Galgant znany również jako alpinia lekarska lub alpinia galgant jest rośliną z rodziny imbirowatych, którą stosuje się w kuchni jak przyprawę o zdecydowanym, ostrym i lekko gorzkawym smaku. Jest to również roślina, której przypisuje się szereg niezwykle cennych właściwości prozdrowotnych i polecana jest w walce z różnego rodzaju schorzeniami. W Niemczech na przykład zyskała ona status leku. W Polsce, ta pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej i przypominająca z wyglądu korzeń imbiru roślina, w dalszym ciągu jest stosunkowo mało znana i popularna. A szkoda, gdyż jej wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony. Jak działa i kiedy warto ją stosować?

Galgant – właściwości prozdrowotne alpinii lekarskiej
Roślina ta zawiera w sobie wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Najbardziej ceniona jest galangina. Jest to związek pochodzenia naturalnego, który zaliczany jest do grupy flawonoli. Za niezwykłe właściwości galgantu odpowiadają także olejki eteryczne: galganol i alpinon. Alpinia lekarska wykazuje między innymi właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i rozkurczowe i jej spożywanie zalecane jest w celu:
- wspomaganiu pracy układu krążenia,
- zapobiegania wystąpieniu udaru i zawału,
- zniwelowania bólu i wzmocnienia serca,
- obniżenia temperatury,
- zniwelowania bólu głowy i migren,
- usunięcia bólu reumatycznego i bólu pleców,
- pozbycia się skurczów żołądka,
- usprawnienia procesu trawienia,
- zniwelowania uczucia nudności w chorobie lokomocyjnej,
- wzmacnia organizmu,
- zapobiegania infekcjom.
Zastosowanie alpinii lekarskiej
Korzeń galgantu dostępny jest najczęściej w postaci zmielonej. Jest on jedną z najbardziej podstawowych przypraw używanych w kuchni tajskiej, indonezyjskiej, a także wietnamskiej. Świetnie komponuje się z egzotycznymi potrawami, takimi jak na przykład trawa cytrynowa, curry czy imbir. Można dodawać go do zup, zwłaszcza z grochem lub fasolą, ciężkich sosów, marynat, do dań warzywnych, rybnych i dań mięsnych, a szczególnie do wołowiny. Zmielony korzeń galgantu zawarty w potrawach, zwłaszcza tych ciężkostrawnych, nie tylko wzbogaci ich smak, ale także wspomoże proces trawienia.

Nalewka ze sproszkowanego korzenia galgantu
W okresie wzmożonej podatności na infekcje, w przeziębieniu, problemach z trawieniem, w bólach reumatycznych i w czasie ogólnego osłabienia organizmu, w celach zdrowotnych i w celu wzmocnienia naturalnej odporności, ze sproszkowanego korzenia galgantu w bardzo prosty sposób można przygotować napar lub nalewkę. W celu przygotowania naparu wystarczy łyżeczkę przyprawy wsypać do kubka i zalać gorącą wodą, a następnie parzyć przez około 20 minut.
Natomiast w celu przygotowania nalewki 100 g sproszkowanego galgantu należy zalać mocnym alkoholem (minimum 40%) w ilości 500 ml, macerować przez 10 dni, a po tym czasie należy ją przefiltrować. Wówczas jest gotowa do spożycia. W celach leczniczych powinno przyjmować się 5 ml nalewki, do trzech razy na dobę. W przypadku występowania bólu mięśni lub stawów, nalewkę można zastosować również w formie okładów.