Strona głównaProdukty i przepisyŁopian - zastosowanie i właściwości

Łopian – zastosowanie i właściwości

Łopian od wieków wykorzystywany był w medycynie naturalnej. Szczególnie cenny jest korzeń łopianu. Obecnie łopian występuje na niemal całym świecie, w tym rówież w Polsce. O ile dla mieszkańców Azji jest popularnym składnikiem sałatek, u nas uważany jest za pospolity chwast. Mimo tej przywary i tak chętnie jest wykorzystywany jako składnik głównie kosmetyków. ale warto wiedzieć, że nie nadaje się tylko do pielęgnacji skóry głowy, czy cery trądzikowej. Należy do rodziny astrowatych, a na szeroką skalę wykorzystywane są gatunki łopianu – mniejszy oraz większy, ponieważ te wykazują najwięcej działań prozdrowotnych.

Wartości odżywcze łopianu

Surowy korzeń łopianu w 100 gramach zawiera około 72 kcal z czego znaczą większość bo blisko 18 gramów stanowią węglowodany. Białko to 1,5 grama natomiast najmniejszy udział mają tu tłuszcze, odpowiednio 0,15 grama. Zawiera także błonnik pokarmowy w ilości nie przekraczającej 3,5 grama.

Jego główną zaletą jest wysoka zawartość związków antyoksydacyjnych, zapobiegającym negatywnym skutkom działań wolnych rodników tlenowych. W korzeniu łopianu znajdziemy fitosterole roślinne, szczególnie istotne dla osób zmagających się ze zbyt wysoką ilością cholesterolu LDL we krwi. Dodatkowo ma dużo olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz sole mineralne; takie jak fosfor i siarka, ale również witaminy A i C. Łopian jest także bogaty w związki żywicowe jak i proteinowe. Jednym z najważniejszych jego składników jest inulina czyli wielocukier mający zastosowanie we wspomaganiu leczenia insulinooporności oraz cukrzycy.

Zastosowanie łopianu

Stosowanie tej rośliny w celach leczniczych sprowadza się w większości do użycia jej korzenia. Można to zrobić w różnoraki sposób. Najpopularniejszym sposobem jest odwar z gotowanego korzenia łopianu do picia czy namoczone w oleju liście łopianu stosowane głównie miejscowo na skórę. Oprócz tego znajdziemy także wyciągi z korzenia łopianu, rozmaite oleje, soki, syropy a nawet kremy.

Właściwości oczyszczające i regenerujące

Dzięki zawartości takich substancji jak inulina czy polieny może być pomocny w schorzeniach skóry takich jak trądzik czy łojotok. Lecznicze, antybiotyczne działanie łopianu pomaga również zwalczyć też suchość skóry, owrzodzenia, liszaje i jest pomocny w leczeniu łuszczycy oraz egzemy. Wzmacnia także cebulki włosów, dodatkowo je pogrubiając i zwiększa grubość włosa. Przypisuje mu się także zapobieganie nadmiernemu wypadaniu włosów, w związku z czym często jest składnikiem szamponów regenerujących czy płukanek.

Na dodatek oczyszcza z toksyn cały organizm i zwiększa szybkość wydalania ubocznych produktów przemiany materii. Wpływa korzystnie na działanie wątroby, nerek i układu sercowo – naczyniowego. Usuwa z nich toksyny, zwiększając ich wydajność. Substancje, które znajdziemy w korzeniu łopianu wykazują działanie antybiotyczne czyli przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Odwary i ekstrakty z łopianu świetnie sprawdzą się jako naturalne podniesienie odporności. Mogą również zapobiegać infekcjom bakteryjnym jamy ustnej i dziąseł. Co ciekawe działa również kojąco na miejsca ukąszeń. Zgnieciony liść łopianu przyłożony w bolący punkt, znacząco zmniejsza pieczenie i ewentualny rumień.

sposób użycia i zastosowanie łopianu

Działanie przeciwcukrzycowe

Napary z łopianu są szczególnie cenne dla cukrzyków lub osób starających się obniżyć poziom cukru we krwi. Roślina ta nadaje się do tego idealnie, a to dzięki zawartości inuliny. Jest to cukier złożony, który mogą przyswajać diabetycy, a to z uwagi na fakt, że w organizmie nie jest rozkładany na glukozę, ale na fruktozę. Dodatkowo obniża on poziom cukru we krwi oraz gwarantuje przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach.

Inne zastosowanie łopianu

Łopian może być pomocny w leczeniu reumatyzmu i dny moczanowej a to ze względu na oczyszczające i przeciwzapalne właściwości. Zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się moczniku w stawach i redukuje bóle reumatyczne.

Wspomaga trawienie poprzez zwiększenie wydzielania żółci i śluzu w żołądku, dodatkowo zmniejsza nadmierne wydzielanie soku żołądkowego przez co poprawia trawienie. Właściwość ta jest także istotna w przypadku stanów zapalnych układu pokarmowego, w chorobach wątroby lub problemów z trawieniem.

Ciekawostką może być fakt, że jakiś czas temu łopian i produkty z jego udziałem były popularne we Francji jako środek do wybielania skóry. Mieszankę sporządzano z łopianu i innych substancji aktywnych lecz dziś jest już ona nie używana.

Przeciwwskazania

Łopian jest bardzo bezpieczną rośliną. Nie odnotowano przypadków kiedy jego stosowanie kończyło się poważnymi powikłaniami. Jednak nie jest zalecany kobietom w ciąży, ze względu na to, że w dużych dawkach może przyczyniać się do zwiększenia czynności macicy. Kobiety w ciąży powinny zawsze ostrożnie podchodzić do preparatów roślinnych i wcześniej skonsultować tę decyzje z lekarzem.

Podsumowanie

Łopian może być doskonałym preparatem ze względu na jego bezpieczeństwo i wszechstronne zastosowanie. Co więcej – zyskuje on coraz większą popularność, z tego powodu na rynku znajdziemy wiele produktów odpowiadającym naszym potrzebom. Każdy, kto będzie chciał wzmocnić włosy, pozbyć się trądziku czy zażywać profilaktycznie odnajdzie już bez problemu produkty z łopianem w wygodnej dla siebie wersji.

Bibliografia:

  1. Jindřich Krejča, Jan Macků: Atlas roślin leczniczych. Warszawa: Zakł. Nar. im. Ossolińskich, 1989. ISBN 83-04-03281-3.
  2. Anna Mazerant: Mała księga ziół. Warszawa: Inst. Wyd. Zw. Zawodowych, 1990. ISBN 83-202-0810-6.
  3. 3. Francois Couplan, Aymeric Lazarin  „Rośliny Lecznicze” IBSN 978-83-7971-077-5 2013
Mgr Emil Zielinski Dietetyk Kliniczny
Dyplomowany dietetyk (licencjat UM w Lublinie oraz magistrant UM w Lublinie). Miłośnik sportu, głównie kalisteniki jak i piłki nożnej. Uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni gotując samemu lub udając się do restauracji. Wierzy, że codzienne spożywanie posiłków może być nie lada przygodą, a dieta sama w sobie nie musi być nudna i wymagać od nas wielu wyrzeczeń. Wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi ale z odpowiednio do tego dostosowanym umiarem.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

    • Oczywiście, że tak! Fruktoza nie jest dwucukrem, lecz cukrem prostym. Bardzo dziękujemy za wychwycenie błędu i skorygowanie 🙂 Wpis został również poprawiony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img