Strona głównaProdukty i przepisySezon na porzeczki – jak możemy wykorzystać porzeczki w kuchni?

Sezon na porzeczki – jak możemy wykorzystać porzeczki w kuchni?

Spis treści:

Mijające właśnie letnie miesiące były sezonem porzeczek – białych, czerwonych i czarnych. Teraz jest więc najlepszy czas, aby przygotować z nich wspaniałe przetwory, by jesienią i zimą, móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, a także serwować organizmowi niezbędnych porcji witamin.

Właściwości porzeczek

Najwięcej cennych składników odżywczych i błonnika zawierają porzeczki czarne. Są też one najtrwalsze. Mają jednak dosyć specyficzny smak i aromat, dlatego częściej wybieramy je w postaci dżemów i soków. Można je dodawać również do dań wytrawnych, jako dodatek do serów i mięsa. W naszej strefie klimatycznej są jednymi z najzdrowszych owoców. Zaledwie w 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co pokrywa niemalże 300% jej dziennego zapotrzebowania. Czarna porzeczka zawiera również antocyjany, dlatego warto je spożywać szczególnie kiedy borykamy się z dolegliwościami żołądkowymi i z infekcjami dróg moczowych. Ponadto są one źródłem witaminy A, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza, luteiny, jodu, manganu, pektyn i garbników. Działają:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwwirusowo.

Czerwone i białe porzeczki, choć mają mniej błonnika niż odmiana czarna, zawierają za to sporo pektyn, dzięki czemu wychodzą z nich doskonałe dżemy i galaretki. Ich smak jest orzeźwiający smak, można je jeść na surowo, jak również stosować podczas wypieku ciast, dodawać do lodów i innych deserów. Porzeczki zarówno czarne, białe jak i czerwone z powodzeniem możemy zamrozić. Zachowują wówczas większość wartości. Czerwone porzeczki:

  • wspomagają pracę układu odpornościowego,
  • przynoszą ulgę w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych,
  • wykazują właściwości uspokajające i przeciwbólowe,
  • orzeźwiają i wspomagają apetyt,
  • dzięki wysokiej zawartości pektyn wspomagają pracę jelit, oczyszczają je z toksyn,
  • obniżają ciśnienie, ze względu na wysoką zawartość potasu.

Białe porzeczki są źródłem witamin A, C, E, zawierają dużo wapnia, potasu, żelaza, cynku i manganu. Ich spożywanie pomaga wzmocnić układ odpornościowy i stanowi element profilaktyki udarów i zawału serca. Wykazują one również działanie moczopędne.

Wykorzystanie porzeczek w kuchni

Owoce porzeczki można także dodawać do owocowych sałatek, a nawet do mięs i serów. Choć to oczywiste, że jeśli chcemy cieszyć się całym dobrodziejstwem, jakie oferują nam porzeczki, wszystkimi cennymi składnikami i witaminami, najlepiej jest jeść je w świeżej postaci. Sezon na nie trwa jednak stosunkowo krótko, dlatego warto je mrozić i przetwarzać, zwłaszcza że w takiej postaci smakują wyśmienicie. Konfitura z czarnej porzeczki, czy sok z czerwonej porzeczki w mroźny, zimowy dzień, przypomni nam smaki lata. Z porzeczek można przygotować:

  • sorbety,
  • ciasta drożdżowe,
  • dżemy,
  • kompoty,
  • soki,
  • galaretki,
  • kisiele,
  • nalewki.

Szczególnie ceniony jest sok z czarnej porzeczki, który sprawdza się w czasie osłabienia i rekonwalescencji, anemii. Stosuje się go chętnie w okresie jesienno-zimowym w profilaktyce przeziębień, a także jako wspomaganie podczas leczenia grypy, anginy, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy artretyzmie i reumatyzmie. Sok z czarnej porzeczki korzystnie wpływa także na stan włosów i zębów, wspomaga pracę nerek, przyspieszając proces oczyszczenia organizmu z toksyn.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img