Kokosowe, migdałowe, sojowe – na półkach w sklepach pojawiły się napoje roślinne o najróżniejszych smakach. Stanowią one alternatywę dla tradycyjnego mleka krowiego. Czym dokładnie są, jak powstają i ile tak naprawdę mają wspólnego z mlekiem?
Napój roślinny – co to jest?
Napoje roślinne, ze względu na swoje zastosowanie i wygląd, często nazwane są „mlekiem”. Jednak należy wiedzieć, że jest to nazwa potoczna i tak naprawdę zastrzeżona jedynie dla produktu pochodzenia zwierzęcego. Według przepisów ustalonych przez Unię Europejską, od 2007 roku obowiązuje nazwa „napój roślinny”.
Napój roślinny powstaje w wyniku namaczania, a następnie miksowania i przecedzania orzechów, zbóż, nasion lub pestek różnych produktów pochodzenia roślinnego. Mogą to więc być na przykład między innymi migdały, wiórki kokosowe, owies, orkisz czy ryż. Choć tak naprawdę nie jest to mleko, to z powodzeniem może zastępować mleko krowie. Jakie są rodzaje napojów roślinnych, który jest najzdrowszy, kto może je pić i z czym je komponować?

Najbardziej popularne napoje roślinne
- Napój sojowy – zawiera najwięcej białka i wapnia spośród wszystkich napojów roślinnych, dlatego składem najbardziej jest zbliżone do mleka krowiego. Zawiera też mniej cukrów niż na przykład napój kokosowy czy migdałowy. Spośród wszystkich napojów roślinnych, w napoju sojowym jest najwięcej witamin z grupy B.
- Napój kokosowy – to w kuchni doskonały zamiennik mleka krowiego. Jego zastosowanie jest wszechstronne – nadaje się zarówno do kawy jak i do płatków śniadaniowych, koktajl, wypieków i wielu innych dań, a nawet zup. Jest gęstszy i bardziej kremowy niż napój sojowy, ma przyjemny, kokosowy aromat. Jest to również jeden z bardziej kalorycznych napojów roślinnych, zawiera sporo tłuszczu, a stosunkowo niewiele białka.
- Napój ryżowy – jest słodki, zawiera najwięcej węglowodanów spośród popularnych napojów roślinnych, ponieważ ziarna ryżu zawierają w sobie dużo skrobi. Ze względu na swój słodki smak świetnie sprawdza się w deserach i wypiekach. Jest alternatywą dla osób, które nie mogę pić napoku sojowego, orzechowego czy migdałowego ze względu na alergię. Jest jednak niepolecane diabetykom, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 90. Napój ryżowy jest bogaty w witaminy B1, B3, a także B6.
- Napój migdałowy – w porównaniu z pozostałymi napojami roślinnymi ma stosunkowo mało kalorii. Ma za to wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to napój idealny do kawy, jeśli się lubi migdałowy smak i aromat. Łatwo je spienić.
- Napój owsiany – spośród najbardziej popularnych napojów roślinnych owsiany zawiera najwięcej błonnika. W napoju owsianym mogą znajdować się pochodzące z owsa beta-glukany, które mają dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Każdy napój roślinny czy to kokosowy, czy migdałowy lub np, sojowy różni się od siebie zawartością mikro- i makroelementów. Napoje orzechowe będą zawierały więcej witaminy E od napoju sojowego. Napóje owsiane zawiera więcej beta-glukanów, które mają pozytywny wpływ na odporność. Zdecydowana większość gotowych napojów roślinnych jest fortyfikowana tzn. że są wzbogacane wapniem i witaminami z grupy B i witaminą D. Napoje są dziś łatwo dostępne, można je także sporządzać samodzielnie w domu. Stanowią one doskonałą zamiennik mleka krowiego dla osób, które ze względu na alergie pokarmowe nie mogą spożywać tradycyjnego mleka krowiego, a także dla wegan i wegetarian.