Strona głównaPorady dietetyczneKwasy tłuszczowe omega – jaką pełnią rolę i gdzie je znaleźć?

Kwasy tłuszczowe omega – jaką pełnią rolę i gdzie je znaleźć?

Zazwyczaj tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego lepiej unikać w diecie, jeśli zależy nam na zdrowiu i smukłej sylwetce. Są jednak dobre tłuszcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiadające za prawidłowy rozwój i odporność. Kwasy omega-3, omega-6 to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą one do grupy dobrych tłuszczów, chroniących nas przed rozwojem różnych chorób. Każdy z nich pełni różną rolę w naszym organizmie, dlatego też, aby móc w pełni cieszyć się zdrowiem, potrzebujemy wszystkich tych kwasów, w odpowiednich proporcjach. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie ich wyprodukować, a ponieważ są niezwykle istotne, należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Oprócz nich, występują także zdrowe kwasy omega-9, które są produkowane w naszym organizmie. Przyjrzyjmy się więc kwasom omega-3 i omega-6, czemu są one tak bardzo ważne i skąd możemy czerpać ich źródło.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Do kwasów omega-3 zaliczamy:

  • EPA – kwas eikozapentaenowy,
  • DHA – kwas dokozaheksaenowy,
  • ALA – kwas alfa-linolenowy.

Kwasy te obniżają poziom obniżają poziom triglicerydów, złego cholesterolu, czyli LDL, a także podnoszą poziom dobrego cholesteroli HDL. Działają one przeciwzapalnie i są niezbędnym elementem, który buduje komórki w naszym organizmie, sprawiają, że błona komórkowa lepiej funkcjonuje. Ma to nieoceniony wpływ na prawidłowe działanie wszystkich procesów życiowych, jakie zachodzą w naszym organizmie już od poczęcia, w tym na prawidłowe kształtowanie się mózgu. Nienasycone kwasy omega-3 znacząco wpływają na usprawnienie pracy serca, zapobiegając powstawaniu zakrzepów, hamują procesy zapalne w tętnicach, zmniejszają ryzyko powstawania zatorów i zakrzepów, zwiększają odporność organizmu całego organizmu i usprawniają pracę mózgu. Są pomocne między innymi w walce z depresją, nadciśnieniem czy AZS. Źródłem kwasów omega-3 są na przykład:

  • tłuste ryby morskie takie jak: makrela, halibut, łosoś, sardynki i śledzie,
  • olej lniany,
  • owoce morza,
  • orzechy włoskie,
  • siemię lniane,
  • nasiona Chia.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6

Do kwasów omega-6 zaliczamy:

  • kwas linolowy,
  • kwas arachidonowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 biorą udział w produkcji hormonów, połączeń między komórkami nerwowymi mózgu, czyli neuroprzekaźników, usprawniają pracę układu nerwowego. Kontrolują prawidłową pracę serca, ciśnienia, nerek, a także układu pokarmowego. Są również składnikiem budującym komórki. Kwasy omega-6 wspierają organizm w czasie leczenia cukrzycy typu II, zaburzeń hormonalnych, jak również różnego rodzaju chorób skóry. Wpływają one również na ogólne obniżenie poziomu cholesterolu, zarówno złego, jak i dobrego. Cennym źródłem tych kwasów są:

  • oleje: słonecznikowy, kukurydziany, z ogórecznika, wiesiołka, sojowy,
  • pestki: słonecznika, dyni i sezamu,
  • orzeszki ziemne,
  • orzechy nerkowca
  • migdały,
  • awokado.

W porównaniu do innych krajów europejskich, szczególnie zachodnich i południowych, w Polsce owoce morza i tłuste ryby morskie spożywane są w stosunkowo niewielkich ilościach. Ryby morskie zaleca się jeść średnio dwa razy w tygodniu, a przygotowując je, najlepiej unikać smażenia w głębokim tłuszczu i dodawania panierki. Kwasy omega można również przyjmować w postaci suplementów diety, zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img