Pochodząca z Indii, uprawiana również w Azji Południowej, Chinach, Indonezji, Tajlandii, Bangladeszu, Pakistanie czy w Malezji fasola mung coraz częściej widywana jest na stołach kuchni europejskich. Swoją popularność zawdzięcza wysokim walorom zdrowotnym oraz delikatnemu smakowi. Fasola mung charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi, z powodzeniem może stanowić zamiennik mięsa. Jest bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia czy potasu. Jakie jeszcze właściwości skrywa złota fasola?
Jakie właściwości prozdrowotne ma fasola mung?
Wielką wartością fasoli mung jest to, że dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne białko. Poza tym jest to produkt dietetyczny nie podnoszący poziomu cukru we krwi. Co oznacza, że fasola mung może znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie i diabetyków. Złota fasola nie zawiera cholesterolu i w odróżnieniu od innych roślin strączkowych zachowuje większość witaminy C, nawet po ugotowaniu.
Całkiem spora zawartość błonnika znajdującego się w fasoli mung sprawia, że zredukowane zostaje wchłanianie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, co zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.
Poza tym fasola mung jest bogata w:
- witaminy z grupy B,
- foliany,
- tiamina,
- pirydoksyna,
- kwas pantotenowy,
- ryboflawina,
- niacyna,
- potas – regulujący ciśnienie tętnicze,
- witamina C – wspomagająca odporność i zwalczająca wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu,
- kwas foliowy – szczególnie istotny w okresie prenatalnym, dla prawidłowego rozwoju płodu,
- miedź i żelazo – niezbędne w produkcji komórek krwi w ludzkim ciele,
- selen – chroniący czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników,
- wapń – jego niedobór zwiększa łamliwość kości bóle mięśni czy zaburzenia rytmu serca,
- mangan – niezbędny do życia mikroelement,
- fosfor – odpowiadający m.in. za zdrowe i mocne kości.
Fasola mung w kuchni
Przeważnie fasola mung wymaga kilkugodzinnego namoczenia. Wynika to z tego, że po 1-2 godzinnym namaczaniu fasola gotuje się znacznie szybciej. Jest jeszcze jeden argument stojący za tym, by namaczać fasolkę. Przygotowując ją w ten sposób sprawiamy, że zawarte w nich składniki odżywcze stają się łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Fasolę mung gotuje się kilkadziesiąt minut, w zależności od producenta jest to 20 lub nawet 45 minut. Jej delikatny smak sprawia, że sprawdzi się jako składnik wielu dań. Może być składnikiem curry i gulaszów. Sprawdzi się w daniach wegańskich lub jako podstawowy składnik kotletów. Doskonale uzupełni wiele zup.
Zobacz też poprzedni wpis: Skorupiak, który wspomoże układ sercowy – jak olej z kryla antarktycznego wpływa na nasze zdrowie