Strona głównaProdukty i przepisySezon na dynię – sprawdzone przepisy na dania z dyni

Sezon na dynię – sprawdzone przepisy na dania z dyni

Kiedy nadchodzą pierwsze chłodne jesienne poranki to znak, że nareszcie nadszedł sezon na dynię. To właśnie jesień jest okresem, kiedy te warzywa dojrzewają, mają najwięcej wartości odżywczych i smakują najlepiej. Są nie tylko pełne witamin, ale też niskokaloryczne i lekkostrawne. Choć na świecie istnieje ich ponad 45 odmian, w Polsce najbardziej popularne i tutaj też uprawiane są duże, pomarańczowe i okrągłe odmiany, czyli dynia olbrzymia oraz dynia zwyczajna.

Właściwości odżywcze dyni

Miąższ dyni zawiera niewielką ilość składników takich jak białko, tłuszcze i węglowodany, natomiast stosunkowo wysoką zawartość witamin i soli mineralnych. Ze względu na niewielką wartość energetyczną ok. 30 kcal/100 g, może być cennym składnikiem diet odchudzających. Sok z dyni wykazuje działanie moczopędne, wspierając prawidłową pracę nerek i układu krążenia. Dynia zawiera dużo takich składników jak:

  • witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K,
  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • beta-karoten,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez.

Regularne spożywanie dyni ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, gdyż wykazuje ona między innymi działanie:

  • przeciwzapalne,
  • wzmacnia naturalną odporność organizmu,
  • korzystnie wpływa na stan naszej cery,
  • nawadnia organizm,
  • wspomaga odchudzanie,
  • pomaga zwalczyć wirusy i pasożyty.

Zastosowanie dyni w kuchni

Dynia ma delikatny, lekko słodkawy smak i najczęściej w kuchni polskiej wykorzystuje się ją do przygotowania zupy kremu w wersji łagodnej lub nieco bardziej pikantnej z dodatkiem imbiru i mleczka kokosowego oraz curry. Uwielbiamy jeść ją również w wersji pieczonej, delikatnie skropioną oliwą, posypaną ziołami i czosnkiem. Jednak dynię można jeść na wiele więcej ciekawych sposobów. Oto najciekawsze przepisy z wykorzystaniem dyni.

  • Leczo dyniowe

To pożywne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, idealne na jesienne chłody. Aby je przygotować potrzebna będzie oczywiście dynia, papryka w wersji czerwonej, zielonej i żółtej, cebula, kiełbasa oraz przecier pomidorowy, a także przyprawy takie jak sól, pieprz, ostra papryka i gałka muszkatołowa. W pierwszej kolejności należy podsmażyć na patelni kiełbasę z cebulką, które następnie trzeba przełożyć do garnka z pokrojonymi w kostkę pozostałymi warzywami. Danie gotujemy do miękkości, a na koniec przyprawiamy ulubionymi przyprawami i potrawa gotowa.

  • Pasztet z dyni

Dyniowy pasztet jest nie tylko smaczny, ale też bardzo prosty w przygotowaniu. Możemy dodać do niego nasze ulubione dodatki. Na przykład doskonale smakuje on z ciecierzycą oraz kaszą jaglaną. Jeśli lubimy, możemy dorzucić również pieczarki, czy pietruszkę. Wszystkie składniki należy dusić na niewielkim ogniu, doprawić do smaku i dodać świeże zioła. Kiedy warzywa zmiękną (po około 20 minutach) wystarczy zmiksować je blenderem, przełożyć do formy do pieczenia pasztetu. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką.

  • Dyniowe placki, racuchy i naleśniki

Dynię można wykorzystać również w potrawach serwowanych na słodko. Mogą być to na przykład naleśniki z farszem z białego sera i słodkim dyniowym puree, polane sosem imbirowym. Kawałki dyni sprawdzą się również w słodkich racuchach na maślance lub kefirze, do których zazwyczaj dodajemy jabłka.

  • Pierogi z dyniowym farszem

Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebna będzie mąka pszenna – 500 g, 250 ml wody i pół łyżeczki soli. Na farsz potrzebny będzie upieczony miąższ dyni, podsmażona cebulka, groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także ulubione aromatyczne przyprawy takie jak świeży i starty na tarce imbir, kurkuma, ostra papryka i odrobina cynamonu. Z wyrobionego ciasta należy wykrawać kółka (można w tym celu użyć szklanki), łyżeczką nakładać na nie porcję farszu i formować tradycyjne pierogi.

  • Dżem z dyni

Aby przygotować dyniowy dżem, potrzebne jest około 2 kg dyni, 0,5 kg cukru, sok z jednej cytryny i galaretka o smaku pomarańczowym. Umytą, obraną i pokrojoną w kostkę dynię należy ugotować do miękkości, następnie zmiksować, przełożyć do garnka, dodać cukier, galaretkę pomarańczową oraz sok z jednej cytryny. Całość dusić na niewielkim ogniu przez 25 minut. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

  • Dyniowe risotto z kurkami

Na patelni należy rozgrzać masło i podsmażyć dwie duże garści kurek, dodając odrobinę tymianku. Grzyby odstawiamy, a na patelni należy zeszklić jedną drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę dynię – 300 g i smażymy kilka minut. Następnie dorzucamy 300 g ryżu i mieszamy. Dolewamy szklankę ciepłego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję. Czynność należy powtarzać aż zużyjemy cały bulion (około 700 ml), a ryż będzie miał kremową konsystencję (ok. 20 min). Potrawę można posypać startym parmezanem i wymieszać z usmażonymi wcześniej kurkami.


Pieczona dynia doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałatki, na przykład ze szpinakiem, rukolą i fetą z dodatkiem octu balsamicznego. Można przygotowywać również dyniowe frytki, a do obiadu zamiast pure ziemniaczanego, podać pure dyniowe. Możemy też dodać kawałki pieczonej dyni do spaghetti, upiec dyniowe ciasto lub dyniowe babeczki, gdyż dynia świetnie nadaje się na desery i doskonale smakuje z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kardamon czy gałka muszkatołowa, dlatego też dyniowy sernik, piernik, czy tarta do doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img