Strona głównaProdukty i przepisyJakie ma właściwości i czym wyróżnia się biała herbata?

Jakie ma właściwości i czym wyróżnia się biała herbata?

Tuż obok kawy, herbata jest najczęściej spożywanym i najchętniej wybieranym napojem przez Polaków. Pijemy jej ponoć nawet więcej niż Japończycy, a jeśli chodzi o jej spożycie w Europie jesteśmy na trzecim miejscu. Najchętniej sięgamy po tradycyjną czarną herbatę, zazwyczaj z dodatkiem cukru, ewentualnie z cytryną. Nieco rzadziej, dla zdrowia, szczupłej sylwetki i w celu opóźnienia procesów starzenia wybieramy zieloną herbatę – całkiem sporo wiemy o jej dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Najmniejszym zainteresowaniem, a szkoda, cieszy się natomiast w naszym kraju herbata biała, uznawana za jedną z najszlachetniejszych i najdelikatniejszych odmian. Jakie właściwości ma biała herbata, jakie są jej odmiany, jak należy ją parzyć, dlaczego warto ją spożywać i jaki może to mieć wpływ na nasz organizm? Sprawdźmy.

Jak powstaje i skąd pochodzi biała herbata?

Tradycyjnie biała herbata wytwarzana jest w Chinach, choć dziś w mniejszych ilościach produkuje się ją także w innych obszarach Azji. Co ciekawe proces obróbki składa się wyłącznie z dwóch prostych kroków, czyli zbiorów i suszenia. Sprawia to, że biała herbata jest najmniej przetworzonym napojem spośród wszystkich herbat powstających z roślin o nazwie Camellia Sinensis (czyli herbata chińska). Co ciekawe również forma zbierania herbaty wyróżnia białą odmianę na tle innych herbat – zbierane są wyłącznie pączki, pokryte białym meszkiem, które suszy się bezpośrednio po zebraniu. Proces obróbki białej herbaty ograniczony jest więc do minimum. Po zebraniu i wysuszeniu pąków w ciągu zaledwie kilku dni, jest ona gotowa do spożycia. Cały proces nie jest w żaden sposób przyspieszany i odbywa się całkowicie naturalnie.

Biała herbata – właściwości prozdrowotne

Spośród innych herbat, herbata biała jest najmniej przetworzona. Wyróżnia się imponującą ilością cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, zawiera między innymi:

  • witaminę C,
  • witaminę B3,
  • mangan,
  • fluor,
  • przeciwutleniacze jak polifenole i katechiny.

Biała herbata to cenne źródło antyoksydantów spowalniających procesy starzenia się. Zawiera także flawonoidy, które zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia, pomaga także zmniejszyć uczucie zmęczenia. Zawarta w niej witamina B3 (niacyna) wspomaga prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu. Regularne spożywanie białej herbaty:

  • działa pobudzająco,
  • wpływa na poprawę koncentracji i pamięci,
  • pomaga złagodzić stres i napięcia,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo – między innymi pomaga zapobiegać rozwojowi próchnicy (o ile nie zawiera cukru),
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • pomaga regulować ciśnienie krwi,
  • ogranicza ryzyko wystąpienia zawału serca,
  • wykazuje działanie detoksykujące,
  • ma korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.

Jak prawidłowo parzyć białą herbatę?

Białą herbatę możemy parzyć zarówno w wysokich, jak i niższych temperaturach. Bez obaw możemy parzyć liście w temperaturze około 90°C, wówczas łyżeczkę suszu zalewamy 200 ml wody i parzymy herbatę przez 3 minuty. Możemy także parzyć białą herbatę w 70°C. Temperaturę tą otrzymamy odczekując mniej więcej 6 minut po zagotowaniu się wody. Łyżeczkę herbaty zalewamy 200 ml wody, a czas parzenia, powinien wynosić wówczas odrobinę dłużej, czyli od 4 do 6 minut.

Jak smakuje biała herbata?

Liście białej herbaty mają delikatny biało-srebrny kolor, zdarza się, że są pokryte miękkim, aksamitnym meszkiem. Napar jaki otrzymamy po ich zaparzeniu przybiera jasną, lekko miodową barwę. Smak białej herbaty jest subtelny, delikatnie słodkawy i w przeciwieństwie do smaku zielonej herbaty, zupełnie pozbawiony goryczy. W zależności od odmiany, można w niej wyczuć nuty kwiatowo-owocowe lub bardziej ziołowe.

Biała herbata – kto powinien ją pić i dlaczego?

Ze względu na zawartość witaminy C i właściwości przeciwwirusowe biała herbata jest polecana w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na infekcje i przeziębienia. Ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów i pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom „dobrego”, warto, aby do codziennej diety włączyły ją osoby starsze, a także narażone na choroby układu krążenia. Pomaga ona również wzmocnić kości, w tym zęby, zapobiega próchnicy i poprawia stan dziąseł, dzięki właściwościom antybakteryjnym. Jej spożywanie w umiarkowanych ilościach bezpieczne jest dla osób w każdym wieku, w tym również dla dzieci.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania białej herbaty?

Herbata biała ze względu na właściwości pobudzające nie powinna być spożywana tuż przed snem, w późnych godzinach wieczornych. Zbyt duże jej ilości przed zaśnięciem, mogą być przyczyną bezsenności. Choć picie naparu z białej herbaty nie jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży, jego nadmierne spożycie może w tym okresie doprowadzić do ograniczenia wchłaniania się kwasu foliowego, który w czasie ciąży jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, biała herbata spożywana w nadmiarze może przyczynić się także do zaburzeń prawidłowego wchłaniania witaminy B1 i żelaza.

Najbardziej szlachetna odmiana herbaty

Naturalny sposób pozyskiwania białej odmiany herbaty, a także to, że jest niemalże zupełnie nieprzetworzona, jej właściwości prozdrowotne, delikatny smak i piękny aromat sprawiają, że jest ona uznawana jest za jedną z najbardziej szlachetnych odmian tego trunku. Biała herbata wykorzystywana jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym i farmaceutycznym. Warto włączyć ją do codziennej diety, między filiżanką porannej kawy a tradycyjną, dobrze nam znaną czarną herbatą. W zależności od indywidualnych upodobań możemy wybrać czystą białą herbatę, herbatę białą cejlońską, herbatę białą Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), która jest mieszanką pąków z dodatkiem większych liści, bądź wersję z dodatkami, na przykład herbatę białą pomarańczową, herbatę białą z maliną, tropikalną czy z herbatę białą z aloesem.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img