Strona głównaProdukty i przepisyCzym jest kordyceps? Poznaj właściwości chińskiego grzyba

Czym jest kordyceps? Poznaj właściwości chińskiego grzyba

Nazywany maczużnikiem chińskim kordyceps (Cordyceps Sinesnsis) to rodzaj grzyba pasożytniczego, znanego i cenionego w tradycyjnej medycynie chińskiej jako „cudowny lek”. Obecnie uznany za superfoods, czyli produkt spożywczy o wysokiej zawartości korzystnych dla naszego organizmu składników odżywczych, ceniony za jego działanie wspomagające odporność. Jest między innymi stosowany pomocniczo w leczeniu schorzeń nerek, wątroby i płuc. Przyjrzyjmy się bliżej temu niepozorne, a jednocześnie niezwykłemu grzybowi, jakim jest kordyceps chiński i sprawdźmy, kiedy warto po niego sięgnąć, by skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości?

Czym jest kordyceps chiński?

Kordyceps chiński to pasożytniczy grzyb, rośnie wyłącznie na górzystych terenach Tybetu i Nepalu na wysokościach od trzech do pięciu tysięcy metrów nad poziomem morza. Ponieważ występuje bardzo rzadko i trudno go znaleźć, uznaje się, że jest on tym bardziej cenny. Cykl życia maczużnika chińskiego jest całkowicie niezwykły. Zimą pasożytuje on pod ziemią w larwie ćmy z rodziny Thitarodes. Wiosną, kiedy topnieje śnieg, zaczyna rosnąć w postaci, która przypomina miniaturową maczugę, wielkości małego palca, w dalszym ciągu jest ukryty pod ziemią i dopiero latem, rośnie już jako samodzielny grzyb, ukazując się na powierzchni. Znaleźć go jest niezwykle trudno chociażby ze względu na jego niewielki rozmiar, poza tym rośnie on w całkowicie ekstremalnych warunkach. Jest zbierany przez miejscową ludność ręcznie. Ze względu na działanie i rzadkie występowanie, grzyb uznaje się za wyjątkowo cenny.

Kordyceps chiński – właściwości

Kordyceps stosuje się jako środek poprawiający ogólną kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną, dodający energii oraz jako remedium przeciwdziałające procesom starzenia się i demencji. Prozdrowotne właściwości grzyb ten zawdzięcza przede wszystkim kordycepinie, która pomaga między innymi w regulacji rytmu dobowego i wykazuje działanie antydepresyjne. Badania nad tym niezwykle ciekawym organizmem potwierdziły, że jego regularne przyjmowanie w postaci suplementu diety poprawia i normalizuje poziom hormonów sterydowych, w tym również testosteronu. Oprócz tego kordyceps zawiera także polisacharydy, składniki biologicznie czynne, witaminy i minerały. Zaliczany jest on również do grupy roślin i grzybów nazywanych adaptogenami. Adaptogeny zawierają związki, które wspierają zachowanie równowagi organizmu, zmniejszając skutki stresu. Ekstrakt z maczużnika chińskiego stymuluje komórki odpornościowe organizmu, tak zwane makrofagi, do produkcji cytokin – substancji prozapalnych, dzięki czemu kordyceps wykazuje działanie immunostymulujące. W związku z tym jego spożywanie w postaci suplementu diety zaleca się w sytuacji, kiedy mamy obniżoną odporność organizmu, a także w sezonie jesienno-zimowym. Badania laboratoryjne wykazały również, że działa on skutecznie w zwalczaniu gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus).

Kordyceps chiński – zastosowanie

Właściwości tego niepozornego grzyba wiążą się przede wszystkim z poprawianiem ogólnej kondycji organizmu, wzmacnianiem odporności, oczyszczania z toksyn działaniem przeciwzapalnym. Kordyceps reguluje pracę hormonów, układu oddechowego. Grzyb ten wpływa całościowo na cały nasz organizm i jest polecany osobom, które uprawiają sport wyczynowo, gdyż pomaga on w regeneracji organizmu:

  • reguluje rytm dobowy,
  • zapobiega bezsenności,
  • wpływa na poprawę samopoczucia,
  • dodaje energii,
  • działanie przeciwzapalne,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • zmniejszenie ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych,
  • obniża ryzyko występowanie reakcji alergicznych,
  • wspiera pracę układu oddechowego,
  • wspiera regenerację nerek i wątroby,
  • spowalnia procesy starzenia się,
  • stymuluje wytwarzanie białych krwinek,
  • usprawnia krążenie i dotlenienie tkanek,
  • normalizuje poziom cukru i cholesterolu,
  • pozytywnie wpływ na florę bakteryjną jelit,
  • usprawnia metabolizmu.

Kordyceps chiński – w jaki sposób stosować?

Po maczużnik chiński chętnie sięgają sportowcy, z tego względu, że poprawia on wytrzymałość i ogólną wydajność organizmu. W Polsce dostępny jest on w postaci kapsułek lub w formie sproszkowanej. Z proszku należy przygotować roztwór wodny do picia. Dawkowanie jest podane na opakowaniu. Przeważnie kordyceps stosuje się dwa razy dziennie w zależności od dawki suplementowania preparatu. Profilaktycznie można stosować go przez cały rok, nie przekraczając zalecanej dawki. Dobowa dawka nie powinna być większa niż 3 g. Ponieważ suplement ten może działać pobudzająco, najlepiej przyjmować go z samego rana. Wówczas pomoże nam zachować energię przez cały dzień.

Przeciwwskazania do stosowania kordycepsu chińskiego

Tak naprawdę przeciwwskazań do przyjmowania kordycepsu jest niewiele. Nie powinno podawać się go dzieciom poniżej 12. roku życia. Przed rozpoczęciem suplementacji tym produktem, powinny zachować szczególną ostrożność i skontaktować się z lekarzem:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy,
  • osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi – kordyceps może delikatnie rozrzedzać krew.

Zawsze pamiętajmy o tym, że wprowadzanie nowego suplementu diety warto skonsultować z lekarzem.

Ten niewielki i zupełnie niepozorny grzyb jakim jest kordyceps, od stuleci ceniony przez tradycyjną ludność, zupełnie niedawno został odkryty przez zachodnią medycynę. Dziś pojawiły się możliwości jego hodowli w laboratorium, w bioreaktorach. Szczegółowo przeprowadzone analizy składu wykazały, że specjalne warunki hodowli sprawiają, że nie różni się on znacząco od tego rosnącego dziko. Dzięki temu dostęp do kordycepsu stał się łatwiejszy, jak i jego cena jest dziś zdecydowanie bardziej przystępna. To idealny dodatek do naszej codziennej diety, którego suplementacja pomoże nam w codziennym funkcjonowaniu, dodając energii i zapewniając dodatkową ochronę przed wirusami i drobnoustrojami. Warto rozważyć stosowanie kordycepsu szczególnie w trudnym okresie sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej podatni na przeziębienia i choroby.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img