodycze pozostaje na długie lata. A jak wiadomo nadmiar cukru w diecie jest niezdrowy i przyczynia się do powstania u dzieci otyłości, próchnicy, a w przyszłości cukrzycy i problemów z sercem. Nawet w przypadku kiedy rodzice starają się dbać o dietę dziecka, pragną karmić je zdrowo i nie wprowadzają słodyczy, to wysoka zawartość cukru w dalszym ciągu znajduje się w sokach czy bardzo popularnych niemowlęcych kaszkach. Okazuje się, że aż 80% dzieci spożywa za dużo cukru. Zatem co może jeść maluch zamiast słodyczy, aby jego potrzeba na słodki smak została zaspokojona, a jednocześnie, by rósł zdrowo?

Zdrowe zamienniki słodyczy
Cukry to węglowodany, które potrzebne są do tego, aby nasz mózg pracował prawidłowo i dlatego nie powinniśmy całkowicie wykluczyć ich z diety. Trzeba tylko wiedzieć, który cukier jest zdrowy, a który nie. Cukier nie tylko biały, ale też brązowy jak np. trzcinowy nie dostarcza naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Dzieci, a w zasadzie dorośli również, uwielbiają lizaki, cukierki, batoniki, lody, etc. Czym zastąpić te słodkości, aby jeść zdrowo i smacznie? Czy w ogóle da się jeść zdrowo, nie rezygnując ze słodkiego smaku? Na szczęście rozwiązań jest sporo. Oto niektóre propozycje:
- ksylitol – zdrowy zamiennik słodyczy to na przykład naturalny miód, stewia i ksylitol. Są to produkty bardzo słodkie, a jednocześnie mają w swoim składzie cenne minerały oraz witaminy. Dziś na rynku dostępne są lizaki, żelki, a nawet czekolady słodzone właśnie ksylitolem. Ksylitol to naturalny cukier pozyskiwany z kory brzozy fińskiej. Jest aż o 40% mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier, bezpieczniejszy dla diabetyków, ponieważ jego indeks glikemiczny jest czternastokrotnie niższy. Nie wywołuje on próchnicy, a nawet wykazuje właściwości antybakteryjne. Można go z powodzeniem używać w kuchni do pieczenia ciast i zastąpić nim zwykły cukier przy przyrządzaniu zdrowych deserów,
- świeże i suszone owoce – owoce są słodkie i zawierają dużo cennych witamin i minerałów. Suszone śliwki, daktyle, jabłka są słodsze od ich świeżych wersji i również bogate w cenne składniki odżywcze. Dzieciom szczególnie mogą przypaść do gustu chrupiące chipsy z jabłek, bananów czy kokosa,
- zdrowe batoniki – można przygotować je bardzo szybko, łącząc bakalie, suszone owoce i płatki zbóż z ksylitolem, miodem lub np. syropem klonowym. Można je obsypać wiórkami kokosowymi lub kakao,
- domowy kisiel – to duża porcja owoców z dodatkiem niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Zamiast cukru tu również doskonale sprawdzi się ksylitol.

To tylko niektóre z propozycji. Jak się okazuje, słodycze stosunkowo łatwo, a przede wszystkim warto, zamienić na znacznie zdrowsze i energetyczne przekąski. Nie musimy maluchom zakazywać jedzenia słodyczy, wystarczy zamiast tradycyjnych lizaków i chipsów, podsunąć dzieciom ich zdrowsze zamienniki.