Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia, w 2018 roku w Polsce na nadciśnienie tętnicze chorowało aż ponad 30% społeczeństwa. Przyczyną powstawania tej choroby jest często zła dieta, nadwaga, brak ruchu i nadmierny stres. Nadciśnienie tętnicze może objawiać się bólem głowy, przyspieszonym biciem serca i uczuciem niepokoju. Nieleczone prowadzi do zmian w nerkach, układzie naczyniowym i sercu, a ostatecznie może skutkować zawałem lub niewydolnością serca, udarem mózgu i innymi, równie poważnymi schorzeniami, które zagrażają życiu i zdrowiu. Jednym z naturalnych i w zasadzie najprostszych sposobów na obniżenie ciśnienia jest odpowiednia, zdrowa dieta. Istnieją produkty, które są w stanie obniżyć ciśnienie, i które warto na stałe wprowadzić do swojej diety.

Produkty obniżające ciśnienie krwi
Najprostszym sposobem na zachowanie zdrowia jest zdrowa, zróżnicowana dieta. Jeśli obawiamy się, że z różnych przyczyn możemy być narażeni na występowanie wysokiego ciśnienia, profilaktycznie powinniśmy wzbogacić naszą dietę w produkty bogate w takie składniki jak potas, magnez, polifenole i flawonoidy. Do smacznych, zdrowych i łatwo dostępnych produktów obniżających ciśnienie należą:
- owoce jagodowe – takie jak jagody, borówki, truskawki, maliny i porzeczki,
- buraki – zawierają duże ilości azotanów (tlenek azotu pomaga regulować ciśnienie),
- pomidory – zawierają dużo potasu,
- aronia dzięki zawartości prozdrowotnych antocyjanów,
- rodzynki – zawierają dużo potasu i błonnika,
- nasiona słonecznika – bogate w magnez, który wycisza organizm i obniża ciśnienie,
- jajka – zawarte w białku peptydy normalizują ciśnienie, ale zalecana jest ostrożność w przypadku osób z podwyższonym cholesterolem,
- gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao – spożywana w niewielkiej ilości, lecz systematycznie pomaga obniżyć ciśnienie,
- brokuły – są cennym źródłem magnezu i potasu,
- banany – są źródłem potasu,
- chude mleko – spożywane codziennie, dzięki zawartości wapnia i witaminy D pomaga znacznie obniżyć ciśnienie,
- siemię lniane – dostarczają błonnika i kwasów omega-3, spożywane codziennie znacznie obniżają ciśnienie,
- oliwa – pochodząca z pierwszego tłoczenia (zawiera wówczas najwięcej polifenoli),
- chude mięso i ryby – są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
- świeże sałaty, szpinak i czosnek – spożywane regularnie,
- quinoa (komosa ryżowa) – jest źródłem białka, obniża cholesterol i poziom cukru, co pomaga obniżyć ciśnienie.

Do diety warto również wprowadzić naturalne zioła o działaniu obniżającym ciśnienie. Zamiast kawy, herbaty i innych napojów, które zawierają kofeinę, możemy pić ziołowe napary z:
- rumianku – ma działanie uspakajające,
- melisy – pomaga zmniejszyć napięcie nerwowe,
- ziela ruty – wykazuje działanie rozkurczowe,
- dzikiej róży – zawiera dużo witaminy C i ma pozytywny wpływ na serce i cały układ krwionośny.
Podstawową zasadą zdrowej diety dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym krwi jest przede wszystkim ograniczenie soli, produktów zawierających konserwanty, a szczególnie dań gotowych i typu instant. Warto także ograniczyć spożywanie wysoko przetworzonego tłuszczu i cukru. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się oliwa, a cukier łatwo zastąpić jest jego zdrowszymi odpowiednikami, np. syropem klonowym, ksylitolem czy naturalnym miodem. Nie można zapominać także o zdrowym ruchu i dotlenianiu organizmu, chociażby w postaci regularnych spacerów na świeżym powietrzu.