Strona głównaPorady dietetyczneGuarana – ceniona od wieków roślina z Ameryki Południowej

Guarana – ceniona od wieków roślina z Ameryki Południowej

Guarana, czyli Paulinia guarana lub Paulinia cupana, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej, której właściwości od wieków cenili rdzenni mieszkańcy dzisiejszej Boliwii, Brazylii i Argentyny. To zresztą od nazwy plemienia Guarani pochodzi nazwa tego produktu. Dziś guarana jest dostępna w postaci suplementów diety w formie kapsułek bądź proszku. Dodaje się ją także do napojów energetyzujących. W drogeriach można również znaleźć kosmetyki z guaraną, np. balsamy pomagające w zwalczaniu cellulitu. Sprawdźmy, jakie ma właściwości i w jakiej postaci można ją przyjmować.

Guarana – właściwości

Guarana jest bogata przede wszystkim w kofeinę, której zawiera dwa razy więcej niż kawa, katechiny i procyjanidyny. Wszystkie te substancje mają działanie przede wszystkim pobudzające i stymulujące, a dokładniej:

  • wspomaga koncentrację i pamięć,
  • „wyostrza” zmysł i zwiększa refleks,
  • wspomaga kondycję osób cierpiących na chroniczne zmęczenie,
  • rozgrzewa organizm, dając uczucie ciepła,
  • wspomaga walkę z depresją,
  • działa wzmacniająco na układ immunologiczny,
  • pomaga w walce z cellulitem,
  • przyśpiesza metabolizm, co może wspomóc odchudzanie, a także hamuje uczucie głodu,
  • może być pomocna w walce ze stresem,
  • może okazać się pomocna w walce z migreną,
  • ma pozytywny wpływ na potencję.

Guarana – jak parzyć?

Napar z guarany może z powodzeniem zastąpić poranną kawę. Wystarczy tylko zalać filiżankę z łyżeczką sproszkowanej guarany gorącą, ale nie wrzącą wodą (najlepiej, żeby miała około 90°C). Parzona zmielona guarana zagwarantuje naturalny zastrzyk energii i dobre samopoczucie. Guaranę w postaci proszku można wykorzystać, dodając ją do różnych potraw i koktajli, a nawet do zwykłego jogurtu. Warto poznać kilka najciekawszych i najzdrowszych propozycji.

Guarana – przepisy

Koktajle owocowe lub warzywne, smoothie, szejki, z dodatkiem jogurtu lub bez, słodki lub wytrawne – wszystkie z dodatkiem guarany zyskują dodatkowe właściwości prozdrowotne. Można je potraktować jako deser, uzupełnić mikroelementy po treningu lub zjeść na dodające śniadanie. Owoce z guaraną można miksować dowolnie, w zależności od naszych indywidualnych upodobań. Mogą to być truskawki, banany, kiwi. W wersji lżejszej można dodać mleko roślinne bez cukru, albo zastąpić je jogurtem naturalnym, jeśli chcemy, aby wyszedł nam gęsty deser. Koktajle możemy osłodzić niewielką ilością miodu, daktyli, czy ksylitolem.

  • Czekoladowy koktajl z guaraną:
    • Kubek małego jogurtu naturalnego
    • Banan
    • Kilka daktyli
    • Łyżeczka kakao
    • Łyżeczka sproszkowanej guarany
    • Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, aby powstał pyszny, słodki i pożywny koktajl. Jogurt można zastąpić mlekiem roślinnym lub dodać na przykład łyżkę masła orzechowego.
Guarana
  • Oczyszczający, wytrawny koktajl warzywno-owocowy
    • Jabłko
    • Surowy burak
    • Łyżeczka sproszkowanej guarany
    • Sok z cytryny
    • Wszystkie składniki należy zmiksować lub zblendować w blenderze kielichowym.
  • Zdrowe batoniki energetyczne
    • 0,5 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego
    • łyżka miodu
    • 1-2 łyżki masła orzechowego
    • szklanka płatków owsianych
    • łyżeczka guarany
Guarana

W garnuszku należy połączyć ze sobą mleko lub napój roślinny z miodem i masłem orzechowym, całość trzeba lekko podgrzać, pilnując, aby masa nie zaczęła się gotować. Kiedy składniki się połączą dodać guaranę i płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na blaszkę do pieczenia. Kiedy wystygnie trzeba włożyć ją do lodówki, a kiedy masa stężeje, pokroić je na batoniki.

Sproszkowaną guaranę można z powodzeniem dodawać do każdego, ulubionego koktajlu, czy domowych batoników i trufli. Należy jednak pamiętać, że produktów z guaraną nie powinno podawać się dzieciom, są niewskazane również dla kobiet w ciąży. Ponieważ guarana zawiera dużo kofeiny, jej nadmierne spożycie może wywołać problemy z zasypianiem, niepokój, zbyt duże pobudzenie. Maksymalna zalecana dawka kofeiny w ciągu dnia wynosi do 400 mg.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img