Strona głównaProdukty i przepisyRóżnice między czekoladą deserową a gorzką

Różnice między czekoladą deserową a gorzką

Codzienna dieta, nawet jeśli prowadzona w sposób zróżnicowany i zdrowy, nie musi oznaczać rezygnacji z drobnych przyjemności. Wartościowe słodycze również warto włączać do jadłospisu. Jednym z takich produktów z pewnością okaże się dobrej jakości czekolada, która zaspokoi chęć podjadania w ciągu dnia, a przy tym sprawdzi się w charakterze deseru czy dodatku do kawy. Ważne jednak aby w czasie zakupów świadomie wybierać produkty bogate w wartościowe kakao.

Każdy fan czekolady wie, że w sklepach można znaleźć ją w wielu odsłonach – gorzkiej, deserowej, mlecznej, białej, a od kilku lat także i różowej (z ziaren kakaowca rubinowego). Po którą najlepiej sięgnąć gdy przychodzi ochota na coś słodkiego?

Czekolada mleczna, zwykle zawiera w sobie mniej niż 25% suchej masy kakaowej oraz jak wskazuje nazwa, wzbogacona jest o dodatek mleka. Dla kontrastu – gorzka czekolada, wedle norm, powinna mieć w swoim składzie przynajmniej 70% kakao (miazgi kakaowej, bogatej w wartościowe tłuszcze). Kompromis między tymi kontrastującymi smakami stanowi czekolada deserowa – delikatniejsza w smaku i konsystencji od gorzkiej, a przy tym bardziej wytrawna i mniej słodka od mlecznej.

Czekolada deserowa i jej główne zastosowania

Wedle standardów deserowa czekolada powinna zawierać w swoim składzie od 30 do 70% miazgi kakaowej. W zależności od wybranej tabliczki, oznacza to że będzie nadawała się ona na słodką przekąskę, a także do przygotowywania ciast, deserów i różnych potraw (jak np. sosów inspirowanych meksykańskim mole).

Dobrej jakości naturalna czekolada powinna w składzie zawierać:

  • miazgę kakaową w ilości nie mniejszej niż 50%,
  • tłuszcz kakaowy (zwany także masłem kakaowym) bogaty w kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy oraz linolowy.

Masło kakaowe, ze względu na wysoką cenę często zastępowane jest innymi tłuszczami oraz lecytyną sojową, które mają imitować aksamitną strukturę topiącej się czekolady. Warto także sięgać po produkty z mniejszą zawartością cukru albo posiadające w składzie zdrowsze jego zamienniki, jak np. ksylitol lub cukry trzcinowe. Im ciemniejsza czekolada, tym więcej dodano do niej kakao, a co za tym idzie poza kaloriami dostarczy ona do organizmu także magnezu oraz cennych substancji. Jednym z powszechnie cenionych efektów działania czekolady jest pobudzanie produkcji serotoniny. Kakao zawiera kofeinę, teobrominę, teofilinę oraz anandamidu. Nauka zatem może potwierdzić wprost – jedzenie czekolady rzeczywiście poprawia nastrój.

Dobrej jakości czekolada deserowa i gorzka cenione są ze względu na swoje dobroczynne działanie na organizm. Jednak uwaga – ponieważ, jak można przypuszczać, częste jedzenie czekolady w nadmiarze może prowadzić do tycia. Przy tym jednak coraz częściej można także usłyszeć o pozytywnym wpływie, jaki substancje zawarte w kakao mają na układ krążenia, w szczególności na wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Co ciekawe, czyste kakao ma także działanie przeciwpróchnicze. Niestety walor ten jest niwelowany przez spory dodatek cukru, jaki można uświadczyć w masowo produkowanych czekoladach.

Po produkty bogate w kakao warto sięgać także jesienią i zimą, ponieważ jego działanie wpływa pozytywnie na wzmocnienie układu odpornościowego. Oznacza to, że dobra jakościowo czekolada deserowa z przyprawami (takimi jak np. cynamon czy sól morska) może nie tylko wspomóc w walce z sezonowym osłabieniem, ale także dostarczać organizmowi dodatkowych składników pochodzących z dodatków. Czekolada z chilli, pieprzem lub imbirem będzie delikatnie rozgrzewać, podczas gdy dodatek orzechów lub migdałów zapewni dodatkowy zastrzyk cennych składników mineralnych i witamin.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img