Złotym mlekiem nazywany jest tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji, także w chińskiej medycynie ludowej. Napój ten zna każda hinduska mama, ponieważ podaje się go dzieciom w momencie, kiedy tylko zaczynają się pierwsze objawy przeziębienia bądź jakiejkolwiek infekcji. Dziś złote mleko szybko zyskuje popularność w zachodniej części świata, przede wszystkim ze względu korzyści prozdrowotne i wpływa na wzmocnienie odporności.
Skąd biorą się wzmacniające właściwości złotego mleka?
Jednym z najważniejszych składników tego napoju, któremu zresztą zawdzięcza on swój, kolor jest kurkuma. Ta złocistożółta przyprawa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, antygrzybicznych, a także antyoksydacyjnych. To również bogactwo witamin: B6 i C oraz minerałów takich jak:
- żelazo,
- potas,
- mangan.

Złote mleko to również napój, który łączy prozdrowotne właściwości kurkumy z innymi zdrowymi składnikami, jakimi są mleko kokosowe i czarny pieprz. Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa wchłanianie się kurkuminy aż 20-krotnie. W Azji napój ten uznawany jest za środek, który łagodzi różnego rodzaju dolegliwości i wzmacnia układ odpornościowy. Podaje się go profilaktycznie, a także w objawach:
- stanów zapalnych stawów,
- przeziębieniu,
- wyziębieniu organizmu,
- rozstroju żołądka.
Napój ten ceniony jest również przez tradycyjnych joginów, ponieważ uważa się, że wpływa on na wzmocnienie stawów, łagodzi bóle i sztywność.
Jak przygotować tradycyjny napój indyjski?
Aby sporządzić złote mleko potrzebne będzie:
- pół szklanki wody,
- szklanka dowolnego mleka (może być roślinne bądź zwierzęce),
- łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir,
- łyżeczka oleju kokosowego (lub migdałowego),
- łyżeczka miodu (opcjonalnie).

W zależności od regionu, złote mleko przyrządza się nieco inaczej, jednak wszędzie najważniejszymi składnikami są niezmiennie kurkuma i czarny pieprz. Łyżeczkę sproszkowanej kurkumy należy rozmieszać w połowie szklanki wody i gotować przez kilka minut, po czym dolać szklankę dowolnego, ulubionego mleka. Następnie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego (może być również migdałowy) i dosypujemy przyprawy: mogą to być wszystkie egzotyczne przyprawy, które lubimy i które przyjdą nam do głowy, nie może jednak zabraknąć czarnego pieprzu, imbiru i cynamonu. Można z powodzeniem dodać także kardamon i odrobinę gałki muszkatołowej. Kiedy porządnie wymieszać mleko z przyprawami, napój jest gotowy do picia. Powinien być ciepły, lecz w żadnym wypadku gorący. A jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, możemy do mleka dodać również porcję miodu. Niektórzy traktują posłodzony ten indyjski napój jako zdrowy i sycący deser. W sklepach ze zdrową żywnością można także kupić gotową mieszankę indyjskich przypraw o intensywnym, słodko-pikantnym, korzennym smaku specjalnie skomponowaną do przygotowania tego tradycyjnego napoju.
Cudowne zlote mleko polecam i zachwycam sie kazdego dnia jakbym go pila po raz pidrwdzy. Malgosia
Dziękuję za opinię 🙂