SPIS TREŚCI
- Rodzaje lecytyny
- Funkcje lecytyny
- Lecytyna – jak długo stosować
- Lecytyna – przeciwwskazania
- Lecytyna sojowa skutki uboczne
- Lecytyna dla dzieci
Lecytyna występuje naturalnie w naszym organizmie i wchodzi w skład błon komórkowych, pełniąc wiele istotnych funkcji. Stanowi ona mieszaninę fosfolipidów, czyli przede wszystkim kwasy tłuszczowe oraz cholina. Po raz pierwszy wyizolowano ją z żółtek kurzych jaj w roku 1846 roku. Stąd wzięła się też jej nazwa – lekithos z greckiego oznacza właśnie żółtko. Lecytyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i choć jest naturalnym składnikiem produkowanym przez ludzki organizm, dobrze jest dostarczać ją dodatkowo, spożywając bogate w nią produkty spożywcze, bądź za pomocą suplementów diety.
Rodzaje lecytyny
Lecytyna w postaci suplementu diety dostępna jest w trzech różnych odmianach, które różnią się proporcjami występujących w nich kwasów tłuszczowych:
- sojowa – przewaga omega 6,
- rzepakowa – przewaga omega 3
- słonecznikowa – przewaga omega 6.
Funkcje lecytyny:
- stanowi budulec każdej komórki organizmu, jest składnikiem błon komórkowych,
- wspomaga proces zapamiętywania i koncentrację, głównie dzięki zawartości choliny,
- pozytywnie działa na wątrobę i żołądek – wspomaga regenerację i detoksykację wątroby,
- jest składnikiem budującym tkanki mózgu,
- wspomaga proces przemiany materii,
- wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym,
- wpływa na sprawność krążenia krwi,
- wspomaga proces wchłaniania witamin.
Lecytyna – jak długo stosować
Na co dzień źródłem lecytyny są produkty spożywcze takie jak:
- olej rzepakowy,
- wątróbka,
- ziarna słonecznika,
- orzechy,
- awokado,
- siemię lniane,
- ryby,
- jajka.
Ponieważ lecytyna pozytywnie wpływa na pracę mózgu, koncentrację i procesy zapamiętywania, jest szczególnie polecana wszystkim osobom, które się uczą, pracują umysłowo, a także osobom starszym, których pamięć z wiekiem może ulegać osłabieniu. Poleca się ją również uczniom w czasie wytężonej nauki, w trakcie egzaminów. W tym czasie warto przyjmować suplementy diety z lecytyną, przyjmując dawkę określoną na opakowaniu. Jest stosunkowo bezpieczny suplement diety. Ponieważ jednorazowa dawka raczej nie sprawi, że od razu odczujemy poprawę koncentracji umysłu, lecytynę można stosować dłużej – od jednego do nawet trzech miesięcy. Dzienna norma spożycia lecytyny określana jest na podstawie dziennego zapotrzebowania choliny i jest to od około 2 – 2,5 gramów lecytyny na dobę.
Lecytyna – przeciwwskazania
Lecytyna pochodząca z soi, rzepaku bądź ze słonecznika może zawierać alergeny, dlatego nie jest wskazana dla osób z alergiami pokarmowymi. Suplementów diety z lecytyną nie poleca się również osobom stosującym leki przeciwzakrzepowe, z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, przed sięgnięciem po kapsułki z lecytyną powinny skonsultować się z lekarzem.
Lecytyna sojowa skutki uboczne
Jednym z najbogatszych źródeł lecytyny jest soja, roślina będąca podstawą w dietach wegetariańskiej oraz w wegańskiej. Tak jak inne rodzaje lecytyny może mieć dobroczynny wpływ na naszą pamięć, przemianę materii, poziom dobrego cholesterolu. Nie każdy wie, że lecytyna sojowa jest także wykorzystywana w przemyśle spożywczym, gdzie występuje pod nazwą E322, a także w przemyśle kosmetycznym. Można znaleźć ją między innymi w pieczywie, ciastach i czekoladzie. Lecytyna dodana do kosmetyków działa korzystnie na skórę i włosy. Na lecytynę sojową zawartą w kosmetykach i produktach muszą zwrócić szczególną uwagę alergicy, gdyż może wywołać ona niepożądane skutki uboczne, takie jak:
- biegunka,
- zawroty głowy,
- brak apetytu.
Lecytyna dla dzieci
Lecytynę w kapsułkach nie powinny przyjmować małe dzieci. Zaleca się ją dzieciom w wieku szkolnym, które ukończyły co najmniej 13. rok życia.