Strona głównaProdukty i przepisyNadchodzi sezon na szparagi – właściwości szparagów i pomysły na dania z...

Nadchodzi sezon na szparagi – właściwości szparagów i pomysły na dania z ich wykorzystaniem

Sezon na szparagi rozpoczyna się mniej więcej w połowie kwietnia i trwa stosunkowo krótko, bo zaledwie kilka tygodni. Warto wykorzystać ten czas i spróbować jeść ich możliwie jak najwięcej, ponieważ są one nie tylko wspaniałym przysmakiem, ale także źródłem wielu cennych składników odżywczych. Nieważne czy są zielone, czy białe – oba rodzaje stanowią bombę witaminową. Są przy tym niskokaloryczne, ale bardzo pożywne. Sprawdźmy, jakie są właściwości tych pysznych i zdrowych warzyw i jakie dania można z nich przyrządzić.

Właściwości szparagów

Szparagi są źródłem między innymi:

  • witamin A, C, E
  • kwasu foliowego,
  • minerałów takich jak: potas, wapń i fosfor, żelazo, sód, magnez,
  • beta-karotenu,
  • glutationu,
  • inuliny,
  • asparaginy,
  • saponin sterydowych,
  • kumaryny,
  • koniferyny,
  • waniliny,
  • rutyny,
  • fruktanów.

Białe szparagi mają delikatniejszy smak niż szparagi zielone i są odrobinę grubsze i twardsze, Przed ugotowaniem trzeba je więc obrać. Rosną one pod ziemią, gdzie nie dociera do nich światło słoneczne, dlatego też w przeciwieństwie do zielonych, nie mogą wytwarzać barwnika. Białe szparagi korzystnie oddziałują na nasz organizm, a zawarte w nich substancje odżywcze:

  • usprawniają perystaltykę jelit, wspomagając pracę układu pokarmowego
  • wspomagają pracę wątroby podczas procesu oczyszczania organizmu z toksyn
  • zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • zwiększają krzepliwość krwi,
  • pomagają wzmocnić odporność
  • poprawiają stan włosów, skóry i paznokci,
  • działają moczopędnie.

Szparagi zielone mają bardziej wyrazisty smak w porównaniu ze szparagami białymi. Są też bardziej miękkie, dzięki czemu nie ma potrzeby ich obierać przed gotowaniem. Znajdziemy w nich mnóstwo składników mineralnych i witamin: A, C, K, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia, fosforu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, zielone szparagi zaleca się osobom borykającym się z anemią.

Makaron pappardelle ze szparagami

Szparagi należy umyć i pokroić w mniejsze kawałki, odcinając przy tym zdrewniałe końcówki. Główki szparagów powinny zostać w całości. 170 gramów surowego, wędzonego boczku kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Po kilku minutach na patelnię dorzucamy pokrojone wcześniej szparagi i smażymy około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. W tym czasie, kiedy szparagi i boczek się smażą, gotujemy makaron. Po ugotowaniu należy odlać pół szklanki wody, w której makaron się gotował. Ugotowany makaron trzeba przecedzić i z powrotem przełożyć do garnka. Po 15 minutach szparagi powinny być miękkie. Na patelnię należy wlać odlaną z garnka po makaronie wodę, około 5-6 łyżek śmietanki kremówki i sporo startego cheddara. Całość należy dokładnie wymieszać, do momentu, aż sos zrobi się gładki, jednolity i się zagotuje. Gotowy sos przekładamy do garnka z makaronem.

Zapiekane białe szparagi z gorgonzolą

  • białe szparagi – 0,5 kg
  • śmietana kremówka – 200 ml
  • gorgonzola – 170 g
  • białe wino – kieliszek
  • cukier – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki
  • sól

Po umyciu szparagi należy obrać, odcinając zdrewniałe końcówki i gotujemy minimum 30 minut w posłodzonej wodzie. Po tym czasie dodajemy sól i gotujemy ok. 10 min i odcedzamy (woda z gotowanych szparagów ma bardzo intensywny smak, można ją później wykorzystać do przygotowania zupy). W oddzielnym garnku należy podgrzać śmietankę i dodać do niej pokruszoną gorgonzolę i wino, intensywnie i dokładnie mieszając. Przed podaniem szparagi należy przełożyć szparagi do naczynia żaroodpornego i zalać sosem. Całość zapiekamy przez około 15 min w temperaturze 180°C. Gotowe szparagi podajemy udekorowane natką pietruszki.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img