Kuzu lub inaczej kudzu, to pozyskiwany z korzeni dzikiej, rosnącej w Japonii rośliny o nazwie opornik łatkowaty, rodzaj „mąki” tradycyjnie używanej do zagęszczania potraw. Kuzu działa podobnie jak mąka ziemniaczana czy skrobia kukurydziana, ale przy okazji posiada także cenne dla naszego zdrowia właściwości, nie jest poddawana szybkim procesom przetwarzania, a także nie jest chemicznie wybielana. Korzeń rośliny kudzu jest źródłem niemalże 70 substancji aktywnych, przeciwutleniaczy i izoflawonoidów. Zobaczmy dlaczego warto i w jaki sposób można korzystać z dobrodziejstw japońskiej skrobi roślinnej.

Właściwości prozdrowotne kuzu
Kuzu to w stu procentach naturalna skrobia, pozyskiwana z dziko rosnącej rośliny. Zawiera między innymi:
- izoflawonoidy,
- przeciwutleniacze,
- puerarynę,
- daidzeinę,
- fosfor,
- żelazo,
- wapń.
Spożywanie japońskiej skrobi roślinnej zalecane jest szczególnie w diecie osób starszych i dzieci. Jej regularne spożywanie:
- zmniejsza ochotę na używki,
- łagodzi negatywne skutki uzależnień,
- pomaga złagodzić objawy alergii,
- pomaga złagodzi nudności,
- pomaga obniżyć ciśnienie,
- pomaga złagodzić skurcze jelit, dolegliwości żołądkowe i biegunkę,
- wpływa na zwiększenie uczucia sytości, zmniejszając apetyt,
- wspiera organizm w walce z infekcjami wirusowymi jak i bakteryjnymi.
Zastosowanie kuzu w codziennej kuchni
Można stosować wyciąg z korzenia kuzu w postaci suplementu diety, codziennie przyjmując zalecaną przez producenta, podaną na opakowaniu dawkę. Jednak kuzu możemy potraktować tak samo jak mąkę ziemniaczaną, używając jej do przygotowywania zarówno obiadu i dań wytrawnych, jak i deserów. Kuzu ma neutralny smak i delikatną konsystencję, a co najważniejsze, jest to produkt całkowicie naturalny, pozbawiony barwników, dodatków i konserwantów. Skrobią japońską możemy zatem zagęścić sosy warzywne i mięsne, zupy tradycyjne jak i zupy kremy, ale też na jej bazie przygotować galaretki, kisiele z dodatkiem świeżych, bądź mrożonych owoców, puddingi i budynie z naturalną wanilią. Kuzu tak jak mąka ziemniaczana dodana do wody staje się przezroczysta – jednak jej właściwości zagęszczające są silniejsze. Kuzu sprawdzi się świetnie jako panierka do ryb i kotletów, które po usmażeniu zyskują wyjątkowo chrupiącą skórkę.
Kuzu rozpuszcza się w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie miesza z gorącym sosem. Aby zagęścić sos, wystarczy łyżeczka kuzu na szklankę wody. Natomiast jeśli przygotowujemy gęsty budyń lub pudding, wówczas na szklankę wody potrzebujemy 2-4 łyżek stołowych kuzu.

Kuzu – przeciwwskazania do stosowania
Kuzu stosowane jako naturalny produkt spożywczy w kuchni jest bezpieczne, nie zawiera glutenu i może być spożywany przez wegan i wegetarian.
Jeśli zdecydujemy się na wyciąg z korzenia kuzu w postaci suplementu diety, to choć jest on uznany za bezpieczny, przed jego spożyciem zaleca się konsultację z lekarzem, szczególnie osobom stosującym leki przeciwzakrzepowe, zmagającym się ze schorzeniami na tle hormonalnym czy kobietom w ciąży.