Strona głównaPorady dietetyczneDlaczego warto spożywać pestki dyni?

Dlaczego warto spożywać pestki dyni?

Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, a na dodatek możemy z niej przygotować całą plejadę różnorakich dań. Sprawdzi się zarówno po postacią zupy, placków czy frytek. Jej wszechstronność sprawia, że jest niezwykle popularna w naszym kraju. Jednak warto pamiętać również o pestkach znajdujących się w środku. Wszakże niejednokrotnie lądują one w koszu, a jest to spory błąd. Pomijając już fakt, iż w tenże sposób marnujemy pożywienie, a co istotniejsze – pozbywamy się produktu niezwykle bogatego w składniki odżywcze. Pestki dyni z pewnością zasługują na miano ,,super food’’ i postaramy się to udowodnić.

Zastosowanie pestek dyni

W przemyśle spożywczym, pestki dyni, są głównie wykorzystywane do produkcji nierafinowanego oleju. Jest on niezwykle zdrowy i zaleca się spożywanie go na zimno. Warto jednak pamiętać, że nie nadaje się do smażenia, a to ze względu na niską temperaturę dymienia, ale przede wszystkim – podgrzany traci swoje właściwości prozdrowotne. Dodatkowo owe pestki, są częstym składnikiem wszelakich past kanapkowych i to niekoniecznie wegańskich, których stanowią doskonałą bazę. Znajdziemy je również, chociażby w wypiekach, ale możemy także dodawać je do sałatek, czy nawet deserów. Dodajmy, że pestki dyni, są produktem stosunkowo tanim w stosunku do wartości odżywczych, które oferują. Znajdziemy je w większości sklepów, czy to suszone, prażone oraz ukryte w środku samej dyni. Naturalnie najwięcej prozdrowotnych składników znajdziemy w świeżych pestkach dyni, dlatego warto zakupić całą dynię w celu pozyskania takowych.

Pestki dyni do jedno z najlepszych źródeł magnezu w diecie

Pestki dyni to jedno z najlepszych źródeł magnezu wśród produktów spożywczych. Zalewie jedna ich garść pozwoli nam zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten minerał w około 40 %. Natomiast w zaledwie 100 gramach pestek, znajduję się go, aż 600 miligramów. To wszystko sprawia, że mogą stać się prostym sposobem na uzupełnienie niedoborów magnezu. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że niemal 75 % całej populacji ziemskiej, może cierpieć z powodów jego niedoboru. Nasza codzienne dieta zazwyczaj nie pokrywa w pełni zapotrzebowania na ten mikroelement, co może mieć wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Dodajmy, że bierze on udział w niemal 300 różnorakich procesach chemicznych zachodzących w naszym ciele. Ma ogromny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego czy całego układu nerwowego. Owszem, możemy również sięgać po wszelkiej maści suplementy diety, które z pewnością pomogą w wyrównaniu poziomu magnezu we krwi, jednak zazwyczaj produkty pochodzenia naturalnego, są najlepszym wyborem żywieniowym. Warto również zaznaczyć, że pestki dyni mogą być również źródłem cynku, bowiem w 100 gramach zawierają około 8 mg tego pierwiastka. Oznacza to, że taka ilość jest w stanie zaspokoić około 15 % dziennego zapotrzebowania.

Pestki dyni jako źródło żelaza w diecie

Co prawda, najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso. Spożywając je dostarczamy względnie duże ilości tego mikroelementu, a na dodatek jest on stosunkowo dobrze przyswajalny. Jednak istnieje wiele sytuacji, gdy z jakichś powodów nie chcemy lub nie możemy spożywać mięsa, a tym samym niejako ograniczamy podaż żelaza w diecie. W takich sytuacjach jednym z lepszych rozwiązań, będzie po prostu sięganie po pestki dyni. Jedna garść pozwoli zaspokoić około 18 % dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy. Dodajmy, że żelazo niehemowe, znajdujące się chociażby w wyżej wymienionych pestkach jest gorzej przyswajalne od hemowego – czyli pochodzenia zwierzęcego. Jednak i tak jest to o wiele lepsze rozwiązanie, niż przykładowo, sięganie po rozmaite preparaty zawierające owy składnik pokarmowy. Warto zaznaczyć, że przyswajalność żelaza, możemy poprawić poprzez spożywanie go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C.

W jaki sposób pestki dyni, mogą poprawić zdrowie prostaty?

Jak się okazuje, pestki dyni mogą mieć spory wpływ na zdrowie prostaty. Przeprowadzono bowiem serię badań, w których podawano szczurom płci męskiej – pestki dyni. Wyniki tychże eksperymentów, były bardzo interesujące, bowiem zaobserwowano, że olej zawarty w pestkach, może hamować przerost gruczołu krokowego. Dodatkowo, może również mu przeciwdziałać w przyszłości, a to dzięki ograniczeniu negatywnego wpływu nadmiaru testosteronu na ten gruczoł. Dodatkowo spożywanie pestek dyni jest zalecane, mężczyznom w wieku rozrodczych. Wpływ na to ma oczywiście wcześniej wspomniany cynk, ale również wysoka zawartość witaminy E. Wszakże obie te substancje warunkują ruchliwość plemników, ich liczbę, a nawet szybkość produkcji. Uściślając, pestki dyni mają spory wpływ na jakość spermy, a tym samym płodność mężczyzny.

