Strona głównaProdukty i przepisyPotężna orzesznica wyniosła i jej „owoce” – w czym pomagają orzechy brazylijskie?

Potężna orzesznica wyniosła i jej „owoce” – w czym pomagają orzechy brazylijskie?

Cenne orzechy brazylijskie niemal w 100% pochodzą ze zbiorów z drzew rosnących dziko. Orzesznice wyniosłe mierzą nawet 50 m wysokości i „rodzą” ok. 450 kg orzechów rocznie. Mimo tego, że orzechy brazylijskie zawierają wiele tłuszczu, a w 100 g mieści się nawet 656 kcal, są wyjątkowo zdrowe. Wynika to z tego, że składają się głównie z tłuszczów nienasyconych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Orzechy brazylijskie bogatym źródłem selenu

Orzechy pochodzące z orzesznicy wyniosłej to świetne źródło selenu. Wystarczy jeden orzech, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. A jak selen wpływa na nasz organizm? Przede wszystkim selen powoduje, że w organizmie aktywują się przeciwutleniacze, które zabezpieczają nas przed szkodliwym wpływem zewnętrznych czynników. Selen ma właściwości, które zwalczają wolne rodniki oraz wzmacniające nasz system odpornościowy. Pierwiastek może także wspomagać pracę tarczycy, wspierać zapobieganie tworzenia się zatorów żylnych, a także wpływać na poprawne funkcjonowanie układu krążenia.

Nienasycone kwasy tłuszczowe i omega-6 obecne w orzechach brazylijskich

Wprawdzie orzechy brazylijskie są dość kaloryczne (100 g = 656 kcal) to pamiętajmy, że ta kaloryczność wynika ze sporej zawartości tłuszczy. Są to zdrowe dla naszego organizmu jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL), i jednocześnie podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Jeśli zadbamy o to, by nasza dieta była bogata w te tłuszcze wesprzemy działanie układu krwionośnego i zredukujemy możliwość pojawienia się miażdżycy, udaru czy zawału serca.

Orzechy brazylijskie to także bogate źródło kwasów omega-6, które mają właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące, czyli wzmacniające odporność oraz czynności samonaprawcze organizmu.

Orzechy brazylijskie bogatym źródłem minerałów i witamin

Nie można pominąć faktu, że orzechy brazylijskie to także doskonałe źródło wielu minerałów:

  • Wapń – 160 mg
  • Żelazo – 2.43 mg
  • Magnez – 376 mg
  • Fosfor – 725 mg
  • Potas – 659 mg
  • Sód – 3 mg
  • Cynk – 4.06 mg

Minerały obecne w orzechach pozytywnie wpływają na nasz organizm. Ich właściwości wzmacniają odporność i poprawiają zdrowie. Można z powodzeniem dodać orzechy do codziennej diety. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać i zażywać je z umiarem.

W orzechach brazylijskich nie brakuje również witamin:

  • Witamina C – 0.7 mg
  • Tiamina – 0.617 mg
  • Ryboflawina – 0.035 mg
  • Niacyna – 0.295 mg
  • Witamina B6 – 0.101 mg
  • Kwas foliowy – 22 µg
  • Witamina E – 5.65 mg

Orzechy brazylijskie poza swoimi zdrowotnymi właściwościami są także niezwykle smaczne. Możemy z powodzeniem zaserwować je jako zdrową przekąskę. Można dodać je do sałatek lub jako dodatek do deski serów. Świetnie sprawdzają się do wypieków, ciast czy keksów.

Zobacz też poprzedni wpis: Fasola mung zwana złotą – w czym pomaga, jakie ma właściwości?

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img