Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Przepisy na walentynkową kolację z wykorzystaniem superfoods

Przepisy na walentynkową kolację z wykorzystaniem superfoods

Walentynki coraz bliżej, a my niekoniecznie mamy pomysł na to, czym obdarować ukochaną osobę? Idealnym rozwiązaniem będzie kolacja. Kameralna, romantyczna i z dala od zgiełku przepełnionych sal kinowych w centrach handlowych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją sami. Dla wszystkich amatorów zero waste, zdrowego, i ekologicznego odżywiania się mamy ciekawe propozycje przepysznych dań wegetariańskich na kolację walentynkową z wykorzystaniem bardziej lub mniej znanych superfoods.

Hummus z dodatkiem buraka suszonego lub liofilizowanego

W ramach przekąski możemy podać hummus, który świetnie smakuje w połączeniu z pieczywem, warzywami pokrojonymi w słupki – marchewką, papryką, selerem naciowym, nachosami, krakersami, czy chrupkami ryżowymi. W wersji walentynkowej proponujemy hummus w niezwykle pięknym, różowym kolorze, który zawdzięcza liofilizowanemu lub sproszkowanym burakowi. Aby go przygotować, będziemy potrzebować:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 3 łyżki tahini,
  • około 1 łyżki ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki buraka sproszkowanego lub liofilizowanego,
  • oliwę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie hummusu jest banalnie proste. Po ugotowaniu ciecierzycy według przepisu podanego na opakowaniu, wszystkie składniki należy bardzo dokładnie zblendować, aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, po czym przełożyć do eleganckiej miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami. Oprócz wcześniej wymienionych, do hummusu pasują również: grzanki, feta i pomidory czy też oliwki.

Komosa ryżowa z aromatycznymi grzybami i lubczykiem

Komosa ryżowa lub inaczej quinoa uważana jest za jedną z najcenniejszych i najzdrowszych roślin na świecie. Jest pożywna, lekkostrawna i bezpieczna dla osób, które nie tolerują glutenu. Aby przygotować rozgrzewające i pełne aromatu i ziół danie walentynkowe, będziemy potrzebować:

  • komosę ryżową,
  • czerwoną paprykę,
  • świeży imbir,
  • kukurydzę,
  • kapary,
  • cebulę i czosnek,
  • grzyby: mogą być pieczarki, boczniaki, prawdziwki,
  • orzechy włoskie,
  • przyprawy: lubczyk, kumin, rozmaryn, chilli,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane,
  • oliwę.

W garnku należy rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, do którego wrzucamy pół łyżeczki kuminu, szklankę dokładnie opłukanej komosy ryżowej i przez chwilę prażyć składniki, po czym zalać dwiema szklankami wody, gotować przez około 15 minut. W czasie kiedy komosa się gotuje, na patelni należy rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać rozmaryn, pół łyżeczki lubczyku, szczyptę chili, starty imbir, pokrojoną paprykę, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, pieczarki, boczniaki i inne grzyby i podsmażyć. Quinoę po ugotowaniu przekładamy na patelnię z grzybami, dodajemy garść kukurydzy, orzechów włoskich, łyżkę kaparów, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Jako dodatek do dania z komosy można podać zdrową sałatkę z mieszaniny kiełków i sosem z oleju musztardowego. Kiełki słonecznika i rzodkiewki należy opłukać i osuszyć, przełożyć do miski i wymieszać. Aby przygotować sos, należy wymieszać 2 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżkę miodu i łyżeczkę musztardy francuskie, doprawić delikatnie solą i ewentualnie mielonym pieprzem (kiełki rzodkiewki same w sobie mają lekko piekący smak). Powstałym sosem polewamy wymieszane w misce kiełki, delikatnie mieszamy i gotowe.

Wegański, walentynkowy deser – elegancki kawowy pudding chia z kremem z orzechów nerkowca

Nie może zabraknąć uroczystej walentynkowej kolacji bez wyśmienitego deseru. Aby było nie tylko smacznie ale również i zdrowo, proponujemy pudding kawowy składający się z samych naturalnych i odżywczych składników.

  • 250 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy,
  • 125 ml mleka kokosowego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 200 g orzechów nerkowca,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 ml wody,
  • syrop klonowy do smaku
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • owoce do dekoracji – sprawdzą się maliny, borówki,
  • kakao do delikatnego oprószenia deseru.

Przestudzoną kawę i mleko kokosowe należy wlać do naczynia, dodać syrop klonowy (w zależności od tego, jak słodkie lubimy desery może to być łyżka lub więcej) i wymieszać. Następnie dodać nasiona chia i mieszać dokładnie aż do momentu, kiedy utworzy się jednolita masa – to znaczy, kiedy nasiona nie będą zbite – i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz, przykrywamy i odstawiamy do lodówki, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Aby przygotować krem z nerkowców należy zblendować drobno orzechy, dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, sok z cytryny i połowę wody, po czym blendować dalej, regularnie dodawać pozostałą wodę, aż do uzyskania konsystencji kremu. Wówczas należy dodać syrop klonowy w takiej ilości, aby krem był wystarczająco dla nas słodki i ponownie blendować dłuższą chwilę aż nasz krem stanie się puszysty.

Deser wykładamy do pucharków – najpierw warstwę kremu, następnie pudding chia, delikatnie oprószyć go kakao i posypać świeżymi owocami. Ułożony warstwowo deser prezentuje się pięknie. Ilość podanych składników powinna wystarczyć na kilka porcji.

Na koniec, kiedy przygotujemy już wszystkie potrawy, nie zapomnijmy oczywiście o dekoracjach i nastrojowych dodatkach. Przy romantycznej kolacji walentynkowej z pewnością sprawdzą się aromatyczne olejki eteryczne czy naturalne świece sojowe.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img