Korzeń maca lub żeń-szeń peruwiański, jest tradycyjnym składnikiem codziennej diety mieszkańców andyjskiego Peru. Rośnie wysoko w górach, w bardzo trudnych warunkach klimatycznych. Roślina ta składa się przede wszystkim z węglowodanów, jest to aż 70% ich zawartości, a także z błonnika – 20% oraz łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nim również bardzo wysokie stężenie witamin A, B1, B2, B6 i C i minerałów takich jak wapń, miedź, cynk oraz żelazo.
Mieszkańcy górzystych And od setek lat używają tego korzenia w codziennej diecie, uznając go za niezwykle cenny i niezwykle pożywny składnik zbilansowanej diety. Dziś korzeń maca cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie i zaliczana jest do tzw. superfoods – superżywności, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne, wspomagające prawidłowe działanie całego organizmu.

Korzeń maca i jego działanie
Peruwiański żeń-szeń dostaniemy obecnie najczęściej w postaci suplementów diety. Są to tabletki lub kapsułki zawierające sproszkowany korzeń maca. Właściwości zdrowotnych, jakimi cechuje się ta niezwykła roślina jest naprawdę sporo. Przede wszystkim korzeń maca wykazuje działanie:
- wspomagające leczenie niepłodności, poprzez wspomaganie owulacji u kobiet, a także dzięki temu, że zwiększa produkcję plemników u mężczyzn. Podobno ma również wpływ na wzrost libido, dzięki czemu jest uznany za naturalny afrodyzjak,
- może złagodzić uciążliwe objawy menopauzy, jak również miesiączki,
- może mieć wpływ na poprawę pamięci i koncentracji w trakcie wytężonej pracy umysłowej dzięki temu, że wzmacnia krążenie krwi w mózgu,
- wspomagające zapobieganie osteoporozie,
- obniżenie poziomu stresu i zmęczenia,
- może mieć wpływ na polepszenie nastroju,
- łagodzi symptomy menopauzy,
- wspomaga leczenie reumatyzmu – łagodzi ból stawów, kości i mięśni,
- działa wzmacniająco na włosy,
- dzięki zawartych w korzeniu steroli wykazuje podobne działanie do sterydów, co może mieć wpływ na zwiększenie masy mięśniowej,
- reguluje gospodarkę hormonalną
- wspomaga opóźnienie procesów starzenia się, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów,
- wspomaga regulację poziom cholesterolu.

Korzeń maca – czy jego stosowanie może mieć skutki uboczne?
Korzeń maca występujący w postaci sproszkowanej można dodawać do codziennych potraw, np. to koktajli owocowych lub warzywnych. Ma on jednak dla niektórych dosyć specyficzny posmak, który może być wyczuwalny w potrawach, dlatego lepszym rozwiązaniem może okazać się wersja w postaci wygodnych do przyjmowania kapsułek. Peruwiański żeń-szeń po obróbce termicznej uważany jest za roślinę bezpieczną. Jednak przed zastosowaniem suplementacji korzeniem maca lepiej jest skonsultować się z lekarzem, w przypadku kiedy mamy problemy z tarczycą – roślina ta zawiera goitrogeny, czyli substancje, które mogą mieć wpływ na pracę tego organu. Ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży, jak również karmiące piersią.