Kasza jaglana należy do najbardziej zdrowych i najstarszych kasz. Jest źródłem cennych wartości odżywczych i otrzymuje się ją z nasion prosa. Z prosa produkuje się również płatki jaglane – poddaje się je delikatnej obróbce, czyli parowaniu i zgnieceniu. Są pełnowartościowym produktem i tak jak kasza jaglana zawierają wiele dobroczynnych składników. Są delikatne w smaku i lekkostrawne, nie zawierają glutenu. Można jeść je na wiele sposobów. Sprawdźmy, dlaczego warto włączyć je na stałe do naszej diety.
Płatki jaglane – właściwości
Zarówno płatki jaglane, jak i kaszę wytwarza się z prosa. Oba produkty są bardzo zdrowe i pełnowartościowe. Można stosować je wymiennie i przygotowywać te same potrawy. Płatki jaglane są prostsze w przygotowaniu i można jeść je bezpośrednio z pudełka lub dosypać do jogurtu, bez wcześniejszej obróbki termicznej. Płatki jaglane są źródłem:
- witamin z grupy B (B3, B6, B9) – mają dobroczynny wpływ na pracę układu nerwowego, układu krążenia, wspomagają regulację poziomu cholesterolu, zwiększają produkcję przekaźników nerwowych odpowiedzialnych za apetyt, sen i samopoczucie,
- witaminy E – jest przeciwutleniaczem, który między innymi chroni organizm przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki, a także przeciwdziała zakrzepom,
- lecytyny – wspomaga pracę układu nerwowego, działa pozytywnie na pamięć i koncentrację, pomaga przyspieszyć regenerację organizmu po wysiłku fizycznym,
- żelaza – jest głównym elementem hemoglobiny, pomaga w sprawnym transporcie tlenu, wspiera pracę układu nerwowego, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- magnezu – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a także odpornościowego, pozytywnie wpływa na pracę serca, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej, obniża ryzyko pojawienia się insulinoodporności i przewlekłych powikłań cukrzycowych,
- fosforu – pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, bierze udział w mineralizacji kości i zębów,
- potasu – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,
Zastosowanie plastyków jaglanych
Płatki jaglane doskonale nadają się na pożywną i lekkostrawną jaglankę. Można połączyć ją z mlekiem lub wodą, przygotować w wersji na słodko lub wytrawnej. Ugotowane z dodatkiem jabłka, cynamony i odrobiny cukru, można potraktować jako deser. Nadają się do spożycia na surowo, jako dodatek do jogurtu. Można również usmażyć z nich placki lub upiec kruche ciasteczka. Wymieszane i zblendowane razem z orzechami, daktylami lub innymi suszonymi owocami, będą świetnie smakowały jako bardzo zdrowe kulki mocy. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie płatków jaglanych jako panierki do kotletów w wersji wegańskiej lub tradycyjnej.
Płatki jaglane – dla kogo
Płatki jaglane nie zawierają gluteny, dlatego są bezpieczne dla osób chorych na celiakię. Są też lekkostrawne i sycące, zaleca się je przy problemach z trawieniem lub przy schorzeniach żołądka. To także doskonałe danie dla osób będących na diecie redukcyjnej. Można je bezpiecznie podawać nawet niemowlakom podczas rozszerzania diety. Powinny na nie jednak uważać osoby chore na cukrzycę, ponieważ po ugotowaniu, mają wysoki indeks glikemiczny.