Strona głównaProdukty i przepisyKiełki – propozycje podania

Kiełki – propozycje podania

Jedną z tradycji Świąt Wielkanocnych jest sianie rzeżuchy. Wówczas stanowi ona piękny i zielony element dekoracyjny świątecznego stołu. Można ją dodać do pasty jajecznej, bądź jako składnik świątecznej sałatki. Jednak świeże kiełki warto jeść nie tylko wyłącznie w czasie Wielkanocy, a przez cały rok i to nie tylko kiełki wspomnianej rzeżuchy. Kiełki roślin są niezwykle cennym źródłem wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu łatwo przyswajalnych składników, takich jak mikroelementy, witaminy i białka. A przy tym są one po prostu bardzo smaczne. Możemy z łatwością wyhodować je sami, bądź skorzystać z gotowych, łatwo dostępnych w sklepach kiełków.

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki zdecydowanie warto włączyć na stałe do codziennej diety. Choć są niskokaloryczne, jednocześnie stanowią prawdziwą bombę witaminową:

  • są źródłem dobrze przyswajalnych witamin, minerałów, aminokwasów i błonnika,
  • są lekkostrawne,
  • zawarte w nich flawonoidy wspomagają pracę wątroby, pobudzając ją do trawienia tłuszczy,
  • wspomagają układ odpornościowy organizmu,
  • są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Do jedzenia nadają się między innymi kiełki rzodkiewki, słonecznika, brokuła, lucerny, fasoli mung, grochu, buraka, fasoli czy dyni. Różnią się one intensywnością smaku. Na przykład delikatniejsze i lekko słodkawe będą kiełki lucerny, pszenicy i soczewicy. Kiełki słonecznika mają lekko orzechowy posmak, natomiast najbardziej pikantne są kiełki brokułów, rzodkiewki i rzeżuchy. Najlepiej dobrać je według własnych smakowych upodobań. A z czym i jak najlepiej jeść kiełki? Oto kilka sprawdzonych propozycji podania.

Spring rollsy z wędzonym łososiem i kiełkami

  • 4 arkusze papieru ryżowego,
  • garść krewetek,
  • awokado,
  • kilka plastrów pokrojonej papryki (mogą być różnego koloru),
  • około pół świeżego ogórka,
  • spora garść mieszanki ulubionych kiełków.

Arkusze papieru ryżowego należy zanurzyć pojedynczo na kilka sekund w misce z gorącą wodą, a kiedy zmiękną od razu trzeba rozłożyć je na płasko, najlepiej na desce do krojenia. Na połowę każdego ryżowego arkusza wykładamy kiełki i pokrojone w wąskie, cieniutkie słupki warzywa i pokrojonego na niewielkie kawałki wędzonego łososia. Arkusze zwijamy w rulony. Tak przygotowane rollsy najlepiej smakują podane z odrobiną sosu sojowego.

Sałatka jajeczna z kiełkami buraka

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • puszka zielonego groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • 3 kiszone ogórki,
  • garść kiełków buraka, ok. 40 g,
  • 3 łyżki majonezu,
  • garść szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Do miski należy wsypać groszek i kukurydzę, a ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki pokroić w niewielką kostkę, mniej więcej wielkości groszku. Następnie należy dodać kiełki buraka i wymieszać całość z majonezem, przyprawić solą i pieprzem i udekorować garścią szczypiorku.

Łososiowe roladki z mieszanką kiełków

  • 6 plastrów wędzonego łososia,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 70 g sera pleśniowego typu roquefort,
  • opakowanie ulubionych kiełków,
  • garść koperku.

Serek śmietankowy i ser pleśniowy należy wymieszać ze śmietaną, aż powstanie gładka, jednolita masa, którą smarujemy plastry łososia po jednej stronie. Następnie posmarowanego łososia obficie posypujemy ulubionymi kiełkami i zwijamy całość w rulon. Przygotowane porcje posypujemy na wierzchy odrobiną posiekanego koperku.

Tak naprawdę kiełki możemy dodawać niemalże do wszystkiego; do kanapek, sałatek, past, czy surówek. Możemy komponować je z serami i wędlinami, a także z dipami. Większość kiełków najlepiej spożywać na surowo, gdyż zachowują wówczas najwięcej cennych składników. Kiełki fasoli mung doskonale nadają się do smażenia na patelni i wówczas można potraktować je jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do jajecznicy. Na co dzień o kiełkach powinny pamiętać szczególnie te osoby, które borykają się z przewlekłym zmęczeniem i stresem, a także zmagające się z infekcją i osłabieniem organizmu.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img