Wiosna to czas, który kojarzy nam się z porządkami i ogarnianiem przestrzeni wokół nas. Szorujemy podłogi, myjemy okna, wietrzymy szafy i wymieniamy ubrania z ciężkich, zimowych na te bardziej letnie. Wiosna to także świetny moment, aby po długiej zimie, przeprowadzić porządki również w naszym organizmie. Zimą nasz metabolizm może pracować wolniej, a wówczas organizm w mniejszym stopniu filtruje się z toksyn. To między innymi dlatego wiosną często czujemy się zmęczeni, senni i ociężali, a nasza kondycja pozostawia wiele do życzenia. Aby zatem wspomóc organizm i szybciej pozbyć się szkodliwych toksyn, konieczny będzie wiosenny detoks.
Jakie objawy mogą świadczyć o tym, że nasz organizm potrzebuje diety oczyszczającej?

O tym, że nasz organizm potrzebuje detoksu może świadczyć kilka zauważalnych symptomów. Osoby, które piją dużo kawy, palą, często jedzą czerwone mięso i spożywają alkohol, tym bardziej potrzebują diety oczyszczającej z toksyn. Najczęstszymi objawami, które powinny skłonić nas do detoksu są:
- przemęczenie,
- problemy z zasypianiem,
- problemy z koncentracją,
- problemy z cerą takie jak: przebarwienia, niedoskonałości, niezdrowy odcień skóry,
- problemy z trawieniem, wzdęcia,
- wrażenie, że nogi są ciężkie, obrzmiałe.
Jakie produkty wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn?
Celem odtruwania organizmu jest pozbycie się zalegających w nim zbędnych produktów przemiany materii, toksyn, których nagromadzenie przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia, samopoczucia i większej podatności na infekcje. Aby wspomóc organizm w usuwaniu nadmiaru toksyn, potrzebna jest zdrowa, zróżnicowana dieta. W tym czasie powinniśmy włączyć do diety produkty spożywcze, które mają właściwości oczyszczające. Okazuje się, że jest ich całkiem sporo. Zalicza się do nich owoce, warzywa, a także niektóre produkty zbożowe, szczególnie takie z wysoką zawartością błonnika, który wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego i proces oczyszczania jelit. Do tego rodzaju produktów zaliczamy:

- owoce:
- jabłka – zawierają dużo błonnika, a także pektyny, które wiążą wszystkie zbędne substancje, a następnie przyspieszają ich usuwanie z organizmu. Jedzenie jabłek wspomaga nie tylko proces oczyszczania, ale też odkwaszania organizmu.
- cytryny – są niezbędne podczas oczyszczania organizmu, wspomagają prawidłową pracę wątroby i odkwaszają organizm,
- grejpfruty – zawierają dużą ilość wody, dzięki temu przyspieszają wypłukiwanie zbędnych, szkodliwych produktów przemiany materii, przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej,
- warzywa:
- ogórki – zawierają dużo wody niezbędnej w procesie oczyszczania, ich spożywanie wpływa na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci,
- pomidory – wzmagają produkcję soków trawiennych, zawierają dużo wody i likopen, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, są także dobrym źródłem potasu, który reguluje poziom sodu, tym samym zapobiegając gromadzeniu się nadmiaru wody w organizmie,
- brokuły – zawarty w nich sulforafan, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, ponadto brokuły wspomagają proces oczyszczania i odtruwania wątroby, przyczyniają się do wzmożonego usuwania zalegających w naczyniach złogów tłuszczu i cholesterolu,
- kapusta – bogata jest w witaminy i składniki mineralne, które wpływają na przyspieszenie usuwania złogów i toksyn,
- buraki i sok z buraków – wspomagają prawidłową pracę wątroby i nerek, pomagają usuwanie z organizmu nadmiaru mocznika, dostarczają sporych ilości potasu i błonnika pokarmowego, są cennym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które usuwają z organizmu wolne rodniki, betanina, barwnika o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym, wpływają na przyspieszenie przemieszczania się treści pokarmowej, co zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżniania,
- pietruszka (natka i korzeń) – wykazuje działanie moczopędne, przyspiesza usuwanie toksyn i szkodliwych metabolitów, usprawnia proces trawienia i wspomaga oczyszczanie wątroby,
- seler (korzeniowy i naciowy) – przyspiesza trawienie nadmiernej ilości tłuszczów i wspomaga procesy trawienia i wydalania szkodliwych produktów przemiany materii,
- kiszonki – są bezkonkurencyjne w kwestii oczyszczania organizmu z toksyn, wspierają procesy trawienne, wzmacniają odporność i mają zbawienny wpływ na kondycję jelit, są źródłem kwasu mlekowego, który pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu, i reguluje florę bakteryjną w jelitach,
- produkty zbożowe – zapobiegają długotrwałemu zaleganiu w jelitach treści pokarmowej. Spośród produktów zbożowych najsilniejsze działanie oczyszczające, a dodatkowo odkwaszające, wykazuje przede wszystkim kasza jaglana,
- napary ziołowe i herbaty – właściwości detoksykujące wykazują przede wszystkim:
- zielona herbata,
- morwa biała,
- czystek,
- pokrzywa,
- mięta.
Podczas procesu oczyszczania organizmu nie można zapominać także o piciu dużej ilości wody, a także unikaniu picia kawy, czarnej herbaty, alkoholu i unikania spożywania mięsa, słodyczy i produktów wysoko przetworzonych.