Strona głównaPorady dietetyczneFenkuł – jakie są właściwości owocu kopru włoskiego?

Fenkuł – jakie są właściwości owocu kopru włoskiego?

Napar z owoców kopru włoskiego to herbatka ziołowa, która zyskała uznanie jako naturalny produkt wspomagający zwalczanie różnego rodzaju problemów żołądkowych, takich jak wzdęcia, kolka niemowlęca, zaparcia i wiele innych. Wykazuje ona także właściwości pomagające złagodzić dolegliwości związane z menstruacją, zredukować objawy związane ze stresem, wpływa na poprawę jakości snu oraz pomaga regulować wysokie ciśnienie krwi.

Właściwości kopru włoskiego

Koper włoski, znany również jako fenkuł, znany jest i wykorzystywany w lecznictwie już od czasów starożytnych. Roślina jest bogatym źródłem składników takich jak olejki eteryczne, flawonoidy oraz wiele witamin, limonen, żelazo i wapń. Z tej niepozornej rośliny przyrządza się takie produkty lecznicze jak ziołowa herbata z owoców kopru włoskiego, napary z suszu, maści, krople itp. Fenkuł jest ceniony przede wszystkim za swoje właściwości rozkurczowe.

Ripe fennel bulbs and dry seeds in bowl on wooden table

Do jego właściwości należą też między innymi:

  • łagodzenie dolegliwości związanych z pracą układu pokarmowego,
  • redukowanie bólu menstruacyjnego,
  • łagodzenie bólu głowy,
  • pomoc w złagodzeniu bólu mięśni,
  • przeciwdziałanie bezsenności,
  • zwalczanie nieprzyjemnego zapachu z ust (tzw. halitozy).

Zastosowanie herbaty z owocu kopru włoskiego

Najczęstszym produktem wytwarzanym z fenkułu jest herbatka z owocu kopru włoskiego. Ma delikatny, lekko anyżowy i słodkawy posmak. Wykazuje działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, a także antyoksydacyjne. Regularne spożywanie herbaty z owocu kopru włoskiego wspomaga również nasz organizm w walce z przeziębieniem lub grypą, działa uspokajająco, zalecana jest jako wsparcie dla osób zestresowanych i znerwicowanych.

Ponadto jest to produkt naturalny, bezpieczny i niezwykle skuteczny w walce z:

  • niestrawnością,
  • refluksem żołądkowo-jelitowym,
  • w leczeniu zaparć i wzdęć, gdyż reguluje pracę jelit,
  • kolkami — również niemowlęcymi,
  • skurczami pojawiającymi się w trackie menstruacji,
  • bezsennością,
  • halitozą,
  • infekcjami dróg oddechowych poprzez zwiększenie objętości wydzieliny oskrzelowej i jednoczesne zmniejszenie jej gęstości, ułatwiając odkrztuszanie, a także przyspieszając powrót do zdrowia,
  • pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi,
  • wspomaga produkcję kobiecego pokarmu,
  • hamuje rozwój grzybów, jak również innych drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • przeziębieniami, gdyż posiada działanie przeciwgorączkowe i napotne,
  • dzięki swoim właściwościom moczopędnym wspiera leczenie chorób związanych z układem moczowym.

Herbatka z owocu kopru włoskiego – korzystna w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży kobiety często doświadczają nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, zaparć oraz wzdęć. Od wieków, zgodnie z naturalnym ziołolecznictwem, wykorzystuje się koper włoski w celu złagodzenia tych problemów. Dodatkowo herbatka koperkowa w okresie ciąży ma zbawienny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi, z którym przyszłe mamy dosyć często muszą się mierzyć. Co ważne, herbatka z owoców kopru włoskiego jest korzystna również podczas karmienia piersią. Pomaga zminimalizować ryzyko wystąpienia dolegliwości związanych z niestrawnością maluszka, które jest żywione mlekiem matki.

Koper włoski działa łagodząco na układ pokarmowy niemowlęcia, co może przynieść ulgę zarówno maluchowi, jak i matce. Warto więc rozważyć włączenie herbatki koperkowej do swojej codziennej diety w okresie ciąży i podczas karmienia piersią. To naturalny i bezpieczny sposób na poprawę samopoczucia i zdrowia zarówno dla przyszłych mam, jak i ich dzieci.

Jak przygotować napar z owoców kopru włoskiego?

Przygotowanie naparu jest naprawdę proste, wystarczy jedną łyżeczkę suszu zalać szklanką wrzątku (ok. 250 ml) i pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na około 10-15 minut. Po upływie tego czasu napar można przecedzić i już jest gotowy do spożycia. Jeśli posiadamy susz, w którym widoczne są całe owoce kopru włoskiego możemy przed zalaniem wrzątkiem rozdrobnić je (na przykład w młynku) bezpośrednio przed użyciem. Owoce nierozdrobione będą miały mniej intensywny aromat.

Zaleca się, aby spożywać świeżą, ciepłą herbatkę koperkową po posiłkach, jeden lub dwa razy dziennie. Pamiętajmy, aby podczas zakupu herbaty ziołowej, wybierać produkty z upraw ekologicznych. Wówczas będziemy mieć pewność, że produkt jest wysokiej jakości, a do jego produkcji zostały użyte rośliny zebrane ręcznie wyłącznie ze stanu naturalnego w certyfikowanej strefie czystej ekologicznie lub też zostały wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img