Pochodząca z Europu Południowej i Azji lukrecja gładka to roślina, która dziś najbardziej kojarzy nam się z czarnymi słodyczami o bardzo charakterystycznym smaku. Korzeń lukrecji jest około 50 razy słodszy od cukru i produkowane z niego słodycze, są niezwykle popularne w Belgii, Holandii, całej Skandynawii, we Włoszech i Francji. W Polsce natomiast czarne żelki, cukierki i gumy do żucia o korzenno-ziołowym, lekko gorzkawym posmaku, które bardziej przypominają nam raczej syrop na kaszel, nie cieszą się największą popularnością. A szkoda, ponieważ lukrecja ma wiele ciekawych prozdrowotnych właściwości, które były cenione już w starożytnej medycynie w krajach takich jak: Chiny, Rzym czy Egipt. Jeśli nie jesteśmy fanami lukrecji w postaci słodyczy, możemy przyjmować ją w postaci kapsułek lub ekstraktu. Warto wiedzieć, jakie są właściwości tej rośliny i w jakim celu ją stosować.
Bogaty skład chemiczny lukrecji
Korzeń lukrecji wykorzystywany w przemyśle cukierniczym i kosmetyczny, jest bogaty w: sole mineralne, triterpeny, glicyryzynę, flawonoidy polisacharydy, olejki eteryczne, saponiny, aminokwasy, flawonoidy takie jak; glabren, hispglabrydyna, glabrydyna, likwirytyna i izolikwirytyna. Lukrecja wchodzi w skład kosmetyków przeznaczonych do cery naczynkowej, kosmetyków do włosów, a nawet past do zębów.

Lukrecja – właściwości
Cukierki i żelki wytwarzane z lukrecji mają tę przewagę nad innymi słodyczami, że w przeciwieństwie do produktów słodzonych cukrem, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy, lukrecja jej zapobiega. Korzeń lukrecji wykazuje między innymi działanie:
- wykrztuśne,
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- rozkurczowe,
- antyoksydacyjne,
- stymulujące pracę układu immunologicznego.
Lukrecję warto więc stosować w ramach wspomagania leczenia przy chorobach górnych dróg oddechowych, ponieważ działa ona wykrztuśnie, pomagając zmniejszyć ilość zalegającej w płucach wydzieliny i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli. Ekstrakt z lukrecji wykazuje również pozytywne działanie na prawidłową pracę nerek i pęcherza moczowego, wspomaga pracę wątroby i żołądka. Pomaga też złagodzić dolegliwości związane z występowaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy. Lukrecja skutecznie wspomaga również walkę z próchnicą, zapobiega powstawaniu przebarwień i osadzaniu się kamienia na zębach.

Przeciwwskazania do stosowania lukrecji i ewentualne skutki uboczne
Lukrecji nie powinny spożywać przede wszystkim osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, marskością wątroby, niewydolnością nerek i z kamicą nerkową i obniżonym poziomem potasu. Lukrecja nie jest zalecana kobietom w ciąży, karmiącym i dzieciom poniżej 4. roku życia (wysoki stężenie glicyryzyny występujące w lukrecji może przyczynić się do zakłóceń w rozwoju mózgu dziecka). Należy również rygorystycznie przestrzegać przyjmowanie dozwolonej dziennej dawki w przypadku suplementów diety zawierających wyciąg z lukrecji, ponieważ jej nadmiar może wywołać niepożądane skutki uboczne, np.
- wahanie ciśnienia,
- zaburzenia rytmu serca,
- duszności.
Choć we Francji, Belgii czy w Szwecji zajadają się charakterystycznymi, czarnymi żelkami, w Polsce lukrecja nie zdobyła aż takiej popularności. Warto jednak sięgnąć od czasu do czasu i z umiarem po ten niecodzienny dla nas smakołyk, zwłaszcza w okresie, kiedy za oknem jest zimno i deszczowo, aby wspomóc nasz układ oddechowy w walce z wirusami i drobnoustrojami.