Strona głównaProdukty i przepisyHerbata zielona Bancha - idealna herbata dla każdego?

Herbata zielona Bancha – idealna herbata dla każdego?

Herbata zielona Bancha uznawana jest za atrakcyjną alternatywę dla kawy i mocnych w smaku oraz działaniu odmian herbaty. Co jednak decyduje o wyjątkowości Banchy? Ta konkretna odmiana herbaty zachwyca swoim aromatem, a przy tym – za sprawą obniżonej zawartości kofeiny, znakomicie nadaje się nie tylko dla smakoszy, ale także dla dzieci i osób starszych. Naturalnie zawiera moc korzystnych dla organizmów składników, witamin i przeciwutleniaczy, a przy tym jest przede wszystkim bardzo smaczna.

Zielone herbaty pochodzące z Japonii, Chin i Korei występują w bardzo szerokie selekcji odmian. Smak, barwa i zawartość kofeiny zależą od tego jak wcześnie liście zostaną zebrane oraz w jaki sposób będą następnie obrabiane. Jakość herbaty jest także zależna od rodzaju i stopnia dojrzałości zebranych liści. Delikatne pąki (tipsy) oraz najmłodsze listeczki wykorzystywane są do produkcji herbat uznawanych za najlepsze jakościowo, jak np. Sencha, Matcha czy szlachetne odmiany herbat białych. Zielona herbata Bancha wytwarzana jest ze starszych liści, rosnących na niższych gałęziach, a także z łodyżek i miękkich gałązek pozostałych po zbiorach na Senchę. W przeciwieństwe do niej Bancha okazuje się być nieco bardziej gorzkawa, lecz wciąż – orzeźwiająca i lekka.

Zielona herbata Bancha i jej działanie

Wielką zaletą napoju jest to, że zielona herbata Bancha bogata jest w wapń i żelazo, dzięki czemu stanowi bardzo dobre uzupełnienie codziennej diety. Jej smak można określić jako lekko trawiasty i słodkawy, ale przechodzący w cierpki kiedy liście zbyt długo nie są oddzielone od naparu. Herbaty zielone są jednak chyba najbardziej znane ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Oznacza to, że regularne picie naparów może przyczynić się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie skóry i spowalnianie niektórych funkcji organizmu.

Herbata zielona Bancha jest odmianą herbaty do parzenia całodziennego. Przez to, że liście dojrzewają dłużej, zawierają w sobie małe ilości kofeiny. Gotowy napar nie będzie miał zatem właściwości pobudzających. Może być przygotowywany rano, po posiłku i wieczorami – a także podawany dzieciom. Znakomicie nadaje się dla osób starszych oraz wszystkich, którzy starają się ograniczyć kofeinę w napojach.

Zaparzona na ciepło lub na zimno Bancha zielona herbata może być pita regularnie. Wbrew obiegowej opinii herbata w żadnym wypadku nie powoduje odwodnienia organizmu. Faktem jest natomiast, że napary z liści krzewu Camellia sinensis wykazują działanie moczopędne – jest to jednak bardzo korzystne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania nerek. Zwłaszcza w czasie upałów, kiedy czystą, przefiltrowaną wodę zastępuje się chłodną herbatą, można liczyć na skuteczne nawodnienie, ugaszenie pragnienia, a do tego porcję witamin i składników mineralnych.

Przygotowanie Banchy

Herbata może być przygotowywana z wykorzystaniem wody o temperaturze około 70-80°C. Do sitka należy wsypać około 3 gramów suszu (1 łyżeczka), a następnie zalać liście wodą w ilości 150 ml. Po upływie 1,5 minuty liście należy oddzielić od naparu. Mogą być jednak wykorzystane do przygotowania drugiego i trzeciego zalania – kolejno parzonego przez 1 minutę (krócej, ponieważ liście są już “obudzone”, więc mocniej oddają aromat), a następnie przez 2 minuty. Herbata zielona, Bancha w szczególności, mogą być przygotowywane w większej ilości zimnej wody (ok. 10 gramów liści na 1,5 litra wody). Mieszankę warto pozostawić na całą noc w lodówce.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img