Strona głównaProdukty i przepisyCzym jest glicyna – źródła, właściwości i zastosowanie

Czym jest glicyna – źródła, właściwości i zastosowanie

Glicyna jest jednym z aminokwasów endogennych, czyli tych, które wytwarzane są przez nasz organizm. Nazwa ta wzięła się od słowa „glykys”, które w języku greckim znaczy „słodki”, ponieważ smak glicyny przypomina słodki smak glukozy. Ten aminokwas to neuroprzekaźnik pełniący ważne funkcje w ośrodkowym układzie nerwowym. Glicynę wykorzystuje się między innymi w kosmetyce i do produkcji leków. Poza tym korzystnie wpływa na mięśnie, stawy czy układ pokarmowy, a ponieważ wpływa również na stan naszych włosów i paznokci, znajdziemy ją także w kosmetykach przeznaczonych do ich pielęgnacji. Często glicynę zawierają suplementy diety wspomagające pamięć i koncentrację.

Jakie funkcje w organizmie pełni glicyna?

Glicyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w którym pełni rolę neuroprzekaźnika. W ośrodkowym układzie nerwowym kontroluje przyjmowanie pożywienia i utrzymywanie równowagi wewnętrznej organizmu mimo zmian zachodzących w środowisku zewnętrznym. Glicynie przypisuje się także wpływ na poprawę jakości snu. Poza tym aminokwas ten między innymi:

  • uczestniczy w syntezie glukozy, nukleotydów, kreatyniny, puryn,
  • wchodzi w skład kwasów żółciowych,
  • uczestniczy w syntezie hemu,
  • uczestniczy w syntezie białek, glutationu,
  • bierze udział w reakcjach detoksykacyjnych,
  • jest składnikiem budującym kolagenu i ma wpływ na elastyczność skóry,
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe,
  • wpływa na poprawę samopoczucia.

Właściwości glicyny

Glicyna wpływa na prawidłowy przebieg wielu różnorodnych procesów zachodzących w naszym organizmie:

  • wspiera prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego,
  • wzmacnia pamięć, poprawia sprawność umysłową
  • pomaga w leczeniu zaburzeń neurologicznych,
  • wspomaga leczenie schizofrenii,
  • wpływa na zmniejszenie uczucia lęku i niepokoju,
  • może być stosowana jako wspomaganie w leczeniu depresji i epilepsji,
  • poprawia jakość snu,
  • wpływa na wyciszenie się,
  • pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia w ciągu dnia,
  • wspomaga leczenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych,
  • razem z proliną działa ochronnie na układ pokarmowy,
  • pomaga zmniejszyć stan zapalny w przewodzie pokarmowym,
  • zapobiega podrażnieniom przewodu pokarmowego
  • przyczynia się do odbudowy wyściółki jelit,
  • hamuje objawy chorobowe zapalenia jelit i refluksu
  • pomaga łagodzić objawy choroby wrzodowej,
  • poprawia skład mikroflory jelitowej,
  • hamuje stan zapalny w organizmie,
  • łagodzi zapalenie stawów i mięśni,
  • wspomaga proces regeneracji mięśni,
  • zapobiega utracie masy mięśniowej osobom w podeszłym wieku,
  • stanowi budulec kości, stawów, więzadeł,
  • poprawia elastyczność skóry.

Zastosowanie glicyny

Niedobory glicyny zdarzają się stosunkowo rzadko. Mogą wiązać się z długoterminowym stosowaniem diety ubogobiałkowej lub wynikać z występowania chorób, podczas których dochodzi do ubytku białka. Zaniżona ilość glicyny może skutkować zaburzeniami wchłaniania się składników odżywczych pochodzących z pokarmu, a w konsekwencji niski wzrost, a także nieprawidłową pracę układu immunologicznego. Suplementacja tym aminokwasem wspomaga leczenie na przykład:

  • chorób układu krążenia,
  • cukrzycy,
  • otyłości.

Źródła glicyny

  • Glicyna jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że w nasz organizm wytwarza ją samodzielnie. Jest także dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem, znajdziemy ją przede wszystkim w produktach zawierających białko:
  • mięso: wołowe, wieprzowe, drób,
  • ryby,
  • jajka,
  • mleko i jego przetwory, jak np. jogurty, sery, twarogi,
  • orzechy,
  • ziarna,
  • warzywa takie jak: fasola, kapusta, kalafior, jarmuż.

Osoby, u których z różnych przyczyn zdrowotnych wskazana jest dieta uboga w białko, mogą korzystać z suplementu diety zawierającego glicynę.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img