Ludzie od wieków próbowali różnych sposobów na przedłużenie trwałości jedzenia. Prawidłowo zabezpieczona żywność, zapasy, przygotowywanie pożywienia na długi okres zimy dawało gwarancję przeżycia trudnego okresu. Nauczyli się także wędzenia, suszenia, chłodzenia i mrożenia. A w XIX wieku, dzięki Nicholasowi Appertowi, pojawiła się apertyzacja, czyli gotowane jedzenie przechowywane w hermetycznie zamkniętych słoikach. Dziś metoda ta ewoluowała i na sklepowych półkach pełno jest warzyw i owoców szczelnie zamkniętych w metalowych puszkach. W Polsce jednak wiele osób ma obawy, że znajdują się w nich szkodliwe związki, a zawarte w puszkach produkty są bezwartościowe, przetworzone, pozbawione witamin. Nie jest to jednak do końca prawda, jeśli kupimy dobre puszki, otrzymamy smaczny i pełnowartościowy posiłek. Sprawdźmy, jakie są zalety warzyw i owoców z puszki.

Zalety warzyw i owoców w puszkach
Niewątpliwie do najbardziej zauważalnych zalet warzyw i owoców w puszce zalicza się długi termin przydatności do spożycia. Drugą kwestą jest to, że jedzenie w puszcze niezwykle rzadko się psuje (jeśli jednak do tego dojdzie bardzo łatwo jest to zauważyć – wówczas puszka robi się wybrzuszona). Nie jest to jednak jedyna korzyść, jaka płynie z ich wybierania. Zaletą jedzenia z puszki jest fakt, że wbrew pozorom jest ono często bardziej wartościowe niż świeże warzywa dostępne w supermarketach. Dzieje się tak ponieważ owoce i warzywa przeznaczone do umieszczenia w puszkach są zbierane w okresie ich głównego wzrostu i szybko zakonserwowane. Dzięki temu nie zdążą utracić cennych wartości odżywczych. Poza tym z puszek usuwa się powietrze, co powoduje, że enzymy znajdujące się w świeżych produktach nie aktywują się i nie uwalniają z puszki. Czas między zbiorami a zamknięciem w puszce jest krótki. Na pewno dużo krótszy niż czas potrzebny do transportu warzyw i owoców np. z Afryki. Importowane do supermarketów warzywa i owoce nafaszerowane są większą ilością konserwantów. Nie wiemy też, w jakich warunkach były transportowane do Polski. Przetwarzanie niektórych warzyw, szczególnie pomidorów i kukurydzy, może powodować wzrost zawartych w nich antyoksydantów. Kupione zimą pomidory w puszce mogą mieć więcej witamin i minerałów, niż świeże.

Według badań przeprowadzonych przez Society of Chemical Industry w 2012 roku na świeżych i puszkowanych brzoskwiniach okazało się, że żywność w puszkach zachowuje większość minerałów i składników odżywczych. Porównano zawartość kwasu foliowego, karotenoidów, fenoli, a także witamin A, C i E i okazało się, że wartość odżywcza brzoskwiń w puszkach jest porównywalna do wartości odżywczej świeżych owoców, nawet okazało się, że brzoskwinie w puszce zachowały więcej witaminy C.
Na co zwrócić uwagę kupując warzywa w puszce?
Jeśli chcemy cieszyć się pełnowartościowymi i dobrej jakości warzywami i owocami z puszki, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na skład znajdując się na opakowaniu. Unikajmy tych produktów, do których dodane są sztuczne barwniki i konserwanty, a w składzie, poza wybranymi warzywami lub owocami, zawierają wodę i sól.
Warzywa i owoce w puszce warto wybrać wówczas, kiedy nie ma sezonu na ich świeże odpowiedniki, a te, które są sprowadzane z innych kontynentów, nierzadko pozbawione są smaku i aromatu, a przy tym pełno w nich konserwantów.