Spis treści
Co jeść, aby przyspieszyć przemianę materii?
Metabolizm to tempo, w jakim nasz organizm jest w stanie przetworzyć pokarm, pobierając z niego niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, dostarczające jednocześnie energię. Prawidłowa przemiana materii powinna przebiegać sprawnie i bez zakłóceń, jest ona istotnym elementem życia każdego z nas. Niestety często zdarza się, że w wyniku nieprawidłowego trybu życia, niewłaściwej diety, zapominaniu o regularnym nawadnianiu organizmu, rezygnacji ze spożywania śniadań i przy niewielkiej aktywności fizycznej, niestety również z wiekiem, tempo naszego metabolizmu zaczyna zwalniać. Jakie produkty powinniśmy włączyć do codziennej diety, aby zachować prawidłową przemianę materii?
Co jeść, aby przyspieszyć przemianę materii?
Na początku warto zaznaczyć, że aby nasz metabolizm nie zaczął zwalniać, konieczne jest jedzenie kilku, od trzech do pięciu posiłków dziennie. Zarówno głodówki, jak i wiele diet odchudzających, które polegają na deficycie kalorii, w niekorzystny sposób wpływają na przemianę materii. Dzieje się tak, ponieważ w momencie gdy organizm otrzymuje zbyt mało pokarmu, zaczyna magazynować zapasy, a wówczas tempo metabolizmu odczuwalnie zwalnia, w efekcie czego trudniej jest się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Pamiętajmy też o tym, aby się nie przejadać, tak aby po posiłku czuć się sytym, ale bez uczucia ociężałości. Zdrowa i urozmaicona dieta to podstawa. Warto do codziennych potraw włączyć takie składniki jak:
- jabłka — są niskokaloryczne, łatwo dostępne, niedrogie i dostarczają wiele witamin, minerałów, pektyn i błonnika pokarmowego, który pomaga oczyścić układ pokarmowy z resztek żywności i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Zarówno błonnik, jak i zawarte w jabłkach pektyny, wypełniają żołądek, na długo dając uczucie sytości. Dzięki temu nie czujemy potrzeby podjadania,
- imbir — znany jest właśnie ze swoich właściwości przyspieszających metabolizm, które zawdzięcza gingerolowi — związkowi, który przyśpiesza spalanie tłuszczu zmagazynowanego przede wszystkim w okolicy brzucha, a także w organach wewnętrznych. Imbir działa, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, hamuje rozwój nie tylko bakterii i wirusów, ale też grzybów i pomaga zwalczać pasożyty. Jego działanie żółciopędnie pobudza pracę przewodu pokarmowego, przyspieszając proces trawienia pokarmów, dobrze jest go więc dodawać szczególnie do potraw ciężkostrawnych,
- siemię lniane — zaliczane do polskich „superfoods”, jest nieocenionym źródłem witaminy E, witamin z grupy B i minerałów: magnezu, żelaza, potasu, wapnia i cynku. To także duża dawka błonnika pokarmowego, pobudzającego pracę jelit. Siemię lniane skutecznie zapobiega zaparciom,
- papryczka chili – zawiera ona kapsaicynę, substancję, która podnosi termogenezę wewnątrz organizmu. Proces ten pomaga zahamować apetyt i znacząco przyspiesza przemianę materii. Jedzenie produktów pikantnych może wspomóc proces odchudzania, trzeba jednak pamiętać o tym, że osoby cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego, wrzody, refluks, jak również stany zapalne żołądka i przełyku, powinny unikać spożywania pikantnych produktów,
- zielona herbata — zawiera katechiny, przeciwutleniacze, które pomagają przyspieszyć spalanie kalorii, zielona herbata zmniejsza też wchłanianie tłuszczu z pożywienia, a także ułatwia redukcję cellulitu,
- ryby — w zbilansowanej diecie odchudzającej nie może zabraknąć białka, a ryby będą jego zdrowszym źródłem w porównaniu do mięsa czerwonego. Ponadto tłuste ryby morskie sycą zdecydowanie bardziej, niż mięso wołowe czy drobiowe, są one bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb ma korzystny wpływ na układ krwionośny i pomaga przyspieszyć spalanie tłuszczu,
- yerba mate — działa pobudzająco, przeciwgorączkowo, moczopędnie i przeczyszczająco, a ponadto stymuluje mózg do pracy. Yerba Mate ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn, działając jak naturalny detoks, przyspieszając tym samym proces odchudzania. Dostarcza organizmowi między innymi witaminy: A, C, E, B1, B2, minerały: żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, krzem, siarkę i mangan, a także karoten, kwas pantotenowy, biotynę i cholinę,
- awokado — choć jest to kaloryczny owoc warto włączyć je do diety, ponieważ zawarty w nim tłuszcz jest zdrowy, ponadto dostarcza ono witaminy E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwasy tłuszczowe, a także minerały: potas, wapń, fosfor oraz błonnik. Spożywane regularnie awokado korzystnie wpływa na prawidłową pracę mózgu, a dzięki błonnikowi pomaga regulować poziom glukozy we krwi, wspomagając proces odchudzania.
Oprócz wymienionych produktów działanie przyspieszające metabolizm wykazują również grejpfruty, truskawki, przyprawy takie jak cynamon, kardamon, kurkuma i goździki, herbata oolong, zioła takie jak mniszek lekarski, mięta i pokrzywa. Metabolizm przyspieszy też aktywność fizyczna, nawet w postaci regularnych spacerów, a także nie możemy zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu i dostarczeniu organizmowi około dwóch litrów wody w ciągu dnia, a także unikaniu niezdrowej, przetworzonej żywności i fast foodów.