Strona głównaPorady dietetyczneMiód manuka – czemu zawdzięcza opinię najzdrowszego miodu na świecie

Miód manuka – czemu zawdzięcza opinię najzdrowszego miodu na świecie

Pochodzący z Nowej Zelandii naturalny miód zyskał w ostatnich latach olbrzymią popularność na całym świecie, jako wyjątkowy, prozdrowotny produkt, znany wszystkim jako miód manuka. Wytwarzany jest on z nektaru jednej rośliny – rosnącego głównie na terenach Nowej Zelandii i południu Australii krzewu manuka (Leptospermum scoparium), znanego również jako drzewo herbaciane. Nazwa miodu manuka w języku maoryskim oznacza dosłownie „miód z drzewa herbacianego”. Jakie są jego właściwości i czemu jest taki wyjątkowy? Sprawdźmy!

Miód manuka – najzdrowszy na świecie

Miód manuka ma dosyć ciemną, jakby lekko przybrudzoną, żółtą barwę, intensywny smak i charakterystyczny zapach, delikatnie przypominający wilgotną ziemię. To, co wyróżnia miód manuka spośród wszystkich innych miodów to bardzo wysoka zawartość metyloglioksalu, w skrócie MGO. To właśnie ten związek chemiczny decyduje o leczniczych właściwościach miodu z drzewa herbacianego. W miodzie tradycyjnym zawartość MGO wynosi około 10 mg na kilogram. W miodzie manuka może go być aż do 50 razy więcej.

Miód manuka – właściwości

Miód manuka wpływa na ogólną poprawę odporności organizmu. Pomaga między innymi obniżyć ciśnienie krwi. Zwiększa również ilość wydzielanej żółci. Wykazuje pozytywne, prozdrowotne działanie na pracę całego przewodu pokarmowego. Między innymi doskonale pomaga regulować florę bakteryjną jelit, wspomaga leczenie dolegliwości, takich jak wrzody żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy lub zespół jelita wrażliwego. Ponadto wspomaga organizm w walce z bakteriami, które mogą przyczyniać się do infekcji przewodu pokarmowego, stanów zapalnych gardła i zatok, a także błony śluzowej nosa. Miód manuka wspomaga również leczenie zmian skórnych i często jest składnikiem maści gojących rany. Można go stosować pomocniczo w czasie leczenia ran, ponieważ zapobiega powstawaniu stanu zapalnego. Ułatwia oczyszczanie i gojenie, zasklepiając ranę, a także ogranicza powstawanie zrostów i blizn. Sprawdza się szczególnie dobrze zwłaszcza terapii ran powstałych w wyniku oparzenia, a także w przypadku owrzodzeń. Może być również stosowany przez chorych na półpaśca, przyspiesza wówczas proces gojenia się zmian skórnych. Miód manuka lub preparaty go zawierające stosuje się również podczas terapii trądziku młodzieńczego i różowatego, liszaja czy odleżyn. Podsumowując wykazuje on właściwości:

  • antybakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybiczne,
  • antyoksydacyjne,
  • antyseptyczne.

Jak korzystać z dobrodziejstw miodu manuka?

Chcąc wzmocnić organizm najlepiej spożywać około dwie lub trzy łyżeczki miodu manuka codziennie rano na czczo. Można go jeść również jak tradycyjny miód na kanapce, bądź używać w kuchni i łączyć go z innymi potrawami. Można go również przyjmować w formie napoju – wówczas wystarczy dwie łyżeczki miodu rozpuścić w letniej wodzie o temperaturze pokojowej, z dodatkiem kilku kropel cytryny.

Jeśli chcemy zastosować miód manuka jako wspomaganie kuracji przeciwtrądzikowej, bądź do wyleczenia ran, wówczas należy nakładać go na zmienione miejsca około 3 razy w ciągu doby, przy czym rany można dodatkowo przykryć opatrunkiem. Choć w pierwszych dniach zmiany skórne w pierwszej chwili mogą się nasilić, po upływie kilku dni zauważalna będzie zdecydowana poprawa.

Kto może spożywać miód manuka?

Miód manuka zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety i w większości przypadków jest to produkt bezpieczny. Osoby, które muszą na niego uważać, to przede wszystkim chorzy na cukrzycę, a także osoby zmagające się z dużą nadwagą, ponieważ jak każdy inny miód, jest to produkt wysokokaloryczny. Zrezygnować z niego muszą również osoby uczulone na miód i produkty pszczele.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img