Tofu należy do produktów, które powstają na bazie soi – rośliny z rodziny bobowatych, której nasiona mają dużą wartość odżywczą. A ściślej mówiąc tofu, nazywane również twarogiem sojowym, tak naprawdę produkuje się z napoju sojowego w wyniku procesu koagulacji. Smak naturalnego, nieprzyprawionego tofu jest zupełnie neutralny. Przyjmuje ono natomiast smak i aromat przypraw, które się do niego dodaje. Produkt ten jest szczególnie ważny w diecie wegan i wegetarian, gdyż doskonale zastępuje mięso, a odpowiednio przyrządzony, może znakomicie uzupełnić wiele dań. Jakie właściwości ma tofu i w jaki sposób możemy je przyrządzić?

Właściwości tofu
Tofu w najprostszym, naturalnym wydaniu składa się przede wszystkim z soi, wody i niewielkiej ilości soli. Na uwagę zasługuje fakt, że jest to produkt wysokobiałkowy, bo w 100 gramach znajduje się aż 10 gramów łatwo przyswajalnego białka. Stąd między innymi tofu doskonale wpisuje się w dietę bezmięsną, która z oczywistych względów może być uboga właśnie w białko. Oprócz tego ten azjatycki twaróg jest źródłem:
- witamin z grupy B,
- żelaza,
- potasu,
- fosforu,
- wapnia,
- cynku,
- selenu.
Jak i z czym jeść tofu?
Ponieważ tofu nie ma własnego, charakterystycznego smaku, można je świetnie komponować zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Podaje się je np. z ryżem, makaronem i warzywami, na surowo w sałatkach lub jako serek do kanapek. W gulaszu może zastąpić mięso, można z niego także przygotować pełnowartościowe, wegańskie kotlety, czy jajecznicę. Jeśli natomiast chcemy przygotować wegański sernik, tofu z powodzeniem zastąpi tradycyjny twaróg. Tofu można jeść na surowo, pieczone, smażone i grillowane. Jeśli zależy nam na nadaniu mu wyrazistego smaku, możemy je zamarynować w sosie sojowym, oliwie i ulubionych przyprawach. Jakie jeszcze dania możemy przygotować na bazie tego produktu?
Spaghetti z tofu
- Tofu – ok 150 g
- passata pomidorowa – 500 g
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- makaron spaghetti – 200 g
- sól, pieprz, wędzona papryka, bazylia, oregano
Posiekaną w drobną kostkę cebulę należy zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i mocno posypać całość wędzoną papryką. Po kilku minutach całość zalewamy passatą pomidorową, dodajemy przeciśnięty na prasce czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Sos dusimy przez około 15 minut i podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti.

Kotlety z tofu i kaszy jaglanej
- tofu – 180 g
- kasza jaglana – ok. 0,5 szklanki
- szczypiorek
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Kaszę należy przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. W tym czasie tofu przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Kiedy kasza będzie gotowa mieszamy ją bardzo dokładnie razem z tofu i posiekanym szczypiorkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a z powstałej masy lepimy niewielkie kotlety. Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i smażymy kotlety, aż staną się rumiane z obu stron. Kotlety można podawać jako tradycyjny obiad z ziemniakami i surówką, jeść samodzielnie lub na kanapce z dodatkiem ogórka kiszonego.
Wegetariański smalczyk z tofu
- tofu – 180 g
- sos sojowy – ok 3 łyżki
- cebula
- olej kokosowy – 1 łyżka
- mleko roślinne – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- słodka papryka, pieprz
Do rozgniecionego widelcem na gładką pastę tofu należy dodać słodką paprykę, po dwie łyżki sosu sojowego i mleka roślinnego i całość dokładnie wymieszać. Drobno posiekaną cebulę należy usmażyć na patelni, na oleju kokosowym, dodając pod koniec łyżkę sosu sojowego. Większą część usmażonej cebuli i świeżo wyciśnięte ząbki czosnku mieszamy bardzo dokładnie z wcześniej przyprawionym i rozgniecionym tofu, tak aby powstała gładka, jednolita masa. Gotową pastą smarujemy pajdy chleba i posypujemy resztą pozostałej cebuli. Można dodać kilka plastrów ogórka kiszonego. Warto dodać, że do wegańskiego smalcu nie ma potrzeby dodawania soli, ponieważ sos sojowy jest bardzo słony. Smacznego!