Glicyna jest jednym z aminokwasów endogennych, czyli tych, które wytwarzane są przez nasz organizm. Nazwa ta wzięła się od słowa „glykys”, które w języku greckim znaczy „słodki”, ponieważ smak glicyny przypomina słodki smak glukozy. Ten aminokwas to neuroprzekaźnik pełniący ważne funkcje w ośrodkowym układzie nerwowym. Glicynę wykorzystuje się między innymi w kosmetyce i do produkcji leków. Poza tym korzystnie wpływa na mięśnie, stawy czy układ pokarmowy, a ponieważ wpływa również na stan naszych włosów i paznokci, znajdziemy ją także w kosmetykach przeznaczonych do ich pielęgnacji. Często glicynę zawierają suplementy diety wspomagające pamięć i koncentrację.

Jakie funkcje w organizmie pełni glicyna?
Glicyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w którym pełni rolę neuroprzekaźnika. W ośrodkowym układzie nerwowym kontroluje przyjmowanie pożywienia i utrzymywanie równowagi wewnętrznej organizmu mimo zmian zachodzących w środowisku zewnętrznym. Glicynie przypisuje się także wpływ na poprawę jakości snu. Poza tym aminokwas ten między innymi:
- uczestniczy w syntezie glukozy, nukleotydów, kreatyniny, puryn,
- wchodzi w skład kwasów żółciowych,
- uczestniczy w syntezie hemu,
- uczestniczy w syntezie białek, glutationu,
- bierze udział w reakcjach detoksykacyjnych,
- jest składnikiem budującym kolagenu i ma wpływ na elastyczność skóry,
- ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe,
- wpływa na poprawę samopoczucia.
Właściwości glicyny
Glicyna wpływa na prawidłowy przebieg wielu różnorodnych procesów zachodzących w naszym organizmie:
- wspiera prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego,
- wzmacnia pamięć, poprawia sprawność umysłową
- pomaga w leczeniu zaburzeń neurologicznych,
- wspomaga leczenie schizofrenii,
- wpływa na zmniejszenie uczucia lęku i niepokoju,
- może być stosowana jako wspomaganie w leczeniu depresji i epilepsji,
- poprawia jakość snu,
- wpływa na wyciszenie się,
- pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia w ciągu dnia,
- wspomaga leczenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych,
- razem z proliną działa ochronnie na układ pokarmowy,
- pomaga zmniejszyć stan zapalny w przewodzie pokarmowym,
- zapobiega podrażnieniom przewodu pokarmowego
- przyczynia się do odbudowy wyściółki jelit,
- hamuje objawy chorobowe zapalenia jelit i refluksu
- pomaga łagodzić objawy choroby wrzodowej,
- poprawia skład mikroflory jelitowej,
- hamuje stan zapalny w organizmie,
- łagodzi zapalenie stawów i mięśni,
- wspomaga proces regeneracji mięśni,
- zapobiega utracie masy mięśniowej osobom w podeszłym wieku,
- stanowi budulec kości, stawów, więzadeł,
- poprawia elastyczność skóry.

Zastosowanie glicyny
Niedobory glicyny zdarzają się stosunkowo rzadko. Mogą wiązać się z długoterminowym stosowaniem diety ubogobiałkowej lub wynikać z występowania chorób, podczas których dochodzi do ubytku białka. Zaniżona ilość glicyny może skutkować zaburzeniami wchłaniania się składników odżywczych pochodzących z pokarmu, a w konsekwencji niski wzrost, a także nieprawidłową pracę układu immunologicznego. Suplementacja tym aminokwasem wspomaga leczenie na przykład:
- chorób układu krążenia,
- cukrzycy,
- otyłości.
Źródła glicyny
- Glicyna jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że w nasz organizm wytwarza ją samodzielnie. Jest także dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem, znajdziemy ją przede wszystkim w produktach zawierających białko:
- mięso: wołowe, wieprzowe, drób,
- ryby,
- jajka,
- mleko i jego przetwory, jak np. jogurty, sery, twarogi,
- orzechy,
- ziarna,
- warzywa takie jak: fasola, kapusta, kalafior, jarmuż.
Osoby, u których z różnych przyczyn zdrowotnych wskazana jest dieta uboga w białko, mogą korzystać z suplementu diety zawierającego glicynę.