Kiedy dni stają się coraz krótsze, z drzew spadają liście, a wakacyjne wojaże pozostają już tylko miłym wspomnieniem, szaroburą aurę za oknem rekompensują nam piękne, kolorowe warzywa na straganach. Korzystajmy z nich, bo ich barwy cieszą nie tylko oko. Oznaczają też bardzo ważne właściwości zdrowotne dla naszych organizmów. Zapraszamy dziś do przyjrzenia się pięknym, jaskrawopomarańczowym dyniom.
Od kiedy trwa sezon na dynię
Chociaż pierwsze dynie mogą pojawić się na straganach już latem, to właściwy sezon na dynię rozpoczyna się we wrześniu i trwa do pierwszych przymrozków. Te jesienne warzywa możemy później przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Należy zapewnić im po prostu odpowiednie warunki: pokojową lub nieco niższą temperaturę.
Sezon na dynię możemy sami sobie przedłużyć, odpowiednio ją przetwarzając. Dynia nadaje się do mrożenia, np. pokrojona w kostkę lub w postaci gotowego musu. Popularne są także przetwory z dyni, takie jak dżemy czy dynia w occie.
Rodzaje dyni, czyli do czego użyć jej w kuchni
W ostatnich latach dynie zyskują na popularności, dlatego pojawiają się coraz to nowsze ich odmiany. Najbardziej znana i najczęściej dostępna jest dynia olbrzymia, inaczej zwana dynią polską. To tę odmianę znamy z ozdób na Halloween. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać ją także w kuchni. Ma niezbyt wyrazisty smak, warto więc odpowiednio ją przyprawić.
Równie popularna jest dynia japońska, hokkaido. Jest mniejsza i ma bardziej intensywny kolor i smak. Można w nim wyczuć orzechową nutę. Dobrze nadaje się do zup, ciast, placków. Jest lubiana w kuchni, ponieważ nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia przygotowywanie potraw.
Dynia piżmowa ma kształt gruszki i jest jaśniejsza niż tradycyjne pomarańczowe rodzaje. Druga jej wersja ma kolor zielony. Nadaje się do wielu potraw, np. purée, pieczonych frytek, zup. Można ją jeść także na surowo.
Na popularności zyskuje ostatnio także dynia makaronowa. Jest podłużna, jasnopomarańczowa lub żółto-zielona. Jej nazwa wzięła się od charakterystycznego miąższu, który wygląda jak drobne nitki makaronu rosołowego. Ciekawym pomysłem jest wymieszanie jej z tradycyjnym makaronem lub użycie do sałatki.
Właściwości zdrowotne, czyli po co jeść dynię
Dynie mają niewiele kalorii, jedynie ok. 30 kcal w 100 g. W ich skład wchodzą głównie węglowodany, niewiele białka i prawie w ogóle nie zawierają tłuszczu. W tłuszcz obfitują za to pestki dyni, a także olej z nich tłoczony. Oba te produkty warto włączyć do diety ze względu na niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia.
Samo warzywo to natomiast dobre źródło błonnika pokarmowego, ważnego dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, szczególnie dla jelit. Z tego względu dynia polecana jest przy zaparciach. Soki i musy z dyni mają z kolei działanie moczopędne, przez co poleca się je przy niektórych schorzeniach nerek.
Intensywne kolory dyni to nie tylko piękny wygląd. Oznaczają one wysoką zawartość beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) zwalczają bowiem nadmierne ilości wolnych rodników w naszych organizmach. Dzięki ich spożywaniu zmniejszamy ryzyko powstawania niektórych nowotworów, obniżamy stany zapalne, a także spowalniamy procesy starzenia
Wspomniany beta-karoten jest w naszym organizmie przekształcany w witaminę A, która ma bardzo korzystny wpływ na wzrok, w szczególności na widzenie w półmroku.
Do bardzo istotnych właściwości dyni zaliczamy także zdolność do regulowania ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu.
Do swojego menu powinny włączyć dynię osoby na diecie redukcyjnej. Zawiera niewiele kalorii, za to sporą ilość sycącego błonnika pokarmowego. Należy jednak uważać, kiedy mamy dodatkowo problemy z gospodarką węglowodanową. Z jednej strony spożycie dyni może pomóc regulować poziom cukru we krwi. Z drugiej jednak strony, szczególnie pieczona lub gotowana dynia, ma wysoki indeks glikemiczny. Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością wciąż mogą spożywać dynię. Powinna to być jednak jednorazowo niewielka porcja w odpowiednio skomponowanym posiłku, zawierającym zdrowe źródła białka i tłuszczu.