Karob jest produktem, który pozyskuje się ze strąków z drzewa karobowego (nazywanym też „chlebem św. Jana”). Karob ceniony jest ze względu na właściwości zdrowotne i stosuje jako zamiennik kakao w diecie osób uczulonych na ten składnik. Sprawdźmy, jakie jeszcze zastosowanie i właściwości ma ten produkt.
Właściwości karobu
Drzewo karobowe pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest wspomniane w Biblii, w której jest mowa o pozyskiwaniu paszy dla zwierząt, z owoców drzewa karbowego. Dziś karob rośnie dziko w ciepłym klimacie, w regionie basenu Morza Śródziemnego. Rosną na nim charakterystyczne strączki, zawierające jadalny miąższ, które nazywane są „chlebem świętojańskim”. Drzewo karobu, innymi słowy „chleb św. Jana”, w Polsce dostępny jest w postaci sproszkowanej, która wyglądem przypomina kakao i najczęściej możemy znaleźć karob w takiej formie w sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Jest on źródłem wielu cennych wartości odżywczych:

- błonnika,
- witamin z grupy B: B1, B2, B3,
- witaminy A, C, E,
- minerały: wapń, fosfor żelazo, magnez,
- związki przeciwutleniające: katechina, epikatechina, epigallokatechina, flawan-3-ole, kwas galusowy, galusan epigallokatechiny.
Karob ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, działa on między innymi:
- przeciwbiegunkowo – owoce karobu mają działanie antybakteryjne,
- przeciwdziałające zaparciom – dzięki zawartości dużej ilości błonnika, wspomaga perystaltykę jelit,
- antyoksydacyjnie wpływa na zwiększenie ilość fenoli w organizmie,
- obniżająco poziom cholesterolu we krwi – ma to dobroczynny i ochronny wpływ na serce i naczynia krwionośne;
- zmniejszające ryzyko wystąpienia anemii – dzięki dużej zawartości żelaza,
- zapobiegające osteoporozie – dzięki zawartości łatwo przyswajalnego wapnia, pomaga wspomagająco przy objawach przeziębienia – podczas kaszlu, czy bólu gardła.
Zastosowanie karobu w codziennej kuchni
Ponieważ karob jest produktem bezglutenowym, a także hipoalergicznym, może być bezpiecznie stosowany przez alergików i osoby z nietolerancją glutenu. Jest to również produkt wegański. Występuje w formie sproszkowanej, a wyglądem i smakiem przypomina kakao, ale zawiera mniej tłuszczu i w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera w ogóle kofeiny. Tak zwana mączka z chleba świętojańskiego jest stosowana właśnie jako substytut kakaa przez alergików zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich, na przykład do:

- sosów,
- wypieku chleba,
- smażenia naleśników,
- wypieku ciast, muffinek i tortów (nadaje im ciemną, czekoladową barwę)
- deserów, które nie wymagają pieczenia, np. tiramisu,
- dodatek do lukru lub polew do ciasta,
- dodatek do koktajli,
- produkcji wegańskiej czekolady,
- przyrządzania na jego bazie lodów “czekoladowych”.
Jest źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i związków przeciwzapalnych. Polecany jest wszystkim osobom, które ze względów etycznych, zdrowotnych czy jakichkolwiek innych, muszą być na ścisłej, określonej diecie. Mączka z chleba świętojańskiego sprawdzi się zatem w diecie:
- sportowców,
- osób nietolerujących gluten,
- alergików,
- wegetarian,
- cukrzyków,
- dbających o linię,
- borykających się z chorobami jelit.