Strona głównaProdukty i przepisyCzym jest karob i jakie ma właściwości?

Czym jest karob i jakie ma właściwości?

Karob jest produktem, który pozyskuje się ze strąków z drzewa karobowego (nazywanym też „chlebem św. Jana”). Karob ceniony jest ze względu na właściwości zdrowotne i stosuje jako zamiennik kakao w diecie osób uczulonych na ten składnik. Sprawdźmy, jakie jeszcze zastosowanie i właściwości ma ten produkt.

Właściwości karobu

Drzewo karobowe pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest wspomniane w Biblii, w której jest mowa o pozyskiwaniu paszy dla zwierząt, z owoców drzewa karbowego. Dziś karob rośnie dziko w ciepłym klimacie, w regionie basenu Morza Śródziemnego. Rosną na nim charakterystyczne strączki, zawierające jadalny miąższ, które nazywane są „chlebem świętojańskim”. Drzewo karobu, innymi słowy „chleb św. Jana”, w Polsce dostępny jest w postaci sproszkowanej, która wyglądem przypomina kakao i najczęściej możemy znaleźć karob w takiej formie w sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Jest on źródłem wielu cennych wartości odżywczych:

  • błonnika,
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3,
  • witaminy A, C, E,
  • minerały: wapń, fosfor żelazo, magnez,
  • związki przeciwutleniające: katechina, epikatechina, epigallokatechina, flawan-3-ole, kwas galusowy, galusan epigallokatechiny.

Karob ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, działa on między innymi:

  • przeciwbiegunkowo – owoce karobu mają działanie antybakteryjne,
  • przeciwdziałające zaparciom – dzięki zawartości dużej ilości błonnika, wspomaga perystaltykę jelit,
  • antyoksydacyjnie wpływa na zwiększenie ilość fenoli w organizmie,
  • obniżająco poziom cholesterolu we krwi – ma to dobroczynny i ochronny wpływ na serce i naczynia krwionośne;
  • zmniejszające ryzyko wystąpienia anemii – dzięki dużej zawartości żelaza,
  • zapobiegające osteoporozie – dzięki zawartości łatwo przyswajalnego wapnia, pomaga wspomagająco przy objawach przeziębienia – podczas kaszlu, czy bólu gardła.

Zastosowanie karobu w codziennej kuchni

Ponieważ karob jest produktem bezglutenowym, a także hipoalergicznym, może być bezpiecznie stosowany przez alergików i osoby z nietolerancją glutenu. Jest to również produkt wegański. Występuje w formie sproszkowanej, a wyglądem i smakiem przypomina kakao, ale zawiera mniej tłuszczu i w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera w ogóle kofeiny. Tak zwana mączka z chleba świętojańskiego jest stosowana właśnie jako substytut kakaa przez alergików zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich, na przykład do:

  • sosów,
  • wypieku chleba,
  • smażenia naleśników,
  • wypieku ciast, muffinek i tortów (nadaje im ciemną, czekoladową barwę)
  • deserów, które nie wymagają pieczenia, np. tiramisu,
  • dodatek do lukru lub polew do ciasta,
  • dodatek do koktajli,
  • produkcji wegańskiej czekolady,
  • przyrządzania na jego bazie lodów “czekoladowych”.

Jest źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i związków przeciwzapalnych. Polecany jest wszystkim osobom, które ze względów etycznych, zdrowotnych czy jakichkolwiek innych, muszą być na ścisłej, określonej diecie. Mączka z chleba świętojańskiego sprawdzi się zatem w diecie:

  • sportowców,
  • osób nietolerujących gluten,
  • alergików,
  • wegetarian,
  • cukrzyków,
  • dbających o linię,
  • borykających się z chorobami jelit.
Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img