Pestki dyni, a zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Pestki dyni, charakteryzują się także pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie naszego układu krążenia, w tym serce. Wpływ na takowe zawdzięczają wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega –3, jak i fitosteroli roślinnych. Związki te wykazują szczególnie prozdrowotne działanie na nasze serce i mogą przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy oraz nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu w świetle naczyń wieńcowym, tym samym znacznie obniżając ryzyko zawału mięśnia sercowego. Na dodatek nie bez znaczenia jest spora zawartość magnezu. Udowodniono bowiem, że ten pierwiastek wykazuje delikatne działanie hipotensyjne, a więc może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi. Na dodatek udowodniono, że przyjmowanie dużych dawek magnezu w długim horyzoncie czasowym, może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na nadciśnienie tętnicze. Jednak to nie wszystkie prozdrowotne właściwości magnezu, bowiem przeprowadzono liczne badania na temat jego wpływu na zdrowie i kondycję mózgu. Wyniki okazały się być więcej niż zadowalające, gdyż istnieje silna korelacja pomiędzy przyjmowaniem produktów bogatych w magnez a zmniejszonym ryzykiem, chociażby udarów mózgu.

Działanie przeciwpasożytnicze pestek dyni

Pestki dyni charakteryzują się wielopoziomowym wpływem na nasz organizm, a jedną z ciekawszych ich właściwości jest działanie przeciwpasożytnicze. Temat ten od lat intrygował naukowców i to właśnie polscy badacze postanowili sprawdzić, czy rzeczywiście tak jest. W tym celu przeprowadzili oni badania in vitro, używając do tego różnych gatunków nicieni. Ku ich zaskoczeniu, okazało się, że ekstrakt z pestek dyni istotnie ograniczał liczbę składanych przez nie jaj. Dodatkowo, zmalała też liczba jaj, z których wykluwały się w pełni rozwinięte osobniki. Warto również zaznaczyć, że substancje zawarte w pestkach nie były obojętne dla dorosłych nicieni. Zmniejszały bowiem znacznie ich ruchliwość w przewodzie pokarmowym. Następnie postanowiono przeprowadzić serię podobnych doświadczeń, lecz tym razem obiektem badań stały się zwierzęta laboratoryjne. Wnioski z tychże badań były niemal identyczne, bowiem istotnie zmniejszyła się liczba jaj odnajdywanych w kale zwierząt, jak i liczba w pełni wykształconych nicieni – obecnych w ich przewodzie pokarmowym. Na dodatek, zmianie uległa również długość i wielkość pasożytów, gdyż odnajdowane osobniki były istotnie mniejsze i krótsze, niż te bytujące w organizmach zwierząt, którym nie został podany owy ekstrakt.

Pestki dyni, mogą poprawić naszą odporność

Zbiory dyni odbywają się na jesieni, co wiąże się w pewien sposób z rozpoczęciem sezonu na rozmaite przeziębienia lub grypę. Dynia, a właściwie jej pestki mogą być doskonałym sposobem na poprawę naszej odporności w tymże właśnie okresie. Ma to oczywiście związek z wysoką zawartością cynku w pestkach. Cynk jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego organizmu, ale i wykazuje duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Wszakże to właśnie cynk jest niezbędny do prawidłowego działania tymuliny, czyli hormonu wydzielanego przez grasicę. To właśnie ona stymuluje wydzielanie, jak i wzrost komórek odpowiedzialnych za naszą odporność. Szczególnie duży wpływ wykazuje na limfocyty typu T oraz komórki NK, zwane również naturalnymi zabójcami drobnoustrojów chorobotwórczych. Warto dodać, że wysoka zawartość cynku w diecie, może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na różnorakie choroby wirusowe, jak i skrócić czas trwania przeziębienia oraz znacznie złagodzić jego przebieg.

Inne właściwości pestek dyni

Pestki dyni z uwagi na wysoką zawartość magnezu, mogą również wpływać na nasz nastrój. W momencie, gdy dostarczamy zbyt małą ilość tego składnika pokarmowego – nasz układ nerwowy nie funkcjonuje w sposób prawidłowy. W efekcie czego, może pojawić się drażliwość, wahania nastroju, bóle głowy, a nawet stany lękowe, czy depresja. Doskonałą odpowiedzią na wszystkie te dolegliwości, mogą okazać się właśnie pestki dyni, które nie tylko uzupełnią niedobory magnezu, ale również mogą poprawić nam nastrój. Dodatkowo zarówno miąższ dyni, jak i jej pestki zawierają spore ilości karotenoidów, jak i inhibitorów proteaz. Oba te związki, są silnymi przeciwutleniaczami – tym samym mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty oraz płuc. Warto zaznaczyć, że oprócz wyżej wymienionych właściwości cynku, ma on równie duży wpływ na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Szczególnie włosy, są niezwykle zależne od poziomu tego mikroskładnika, wszakże gdy jest go za mało, z pewnością dojdzie do ich osłabienia, a w konsekwencji – wypadną szybciej. Natomiast na stan paznokci oraz skóry wpływa również zawarta w pestkach witamina A, jak i te z grupy B. Dlatego by cieszyć się ich dobrostanem, warto jest regularnie sięgać po pestki tejże rośliny.

Podsumowanie

Pestki dyni, są nie tylko smaczne, ale i skrywają w sobie szereg prozdrowotnych związków chemicznych. Cynk, żelazo, kwasy tłuszczowe Omega-3, czy magnez to tylko niektóre z nich. Na ich korzyść przemawia również fakt, iż są względnie tanim produktem oraz szeroko dostępnym. Wykazują ogromny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy, odporność, kondycję prostaty, układ nerwowy oraz mogą uchronić przed szkodliwą działalnością pasożytów. To właśnie ta mnogość zastosowań oraz wielopoziomowy wpływ na funkcjonowanie niemal całego organizmu sprawia, że niemal każdy może skorzystać z prozdrowotnych właściwości pestek dyni.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img