Obecnie, w naszych kuchniach, poza oliwą czy olejem rzepakowym, coraz częściej pojawiają się także inne wartościowe tłuszcze, szczególnie te tłoczone na zimno. Wśród nich znajduje się także olej sezamowy – o głębokim, złocistym kolorze i niepodrabialnym aromacie.
Tłoczony na zimno olej sezamowy to produkt, który warto mieć w swojej spiżarni, ale także w domowej kosmetyczce. Dzięki zawartości cennych składników jest odżywczy, świetnie dopełnia smak egzotycznych potraw – a przy tym, sprawdza się przy codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Olej sezamowy – właściwości zdrowotne
Wartościowe tłuszcze są niezbędne w codziennej diecie. Nie powinno brakować ich w żadnym posiłku. Warto natomiast sięgać po różnorodną ich selekcję. Nierafinowany olej sezamowy wykazuje pewne właściwości zdrowotne. Jest wartościowy dla organizmu przede wszystkim ze względu na zawartość:
- przeciwutleniaczy (sezamina i sesamolina),
- witamin z grupy B,
- witamin A, D, E, K,
- koenzymów,
- związków polifenolowych
- steroli,
- składników mineralnych (wapń, magnez, cynk, miedź, mangan, żelazo czy fosfor),
- kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9.
Porcja oleju sezamowego dostarcza do organizmu także śladowe ilości białka i błonnika, dzięki czemu warto sięgać po niego przygotowując zbilansowane śniadanie, lunch, przekąskę czy kolację. Jego regularny udział w diecie może przyczynić się pozytywnie do regulowania poziomu cholesterolu oraz prawidłowej pracy układu krążenia.
Olej sezamowy – zastosowanie w kuchni
Dobrej jakości olej sezamowy zastosowanie w kuchni znajdzie przede wszystkim jako dodatek do gotowania, duszenia i smażenia. W takim celu jest właśnie wykorzystywany m.in. w potrawach kuchni chińskiej czy indyjskiej.
Warto jednak pamiętać, że punkt dymienia tłoczonego na zimno (czyli nierafinowanego) oleju sezamowego wynosi 177°C. Dla porównania: punkt dymienia masła klarowane wynosi 220°C. Oznacza to, że olej sezamowy nie sprawdzi się najlepiej do smażenia w głębokim tłuszczu – ale może być wykorzystywany do podsmażenia.
Tłoczony na zimno olej sezamowy warto natomiast stosować przede wszystkim do dań na zimno, czyli sałatek, sosów, dipów, past czy do skropienia gotowego posiłku. W ten sposób zachowa on pełnię swoich właściwości. Jego głęboki orzechowy smak świetnie dopełni dania inspirowane kuchnią azjatycką.
Olej sezamowy na skórę i włosy – naturalny kosmetyk
Podobnie jak w przypadku innych olejów, podobnie i ten tłoczony z ziaren sezamu, był i jest wykorzystywany do pielęgnacji ciała.
Olej sezamowy na skórę można stosować np. w celu wykonania masażu, demakijażu lub na domknięcie wieczornej pielęgnacji (tworząc na skórze warstwę okluzyjną). Ten typ oleju należy do olejków cięższych – jego konsystencja jest gęsta, a nawet delikatnie lepka. Dzięki temu utrzymuje się dobrze na powierzchni skóry, chroniąc ją przed nadmierną utratą wilgoci.
- Z tego względu olej sezamowy polecany jest na zmarszczki i do pielęgnacji skóry dojrzałej, pozbawionej blasku, poszarzałej i matowej.
Porcję oleju można również rozprowadzić na włosach. Zwilżone pasma można pokryć odżywką do włosów, lub nałożyć olej bezpośrednio na skórę głowy i całą długość włosów.
- Olej pomoże wzmocnić szczególnie włosy przesuszone i wysokoporowate (z tendencją do mocnego kręcenia się), a także te zniszczone zabiegami fryzjerskimi oraz łamliwe.
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i łagodzącym olej sezamowy może być również stosowany do płukania jamy ustnej, w celu przyspieszenia gojenia drobnych ran. Za sprawą wysokiej zawartości składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, wspomaga on regenerację i odnowę komórek.