Strona głównaProdukty i przepisyZłote mleko – właściwości tradycyjnego napoju indyjskiego

Złote mleko – właściwości tradycyjnego napoju indyjskiego

Złotym mlekiem nazywany jest tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji, także w chińskiej medycynie ludowej. Napój ten zna każda hinduska mama, ponieważ podaje się go dzieciom w momencie, kiedy tylko zaczynają się pierwsze objawy przeziębienia bądź jakiejkolwiek infekcji. Dziś złote mleko szybko zyskuje popularność w zachodniej części świata, przede wszystkim ze względu korzyści prozdrowotne i wpływa na wzmocnienie odporności.

Skąd biorą się wzmacniające właściwości złotego mleka?

Jednym z najważniejszych składników tego napoju, któremu zresztą zawdzięcza on swój, kolor jest kurkuma. Ta złocistożółta przyprawa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, antygrzybicznych, a także antyoksydacyjnych. To również bogactwo witamin: B6 i C oraz minerałów takich jak:

Złote mleko to również napój, który łączy prozdrowotne właściwości kurkumy z innymi zdrowymi składnikami, jakimi są mleko kokosowe i czarny pieprz. Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa wchłanianie się kurkuminy aż 20-krotnie. W Azji napój ten uznawany jest za środek, który łagodzi różnego rodzaju dolegliwości i wzmacnia układ odpornościowy. Podaje się go profilaktycznie, a także w objawach:

  • stanów zapalnych stawów,
  • przeziębieniu,
  • wyziębieniu organizmu,
  • rozstroju żołądka.

Napój ten ceniony jest również przez tradycyjnych joginów, ponieważ uważa się, że wpływa on na wzmocnienie stawów, łagodzi bóle i sztywność.

Jak przygotować tradycyjny napój indyjski?

Aby sporządzić złote mleko potrzebne będzie:

  • pół szklanki wody,
  • szklanka dowolnego mleka (może być roślinne bądź zwierzęce),
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • przyprawy: cynamon, kardamon, imbir,
  • łyżeczka oleju kokosowego (lub migdałowego),
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie).

W zależności od regionu, złote mleko przyrządza się nieco inaczej, jednak wszędzie najważniejszymi składnikami są niezmiennie kurkuma i czarny pieprz. Łyżeczkę sproszkowanej kurkumy należy rozmieszać w połowie szklanki wody i gotować przez kilka minut, po czym dolać szklankę dowolnego, ulubionego mleka. Następnie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego (może być również migdałowy) i dosypujemy przyprawy: mogą to być wszystkie egzotyczne przyprawy, które lubimy i które przyjdą nam do głowy, nie może jednak zabraknąć czarnego pieprzu, imbiru i cynamonu. Można z powodzeniem dodać także kardamon i odrobinę gałki muszkatołowej. Kiedy porządnie wymieszać mleko z przyprawami, napój jest gotowy do picia. Powinien być ciepły, lecz w żadnym wypadku gorący. A jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, możemy do mleka dodać również porcję miodu. Niektórzy traktują posłodzony ten indyjski napój jako zdrowy i sycący deser. W sklepach ze zdrową żywnością można także kupić gotową mieszankę indyjskich przypraw o intensywnym, słodko-pikantnym, korzennym smaku specjalnie skomponowaną do przygotowania tego tradycyjnego napoju.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img