Strona głównaProdukty i przepisyKombucha – właściwości pochodzącego z Azji eliksiru długowieczności

Kombucha – właściwości pochodzącego z Azji eliksiru długowieczności

Kombucha nazywana również grzybem herbacianym, tak naprawdę w rzeczywistości grzybem nie jest. Jest natomiast symbiotyczną kolonią bakterii i specjalnej kultury drożdży, należącej do tzw. grupy SCOBY, czyli Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts. W krajach azjatyckich już od ponad 2 tys. lat na bazie tych bakterii sporządza się specjalny napój, który uważa się tam za eliksir długowieczności, o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. W tamtejszej medycynie naturalnej kombucha stanowi remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Stosunkowo od niedawna napój z kombuchy dostępny jest także w naszym kraju. Sprawdźmy więc jakie są jego właściwości.

Jak wygląda kombucha i w jaki sposób wytwarza się z niej napój

Kombucha z wyglądu przypomina okrągły, lekko przezroczysty placek, o mocno galaretowatej, żelowej konsystencji. Aby przyrządzić z niej napój, trzeba umieścić ją w naczyniu ze słodką herbatą. Wówczas rozpocznie się proces fermentacji. Po upływie około pięciu (czasem siedmiu) dni, orzeźwiający, słodko-kwaśny i lekko musujący napój jest gotowy do spożycia.

Właściwości kombuchy

W Chinach i Japonii, gdzie kombucha jest najbardziej popularna, uważa się, że jest to napój, który pomaga niemal na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Faktycznie stanowi ona zdrowszą alternatywę dla wszystkich gazowanych, przesłodzonych i sztucznie barwionych napojów gazowanych. Do największych zalet kombuchy zalicza się jej probiotyczny charakter. Napój z kombuchy pomaga wyregulować właściwy poziom flory bakteryjnej jelit, szczególnie po przebytej kuracji antybiotykami, a tym samym wpływa na wzmocnienie odporności. Kombucha jest poza tym źródłem wielu cennych składników takie jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • minerały: wapń, cynk, miedź, magnez, żelazo.
  • kwasy organiczne: mlekowy, octowy i glukonowy

W napoju z kombuchy znajduje się także cukier, kofeina co sprawia, że nie powinno się podawać go dzieciom.

Kiedy stosować kombuchę

Napój z kombuchy uznawany jest za uniwersalny prozdrowotny eliksir, który ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Zaleca się go między innymi w celu:

  • oczyszczenia organizmu z toksyn,
  • odchudzania, przyspieszenia metabolizmu i spalania tkanki tłuszczowej,
  • regulacji ciśnienia tętniczego,
  • obniżenia poziomu cholesterolu i zapobiegania rozwojowi miażdżycy,
  • poprawy koncentracji,
  • bezsenności,
  • wzmocnieniu układu immunologicznego,
  • poprawy apetytu,
  • regulacji i usprawnienia pracy nerek i wątroby,
  • artretyzmu i reumatyzmu.

Kombucha – przeciwwskazania do stosowania

Choć właściwości prozdrowotne kombuchy nie są szczegółowo przebadane i potwierdzone przez naukowców, są oni zgodni co do tego, że napój ten pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, dodaje energii, wpływa na kwasowość organizmu i oczyszczenie z toksyn. Napój ten nie może być jednak stosowany przez wszystkich. Na początku warto też rozpocząć picie kombuchy od niewielkich ilości, aby sprawdzić, czy nie wywoła ona niepożądanych reakcji. Kombuchy bezwzględnie powinny natomiast unikać:

  • dzieci,
  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • osoby cierpiące na wrzody żołądka i zgagę,
  • cukrzycy,
  • osoby w czasie chemioterapii,
  • osoby cierpiące z powodu biegunki,
  • osoby z kamicą nerkową,
  • osoby cierpiące na grzybicę przewodu pokarmowego (kombucha może przyczynić się do rozwoju tej choroby).

.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

  1. Bardzo interesujacy artykuł. Kambuche piję już od kilku lat. Robię ją z herbat jak i z różnych ziół które zbieram sama. Polecam. Elżbieta

    • Kombucha to samo zdrowie. Mamy nadzieję, ze świadomość tego, że można ją zrobić samemu w domu tylko zachęci ludzi do zdrowej degustacji 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img