Strona głównaProdukty i przepisyJedzenie w podróży – propozycje zdrowych przekąsek

Jedzenie w podróży – propozycje zdrowych przekąsek

Któż z nas nigdy nie znalazł się w sytuacji, że podczas dłuższej podróży samochodem, kiedy dopadł nas głód, okazało się, że nie ma ze sobą nic do jedzenia, a jedynym rozwiązaniem na zaspokojenie apetytu okazuje się być przystanek w przydrożnym fast foodzie? Albo któż z nas w pośpiechu nie zapakował dziecku na szkolną wycieczkę porcji rogalików z czekoladą, paluszków czy batonika? Zdarza się również, że po wyjściu z autobusu lub pociągu, nogi same prowadzą nas do budki z kebabem lub pączkami. Tymczasem przygotowanie zdrowych, smacznych i pożywnych przekąsek na czas podróży nie jest ani trudne, ani zbyt czasochłonne. Dostarczą nam one potrzebnej energii, a przy okazji zjemy je ze smakiem i zadbamy o nasze zdrowie. Jakie smakołyki, zdrowe przekąski sprawdzą się najlepiej?

Propozycje zdrowych przekąsek na podróż

Ważną kwestią podczas przygotowywania jedzenia i napojów na podróż jest to, aby były one odpowiednio zapakowane, tak aby móc wygodnie je przenieść i zjeść. W tym celu sprawdzą się więc pudełka śniadaniowe z przegródkami, woskowijki do kanapek, bidony, termosy i kubki termiczne. Co zatem możemy przygotować?

·    klasyczne, tradycyjne kanapki – przygotowane z razowego chleba, z pastą warzywną, hummusem i z dodatkiem świeżego ogórka lub rzodkiewki, zapakowane w woskowijki lub też zgrabnie ułożone w lunchboxie. Są sycące, łatwe do przygotowania i zjedzenia nawet w komunikacji miejskiej,

·    chrupiące warzywa i owoce – pokrojone w słupki, sprawdzą się szczególnie te, które są twardsze, dzięki czemu też łatwiejsze w transporcie. Mogą to być jabłka, śliwki, banany, marchewki, rzodkiewki, oliwki, papryka, seler naciowy, papryka, czy ogórek,

·    orzechy i suszone owoce – przyjemnie chrupią, będą idealne, zwłaszcza kiedy dopadnie nas ochota na chipsy czy paluszki,

·    domowe słodycze – wszelkiego rodzaju babeczki, muffinki, batoniki zbożowe i ciasteczka owsiane, chlebek bananowy – z masłem orzechowym i bananami. Zaspokajają głód na dłuższy czas, a przy okazji dostarczają organizmowi białko, witaminy z grupy B i błonnik,

·    napoje – bardzo istotne podczas podróżowania jest również nawadnianie organizmu. Dlatego dobrze jest zabrać ze sobą wodę w bidonie. Unikniemy wówczas kupowania wody w plastikowych butelkach, czy też słodkich, gazowanych napojów. Jest to rozwiązanie nie tylko zdrowsze, ale również ekologiczne i ekonomiczne. Jeśli zdarzy się, że nasza podróż wypada w czasie upałów, możemy także w bidonie przygotować orzeźwiającą lemoniadę. Zamiast pakowanej w plastikowy kubek kawy czy herbaty kupionej na wynos na stacji benzynowej. Korzystniej dla środowiska i naszego portfela jest zabrać swoją ulubioną kawę lub herbatę z domu, w termosie lub kubku termicznym.

W lunchbox tak naprawdę możemy zapakować większość zdrowych i smacznych produktów, jakie lubimy. Może to być nawet sałatka, a do kompletu możemy zabrać ze sobą bezpieczne w czasie podróży i ekologiczne sztućce wykonane z bambusa. Świeży, smaczny i pożywny posiłek w postaci zarówno zdrowych słodkich przekąsek, jak i słonych zdrowych przekąsek doda nam energii w czasie długiej podróży. Przygotowane w domu przekąski są nie tylko zdrowsze od fast foodów, ale również tańsze i przyjazne środowisku naturalnemu.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img