Zazwyczaj tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego lepiej unikać w diecie, jeśli zależy nam na zdrowiu i smukłej sylwetce. Są jednak dobre tłuszcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiadające za prawidłowy rozwój i odporność. Kwasy omega-3, omega-6 to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą one do grupy dobrych tłuszczów, chroniących nas przed rozwojem różnych chorób. Każdy z nich pełni różną rolę w naszym organizmie, dlatego też, aby móc w pełni cieszyć się zdrowiem, potrzebujemy wszystkich tych kwasów, w odpowiednich proporcjach. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie ich wyprodukować, a ponieważ są niezwykle istotne, należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Oprócz nich, występują także zdrowe kwasy omega-9, które są produkowane w naszym organizmie. Przyjrzyjmy się więc kwasom omega-3 i omega-6, czemu są one tak bardzo ważne i skąd możemy czerpać ich źródło.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
- EPA – kwas eikozapentaenowy,
- DHA – kwas dokozaheksaenowy,
- ALA – kwas alfa-linolenowy.
Kwasy te obniżają poziom obniżają poziom triglicerydów, złego cholesterolu, czyli LDL, a także podnoszą poziom dobrego cholesteroli HDL. Działają one przeciwzapalnie i są niezbędnym elementem, który buduje komórki w naszym organizmie, sprawiają, że błona komórkowa lepiej funkcjonuje. Ma to nieoceniony wpływ na prawidłowe działanie wszystkich procesów życiowych, jakie zachodzą w naszym organizmie już od poczęcia, w tym na prawidłowe kształtowanie się mózgu. Nienasycone kwasy omega-3 znacząco wpływają na usprawnienie pracy serca, zapobiegając powstawaniu zakrzepów, hamują procesy zapalne w tętnicach, zmniejszają ryzyko powstawania zatorów i zakrzepów, zwiększają odporność organizmu całego organizmu i usprawniają pracę mózgu. Są pomocne między innymi w walce z depresją, nadciśnieniem czy AZS. Źródłem kwasów omega-3 są na przykład:
- tłuste ryby morskie takie jak: makrela, halibut, łosoś, sardynki i śledzie,
- olej lniany,
- owoce morza,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane,
- nasiona Chia.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6
- kwas linolowy,
- kwas arachidonowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 biorą udział w produkcji hormonów, połączeń między komórkami nerwowymi mózgu, czyli neuroprzekaźników, usprawniają pracę układu nerwowego. Kontrolują prawidłową pracę serca, ciśnienia, nerek, a także układu pokarmowego. Są również składnikiem budującym komórki. Kwasy omega-6 wspierają organizm w czasie leczenia cukrzycy typu II, zaburzeń hormonalnych, jak również różnego rodzaju chorób skóry. Wpływają one również na ogólne obniżenie poziomu cholesterolu, zarówno złego, jak i dobrego. Cennym źródłem tych kwasów są:
- oleje: słonecznikowy, kukurydziany, z ogórecznika, wiesiołka, sojowy,
- pestki: słonecznika, dyni i sezamu,
- orzeszki ziemne,
- orzechy nerkowca
- migdały,
- awokado.
W porównaniu do innych krajów europejskich, szczególnie zachodnich i południowych, w Polsce owoce morza i tłuste ryby morskie spożywane są w stosunkowo niewielkich ilościach. Ryby morskie zaleca się jeść średnio dwa razy w tygodniu, a przygotowując je, najlepiej unikać smażenia w głębokim tłuszczu i dodawania panierki. Kwasy omega można również przyjmować w postaci suplementów diety, zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu.