Strona głównaProdukty i przepisyDlaczego warto pić sok z czarnej rzepy?

Dlaczego warto pić sok z czarnej rzepy?

Czarna rzepa to odmiana rzodkiewki, charakteryzującej się grubym korzeniem o czarnej barwie. Tak naprawdę jest to czarna rzodkiew, choć w Polsce przyjęło się, że mówimy na nią „rzepa”. Wewnątrz niej znajduje się biały miąższ. Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Europie, Azji i północnej Afryce. W Polsce była znana już w średniowieczu i przez wiele stuleci była jednym z najpopularniejszych warzywa, aż do wieku XIX, kiedy to została wyparta przez ziemniaki. Czarną rzepę można jeść na surowo, jednak ma ona charakterystyczny, nieco gorzki smak i nie każdemu może smakować. A szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych i ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jednak jest na to rada – zamiast surowego warzywa, możemy wybrać sok warzywny. Zobaczymy więc, jakie korzyści przyniesie nam picie soku z czarnej rzepy.

Sok z czarnej rzepy – właściwości

W trakcie produkcji soku z czarnej rzepy powstają olejki gorczyczne, które odpowiadają za ostry smak i specyficzny zapach. Mają one silny wpływ na organizm – zwiększają produkcję żółci, soków trawiennych i śliny. W soku z czarnej rzepy znajdują się również składniki, które spowalniają rozwój bakterii. Ponadto jest on źródłem takich cennych składników jak:

  • witaminy: A, B1 i B2, C, K, PP,
  • minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i siarka.

Sok z czarnej rzepy – zastosowanie

Zawartość glikozydów w czarnej rzepie sprawia, że wytworzony z niej sok działa moczopędnie, przeciwbakteryjnie, a także odkażająco. Pobudza on wydzielanie się soków trawiennych, co usprawnia pracę i perystaltykę jelit. Sok z czarnej rzepy pomaga złagodzić dolegliwości układu pokarmowego, takie jak zaparcia, czy wzdęcia. Wspomaga oczyści organizm ze złogów i toksyn, a także usprawnia przemianę materii. Ma korzystny wpływ na pracę nerek wątroby czy pęcherzyka żółciowego, a jego regularne picie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Sok z czatnej rzepy podnosi odporność organizmu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, ponadto pomaga złagodzić objawy infekcji, stanów zapalnych gardła i kaszel. Wykazuje też pozytywne działanie na układ krwionośny, pomagając uszczelnić naczynia włosowate i obniżyć poziom cholesterolu LDL. Podsumowując, regularne spożywanie soku z czarnej rzepy między innymi:

  • wspiera i reguluje pracę układu pokarmowego, działa stymulująco na wydzielanie się soków trawiennych,
  • wzmacnia naturalną odporność organizmu,
  • wspomaga zwalczanie infekcji wirusowych, przeziębienia,
  • wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • wzmacnia kości i zęby,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału serca.

Wyciąg z czarnej rzepy często wykorzystywany jest również w kosmetyce, między innymi do produkcji szamponów, odżywek i wcierek, które mają działanie wzmacniające cebulki włosowe i przeciwdziałające wypadaniu włosów. 

Profilaktycznie sok z czarnej rzeczy powinno pić się dwa razy w ciągu dnia, przed posiłkiem. Jest to nie tylko zdrowy, ale i bezpieczny produkt. Zaleca się jednak, aby kobiety w ciąży i karmiące, przed jego spożyciem skonsultowały się z lekarzem.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img