Strona głównaProdukty i przepisyJak jeść tofu? Pomysły na dania wegetariańskie z tofu

Jak jeść tofu? Pomysły na dania wegetariańskie z tofu

Tofu należy do produktów, które powstają na bazie soi – rośliny z rodziny bobowatych, której nasiona mają dużą wartość odżywczą. A ściślej mówiąc tofu, nazywane również twarogiem sojowym, tak naprawdę produkuje się z napoju sojowego w wyniku procesu koagulacji. Smak naturalnego, nieprzyprawionego tofu jest zupełnie neutralny. Przyjmuje ono natomiast smak i aromat przypraw, które się do niego dodaje. Produkt ten jest szczególnie ważny w diecie wegan i wegetarian, gdyż doskonale zastępuje mięso, a odpowiednio przyrządzony, może znakomicie uzupełnić wiele dań. Jakie właściwości ma tofu i w jaki sposób możemy je przyrządzić?

Właściwości tofu

Tofu w najprostszym, naturalnym wydaniu składa się przede wszystkim z soi, wody i niewielkiej ilości soli. Na uwagę zasługuje fakt, że jest to produkt wysokobiałkowy, bo w 100 gramach znajduje się aż 10 gramów łatwo przyswajalnego białka. Stąd między innymi tofu doskonale wpisuje się w dietę bezmięsną, która z oczywistych względów może być uboga właśnie w białko. Oprócz tego ten azjatycki twaróg jest źródłem:

  • witamin z grupy B,
  • żelaza,
  • potasu,
  • fosforu,
  • wapnia,
  • cynku,
  • selenu.

Jak i z czym jeść tofu?

Ponieważ tofu nie ma własnego, charakterystycznego smaku, można je świetnie komponować zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Podaje się je np. z ryżem, makaronem i warzywami, na surowo w sałatkach lub jako serek do kanapek. W gulaszu może zastąpić mięso, można z niego także przygotować pełnowartościowe, wegańskie kotlety, czy jajecznicę. Jeśli natomiast chcemy przygotować wegański sernik, tofu z powodzeniem zastąpi tradycyjny twaróg. Tofu można jeść na surowo, pieczone, smażone i grillowane. Jeśli zależy nam na nadaniu mu wyrazistego smaku, możemy je zamarynować w sosie sojowym, oliwie i ulubionych przyprawach. Jakie jeszcze dania możemy przygotować na bazie tego produktu?

Spaghetti z tofu

  • Tofu – ok 150 g
  • passata pomidorowa – 500 g
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • makaron spaghetti – 200 g
  • sól, pieprz, wędzona papryka, bazylia, oregano
    Posiekaną w drobną kostkę cebulę należy zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i mocno posypać całość wędzoną papryką. Po kilku minutach całość zalewamy passatą pomidorową, dodajemy przeciśnięty na prasce czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Sos dusimy przez około 15 minut i podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti.

Kotlety z tofu i kaszy jaglanej

  • tofu – 180 g
  • kasza jaglana – ok. 0,5 szklanki
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kaszę należy przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. W tym czasie tofu przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Kiedy kasza będzie gotowa mieszamy ją bardzo dokładnie razem z tofu i posiekanym szczypiorkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a z powstałej masy lepimy niewielkie kotlety. Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i smażymy kotlety, aż staną się rumiane z obu stron. Kotlety można podawać jako tradycyjny obiad z ziemniakami i surówką, jeść samodzielnie lub na kanapce z dodatkiem ogórka kiszonego.

Wegetariański smalczyk z tofu

  • tofu – 180 g
  • sos sojowy – ok 3 łyżki
  • cebula
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • mleko roślinne – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • słodka papryka, pieprz

Do rozgniecionego widelcem na gładką pastę tofu należy dodać słodką paprykę, po dwie łyżki sosu sojowego i mleka roślinnego i całość dokładnie wymieszać. Drobno posiekaną cebulę należy usmażyć na patelni, na oleju kokosowym, dodając pod koniec łyżkę sosu sojowego. Większą część usmażonej cebuli i świeżo wyciśnięte ząbki czosnku mieszamy bardzo dokładnie z wcześniej przyprawionym i rozgniecionym tofu, tak aby powstała gładka, jednolita masa. Gotową pastą smarujemy pajdy chleba i posypujemy resztą pozostałej cebuli. Można dodać kilka plastrów ogórka kiszonego. Warto dodać, że do wegańskiego smalcu nie ma potrzeby dodawania soli, ponieważ sos sojowy jest bardzo słony. Smacznego!

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img