Strona głównaPorady dietetyczneJak prowadzić zdrowy styl życia i się nie zniechęcić? Zasada Pareta w...

Jak prowadzić zdrowy styl życia i się nie zniechęcić? Zasada Pareta w żywieniu

SPIS TREŚCI

W ostatnich latach bardzo modne stało się „bycie fit”, prowadzenie zdrowego, aktywnego stylu życia. Z jednej strony jest to bardzo pozytywne zjawisko, z drugiej jednak wiele osób ma tendencję do kierowania się w tym temacie zasadą „wszystko albo nic”. Tymczasem liczne badania pokazują, że aby być zdrowym i cieszyć się dobrą energią na co dzień, wystarczy wdrożyć kilka istotnych nawyków, a raz na jakiś czas pozwalać sobie na całkowite odstępstwa. Takie podejście do tematu świetnie obrazuje zasada Pareta, inaczej nazywana regułą 80/20.

Nawyki wg zasady Pareta

Czym jest zasada Pareta? Cytując Wikipedię, jest to „zasada opisująca wiele zjawisk z obszaru ekonomii i zarządzania, zgodnie z którą 20% badanych obiektów związanych jest z 80% pewnych zasobów”. Mimo że mowa jest o ekonomii i zarządzaniu, to zasadę tę stosuje się w wielu innych dziedzinach, np. sprzedaży czy marketingu. I choć wydawałoby się, że obszar związany ze zdrowym stylem życia stoi bardzo daleko od tych dziedzin, to i tutaj można sformułować podobną regułę.

zasada perata w diecie

Mogłaby ona brzmieć: za 80% naszego zdrowia odpowiada 20% naszych nawyków. Oznacza to, że wystarczy kilka najważniejszych, najbardziej gruntownych zmian, by mocno odczuć poprawę samopoczucia. Jak zastosować zasadę 80/20 w praktyce? Przyjrzyj się swoim nawykom związanym ze zdrowiem. Z których obszarów jesteś zadowolony, a które wymagają poprawy? Wypisz na kartce wszystkie możliwe zmiany, które według ciebie miałyby istotny wpływ na twoje samopoczucie. Może to być jazda na rowerze do pracy, picie 2 litrów wody dziennie, rezygnacja ze słodyczy, jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, rezygnacja z windy na rzecz schodów i wiele innych. Następnie policz je i wybierz około 20% z nich. To nad tymi działaniami pracuj, by wdrożyć je w życie. Kiedy już wejdą na poziom nawyku, na pewno odczujesz ich duży wpływ na swoje zdrowie, energię i codzienne samopoczucie. 

Zasada Pareta w żywieniu

Zasadę Pareta można odnieść także stricte do żywienia. Często widzimy ten temat w kategoriach czarno-białych. Albo przechodzimy na dietę, jemy zdrowo i nie ma tu miejsca na żadne odstępstwa, albo pozwalamy sobie na wiele, nie bacząc w żadnym stopniu na zasady zdrowego żywienia. Tymczasem takie podejście prowadzi często do utraty motywacji i zniechęcenia. Dużo lepiej dać sobie zezwolenie na mniej zdrowe posiłki – będzie to zdrowsze dla naszej głowy i, na dłuższą metę, także dla ciała. Nikt nie jest w stanie wytrzymać w reżimie żywieniowym długi czas. A chodzi przecież o to, by nasz zdrowy styl żywienia nie był sezonowym kaprysem, a towarzyszył nam przez całe życie.

dieta odchudzająca 80/20

Pojawia się tu ponownie zasada Pareta, którą można sformułować następująco: Zadbaj, by 80% spożywanych przez ciebie posiłków było zdrowych i pełnowartościowych, 20% pozostaw na dowolne odstępstwa. Taki system żywieniowy pozostawia Ci miejsce na jedzenie na mieście, świętowanie różnych okazji z bliskimi, a także po prostu zaspokojenie swojej ochoty, na przykład na czekoladę. To, że zjesz kawałek ciasta na imieninach, nie niweczy twoich starań o zachowanie zdrowego stylu życia. Odstępstwa od diety są także elementem zdrowego trybu życia. Nadal możesz czerpać korzyści ze zdrowego odżywiania. Zapewni ci je pozostałe 80%.

Jak realizować żywieniową regułę 80/20 w praktyce? Przede wszystkim zastanów się, w jakich sytuacjach najtrudniej zachować ci zasady zdrowej diety. Wybierz około 20% z nich – oczywiście kierując się intuicją. W tych sytuacjach pozwól sobie na większy luz. Dieta powinna stać się twoim stylem życia, a tylko dając sobie pewien obszar na dowolność, jesteś w stanie do tego doprowadzić. Dzięki temu unikniesz zniechęcenia i braku motywacji.

Joanna Penza Dietetyk
Autorka artykułów z zakresu dietetyki, pasjonatka zdrowego stylu życia. Trenerka na warsztatach i wykładach dotyczących zdrowego odżywiania. Absolwentka studiów podyplomowych „Poradnictwo dietetyczne” w Instytucie Żywności i Żywienia oraz licznych szkoleń z tego zakresu. Pracowała jako doradca żywieniowy pod własną marką oraz jako dietetyk dla cateringu. Nie zawsze była „fit”. Sama przeszła tę niełatwą drogę i obecnie chętnie dzieli się swoim doświadczeniem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img