Strona głównaPorady dietetyczneJak wzmocnić swoją odporność? Wyprawa do kuchni po zdrowie

Jak wzmocnić swoją odporność? Wyprawa do kuchni po zdrowie

Odporność i sposoby na jej poprawę to wciąż bardzo ważny i aktualny temat. Trudno się dziwić, ponieważ żyjemy w czasach, których jeszcze dwa lata temu nie bylibyśmy sobie w stanie wyobrazić. Koronawirus sprawił, że dbanie o swoje zdrowie i odporność nabrało nowego, jeszcze istotniejszego wymiaru.

Wzmocnienie odporności latem

Choć aktualnie wydawać by się mogło, że najgorsze za nami, to specjaliści wciąż ostrzegają przed kolejnymi falami COVID-19. Aby uchronić się przed negatywnymi skutkami koronawirusa najlepszym sposobem, poza szczepieniami, jest zbudowanie silnego układu immunologicznego. I choć latem zawsze mniej myślimy o chorobach, to właśnie teraz jest najlepszy czas na wzmocnienie odporności organizmu.

Wbrew temu, do czego chcieliby nas przekonać producenci suplementów diety, nie istnieją magiczne, ekspresowe sposoby na poprawę odporności. Jest to proces wymagający czasu i naszej cierpliwości. Jeśli zaczniemy teraz, jesienią będziemy gotowi na walkę z koronawirusem i innymi chorobami.

Naturalne sposoby na poprawę odporności

Dla wzmocnienia organizmu najistotniejsze są trzy czynniki: odpowiednia jakość i długość snu, umiarkowana aktywność fizyczna oraz właściwa dieta. Sprawdź, jakich składników i produktów nie może zabraknąć w twojej kuchni.

odporność w kuchni

Witamina C

Witamina C jest chyba najczęściej kojarzoną z układem odpornościowym witaminą. Najlepiej dostarczać ją w naturalnej postaci. Produkty o największej zawartości tej witaminy to: czarna porzeczka, dzika róża, czerwona papryka, natka pietruszki, brukselka, kalafior czy kiwi. Należy jednak pamiętać, że produkty te powinniśmy spożywać surowe. Obróbka termiczna powoduje stratę większości zawartej w nich witaminy C. Dobrym sposobem na szybki zastrzyk witaminy C są soki, np. z rokitnika, aronii lub malin. Ważne, by wybierać soki bez dodatku cukru, tłoczone na zimno. Nie są najsmaczniejsze, jednak bardzo skuteczne.

Witamina D

Równie ważna, jeśli nie ważniejsza, dla zwiększenia odporności jest witamina D. Bardzo trudno dostarczyć ją z pożywieniem. Zawierają ją głównie tłuste ryby morskie oraz jaja, a także żywność fortyfikowana, np. tłuszcze do smarowania, niektóre soki oraz napoje roślinne. Częściowo jesteśmy w stanie pozyskać ją przebywając na słońcu, jednak nie możemy wtedy stosować filtrów przeciwsłonecznych. Nie jest to więc zalecana metoda. W naszym klimacie bardzo często notuje się niedobory witaminy D, dlatego też zaleca się jej suplementację. Dobór dawki powinien nastąpić, po przeprowadzeniu testów z krwi.

Przyprawy

Wiele przypraw, które dodajemy do potraw, ma bardzo korzystne dla zdrowia działanie. Aby wzmocnić swoją odporność, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na czosnek zawierający zbawienną dla nas allicynę, świeży imbir, kurkumę czy cynamon cejloński. Warto używać ich podczas codziennego przygotowywania posiłków. Dobrym pomysłem są także napary z dodatkiem niektórych z nich. Ważne, by zwłaszcza czosnek oraz imbir spożywać pokrojone na świeżo, gdyż wraz z upływem czasu stopniowo tracą swoje właściwości.

Wywary gotowane na kościach

Mówiąc o sposobach na wzmocnienie organizmu nie można pominąć zup. Z jednej strony to dobry sposób na przyjęcie porcji warzyw (choć ugotowane częściowo tracą swoje korzystne właściwości), z drugiej jeszcze istotniejsze są składniki mineralne pochodzące z kości. Wywary szczególnie korzystnie wpływają na nasze jelita, które w dużym stopniu odpowiadają za sprawnie działający układ odpornościowy. By wykorzystać pozytywne właściwości wywaru w stu procentach, powinniśmy gotować go bardzo powoli, minimum 8 godzin, na bardzo wolnym ogniu.

wpływ ruchu na odporność

Zadbaj o siebie już dziś

Wzmocnienie odporności nie następuje z dnia na dzień, jest to długotrwały proces. By w okresie jesienno-zimowym cieszyć się silnym zdrowiem, pomyśl o tym już teraz. Wysypiaj się, zacznij uprawiać lekki sport lub przynajmniej zażywaj spacerów. A przede wszystkim rusz do kuchni i wykorzystaj naturalne właściwości produktów spożywczych, które wspomogą twoją odporność.

Joanna Penza Dietetyk
Autorka artykułów z zakresu dietetyki, pasjonatka zdrowego stylu życia. Trenerka na warsztatach i wykładach dotyczących zdrowego odżywiania. Absolwentka studiów podyplomowych „Poradnictwo dietetyczne” w Instytucie Żywności i Żywienia oraz licznych szkoleń z tego zakresu. Pracowała jako doradca żywieniowy pod własną marką oraz jako dietetyk dla cateringu. Nie zawsze była „fit”. Sama przeszła tę niełatwą drogę i obecnie chętnie dzieli się swoim doświadczeniem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img