Mąka i kasza gryczana? – Poznaj 5 powodów, dla których warto ich używać
Zarówno mąka jak i kasza gryczana zawierają bardzo cenne białka roślinne. Produkowane z ziaren gryki mąka oraz kasza posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy, a w szczególności bogate są w lizynę i metioninę. Składniki zawarte w gryczanych produktach wspomagają obniżanie cholesterolu i nadciśnienia. Z jakich jeszcze powodów powinniśmy częściej sięgać po kaszę i mąkę gryczaną?
#1 Mąka gryczana i kasza gryczana są pozbawione glutenu
Gryka to produkt naturalnie pozbawiony glutenu. Oznacza to, że mąkę oraz kaszę gryczaną można z powodzeniem włączyć do diety bezglutenowej. Z mąki gryczanej produkuje się wiele produktów spożywczych – m.in. ciasta, makarony, pieczywo. W domowych warunkach można na jej bazie przygotować naleśniki czy omlety.
#2 Cenne aminokwasy i białka w mące i kaszy gryczanej
Wiemy już, że gryka zawiera unikatowej jakości białka roślinne (w 100 g gryki jest aż 11 do 14 gramów białka). O wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mąki i kaszy gryczanej stanowi połączenie wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów, które są odpowiedzialne m.in. za wytwarzanie hormonów, przeciwciał czy enzymów, biorą także udział w budowie kolagenu.
#3 Gryka bogata w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik
Zarówno w mące jak i kaszy gryczanej znajduje się naturalny błonnik, który jest bardzo ważnym elementem wspierającym zachowanie zdrowia. Wspiera on nasz organizm zapobiegając zaparciom, a także poprzez wiązanie toksyn i usuwanie ich z jelit. Błonnik wspomaga także obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL.
#4 Tanina + rutyna + katechina – przeciwutleniacze zawarte w gryce
Tanina obecna w gryce charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym i antyoksydacyjnym. Katechiny to cenne przeciwutleniacze hamujące powstawanie szkodliwych wolnych rodników. Natomiast rutyna, jak się okazuje, ma działanie przeciwzapalne. Wspiera także walkę z hemoroidami ze względu na to, że zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych.
#5 Mąka i kasza gryczana – źródło witaminy E
Witamina E zapobiega uszkodzeniom komórek. W ziarnie gryki znajdziemy także inne witaminy i składniki odżywcze:
- wit. z grupy B – ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (B3),
- białko,
- tłuszcze,
- węglowodany,
- składniki mineralne – magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor,
- związki bioaktywne i przeciwutleniające.
Nie zapominajmy jednak o tym, że zarówno mąka jak i kasza gryczana to nie zawsze doceniane produkty spożywcze, które poza walorami prozdrowotnymi mają także szerokie zastosowanie w kuchni. Nie musimy pamiętać o wszystkich zaletach zdrowotnych, jeśli tylko gryczane produkty na stałe trafią do naszej kuchni i będą bazą do przygotowania pysznych dań, takich jak – domowy makaron, naleśniki, gofry, ciasta czy bliny.