Stale rosnące zainteresowanie ekologią, zdrowym stylem życia, a w tym zdrowym i wartościowym jedzeniem sprawia, że zaczynamy poszukiwać naturalnych produktów spożywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, wspomagają naszą odporność i pozwalają ustrzec się przed rozwojem niektórych chorób cywilizacyjnych. Stąd między innymi wzięło się zainteresowanie żywnością określaną jako superfoods, czyli inaczej superżywnością. To umowna nazwa produktów spożywczych, które są źródłem nieocenionych witamin, minerałów i takich składników odżywczych, które w znaczący, a także naturalny sposób przyczyniają się do wspomagania prawidłowej pracy naszego organizmu. Do superfoods zalicza się między innymi owoce, warzywa, zioła i przyprawy, a także niektóre ryby.

Światowa lista produktów superfoods
Sprawdźmy, jakie jedzenie zalicza się do najbardziej egzotycznych, cenionych na świecie produktów superfood:
- spirulina i chlorella, czyli jadalne algi morskie – zawierają duże ilości białka, witaminy A, K, żelaza i potasu. Algi morskie między innymi wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Spirulina pomaga także zniwelować objawy alergicznego nieżytu nosa, natomiast chlorella wzmacnia odporność,
- quinoa, czyli komosa ryżowa – nazywana złotem Inków roślina pochodząca z Ameryki Południowej, którą można stosować jako alternatywę dla ryżu i kaszy. Jest ona cennym źródłem łatwoprzyswajalnego białka, witaminy z grupy B, wszystkich niezbędnych aminokwasów, żelaza, fosforu, wapnia i miedzi. Jest też jednocześnie pożywna, sycąca, a przy tym lekkostrawna.
- nasiona chia – to pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej ziarna, które rosną w Meksyku i Gwatemali. Są przede wszystkim źródłem błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
- jagody acai – te pochodzące z lasów tropikalnych Ameryki Południowej owoce zawierają wapń, żelazo, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i oleinowy. Są uznawane za jeden z najsilniejszych oksydantów,
- moringa – to tropikalne drzewko pochodzące z Indii, które w Polsce można kupić w postaci sproszkowanej. Przypisuje się mu właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antywirusowe, a także detoksykujące. Poza tym moringa pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokcie,
- tarczyca bajkalska – to zioło, które od wieków cenione jest na terenach Mongolii, Chin i Rosji. Wyciąg z tej rośliny, przyjmowany regularnie w postaci kapsułek, pomaga w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu i usprawnić krążenie krwi. Tarczyca wykazuje działanie antygrzybiczne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zaleca się ją osobom z chorobami wątroby, astmą i obniżoną odpornością.

Polskie produkty superfood
Choć dostęp do produktów superfoods pochodzących ze wszystkich stron świata dostępnych jest obecnie na wyciągnięcie ręki, nie powinniśmy zapominać o tym, że także polskie sady i pola również obfitują w superżywność. Zaliczamy do niej między innymi takie produkty jak:
- kasza jaglana – nazywana królową polskich kasz stanowi cenne źródło żelaza, fosforu, cynku, miedzi, manganu i krzemu, witamin z grupy B, E i lecytyny. W porównaniu z innymi kaszami jest stosunkowo niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy tym niezwykle sycące i odżywcza. Wspomaga ona proces oczyszczania organizmu z toksyn, wykazuje pozytywne działanie na stawy, kości, skórę, włosy i paznokcie. Jako jeden z nielicznych produktów zbożowych nie zawiera glutenu,
- olej lniany – jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Obniża poziom cholesterolu, wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspomaga proces trawienia i przyspiesza metabolizm. Można go stosować także do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci,
- owoce czarnego bzu – wykazują działanie przeczyszczające, moczopędne i napotne, a sok z owoców czarnego bzu jest stosowany jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowy, a także o działaniu antyoksydacyjnym,
- kiszonki – są cennym źródłem beta-karotenu, witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, a także magnezu, fosforu wapnia i potasu. Wspomagają one między innymi układ trawienny, regulują metabolizm, zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc tym samym przed anemią i wspomagają odporność,
- żurawina – powszechnie uprawiana na terenie całej Polski, żurawina znana jest przede wszystkim jako skuteczny środek działający zapobiegawczo infekcjom dróg moczowych i pęcherza. Doskonale sprawdza się ona podczas przeziębienia, w chorobach reumatycznych i problemach z układem trawiennym. Wspiera organizm w walce z Helicobacter pylori, czy z zakażeniami wirusowymi.
Lista światowych jak i polskich produktów zaliczanych do superfood jest bardzo długa. Należą do niej mniej lub bardziej znane przysmaki jak: awokado, orzechy pekan, brazylijskie, włoskie, laskowe, miód manuka, sok noni, ale także siemię lniane, porzeczki czy czarne jagody. Włączanie superżywności do codziennej diety jest naturalnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezwykle cennych składników odżywczych.