Sok z kalafiora – brzmi intrygująco? Popularność tzw. “kiszonek” zwiększa się w ostatnich latach. Jedni upatrują w nich lekarstwa na drobne, sezonowe dolegliwości, a inni, dobrego wsparcia dla pracy jelit i układu pokarmowego. Jak się jednak okazuje sok z kiszonego kalafiora może zapewnić wsparcie dla organizmu także na kilka innych sposobów.
Kalafior jest warzywem chętnie uprawianym i jedzonym w Polsce. Najczęściej podaje się go jednak w charakterze dodatku do ciężkostrawnych dań obiadowych. Co gorsza, wiele osób ma tendencję do zbyt długiego gotowania kalafiora (oraz brokułów), przez co większość zawartych w nim cennych składników jest wypłukanych. Pozyskiwanie soku z kiszonych różyczek kalafiora jest metodą na dostarczenie do organizmu większości naturalnie zawartych w nim składników. Przy tym zawarty w tego typu przetworach kwas mlekowy dodatkowo wesprze florę jelitową, przyczyniając się do wzmocnienia odporności oraz komfortu trawiennego.
Korzyści płynące ze spożywania soku z kalafiora
Sok z kalafiora kiszonego stanowi źródło cennych substancji, których działanie jest bardzo pożyteczne dla organizmu. Wystarczy wymienić takie składniki jak kwas mlekowy czy bakterie probiotyczne, które wspierają działanie całego układu pokarmowego. Sam kalafior, jako warzywo jest z kolei naturalnie bogaty w witaminy z grup B (kwas foliowy), A, E, K i C, a przy tym dostarcza do organizmu fosfor oraz potas. Dzięki temu warzywo pomaga także we wspieraniu zachowania zdrowej, promiennej cery, lśniących włosów i mocnych paznokci.
Prawdziwym skarbem zawartym w kwiecie kalafiora, a także w innych warzywach kapustnych, jak brukselka, jarmuż czy rzodkiew, są jednak izotiocyjaniany. Część z tych substancji, jak np. sulforafan są obecnie bardzo uważnie badane pod względem możliwego wykorzystania przy chemioprewencji (naturalnych metodach zapobiegania rozwoju nowotworów). Przy tym substancje te wspierają działanie wątroby, dzięki czemu przyczyniać się mogą także do szybszego oczyszczania organizmu z toksyn.
Dzięki temu warzywny sok z kalafiora właściwości wykazuje przede wszystkim w zakresie wspierania układu odpornościowego oraz pokarmowego. Sposób pozyskiwania soku – tłoczenie na zimno – umożliwia zachowanie większości cennych substancji, dzięki czemu mogą one trafić wprost do organizmu.
Przy tym zawartość w kalafiorze takich mikro- i makroskładników jak żelazo, wapń, potas oraz sód pomaga także uzupełniać niedobory tych substancji w codziennym jadłospisie.
Kiszony sok z kalafiora – wartościowe substancje z przetworów
Produkty takie jak tłoczony na zimno sok z kalafiora warto przyjmować szczególnie w okresach osłabionej odporności i częstych zachorowań – lecz nie tylko. W ciągu roku warto sięgać również po kapustę i ogórki kiszone, warto zasmakować w koreańskim kimchi lub też skusić się raz na czas na butelkę kombuchy. Wspomniany już kwas mlekowy, wytwarzany w procesie fermentacji swoim działaniem ułatwia syntezowanie niektórych witamin (K czy E).
Bogate w minerały zalewy i soki dają okazję do wyrównania równowagi elektrolitowej w organizmie, co jest wskazane szczególnie dla osób skupiających się na treningu czy w momencie choroby. Antybiotykoterapia może osłabiać jakość i zróżnicowanie flory jelitowej, dlatego też w czasie jej stosowania przetwory kiszone warto włączyć do codziennego jadłospisu.
Tego typu przetwory uważane są za naturalne probiotyki, które sprawdzą się jako uzupełnienie diety dla praktycznie każdej osoby. Na nadmierne spożycie produktów kiszonych powinny jednak uważać osoby zmagające z nadkwaśnością czy stwierdzonymi schorzeniami układu pokarmowego.