Strona głównaProdukty i przepisySoplówka jeżowata - właściwości i zastosowanie azjatyckiego Yamabushitake

Soplówka jeżowata – właściwości i zastosowanie azjatyckiego Yamabushitake

Soplówka jeżowata, często nazywana lwią grzywą, jest niczym innym jak efektownym, ale i jadalnym grzybem, który wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Trudno jednak spotkać ją w naturze, jest to grzyb niezwykle rzadki i znajduje się pod ścisłą ochroną. Choć grzyb może być uprawiany tak, jak popularne boczniaki, to jednak w Polsce jest to zabronione. Właściwości soplówki pozwalają wspierać osoby walczące ze schorzeniami układu nerwowego, cukrzycą czy wrzodami żołądka. Sprawdźmy co jeszcze potrafi nietuzinkowy grzyb.

Jakim grzybem jest soplówka jeżowata?

Zwana lwią grzywą, soplówka jeżowata, to nic innego jak jadalny grzyb, który w Polsce jest pod ścisłą ochroną. Jest to słaby pasożyt, który zasiedla wprawdzie żywe drzewa, ale jednak ofiarami grzyba stają się rośliny słabsze lub starsze. Występuje także na martwym drewnie. Szczególnie upodobał sobie buki i dęby, ale chętnie osiedli się także na jabłoni, czy też orzechu włoskim. Zarówno w Chinach jak i Japonii jest to dość popularny i lubiany grzyb, którego smak przywołuje owoce morza, mięso krabów i homarów. Wprawdzie jest on uprawiany przemysłowo, jak i amatorsko, to jednak w Polsce taka aktywność jest zabroniona ze względu na wspomnianą już ścisłą ochronę. A ta wydaje się niezwykle uzasadniona. Na przestrzeni dziesięcioleci (w latach 1951-2014) udało się udokumentować spotkanie z tym grzybem zaledwie 23 razy!

Jakie właściwości ma soplówka jeżowata?

Wartością największą soplówki jeżowatej jest to, że znajdują się w niej substancje bioaktywne. To aż 13 rodzajów erinacyn. To właśnie te substancje odpowiedzialne są za stymulowanie produkcji komórek nerwowych, ale także poprawiają pracę mózgu, mają pozytywny wpływ na koncentrację oraz pamięć. W soplówce znajdują się także hericenony – można powiedzieć, że są to swego rodzaju „endemiczne” kwasy, których występowanie odnotowano wyłącznie w soplówce. Poza tym grzyb zawiera polisacharydy, podstawowe aminokwasy, selen, żelazo, cynk, german, potas.

Zatem soplówka jeżowata wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na szybsze gojenie się ran, a także wspiera pracę układu odpornościowego, nerwowego oraz pokarmowego.

Żołądek i jelita – soplówka naturalnym wsparciem dla ich pracy

Medycyna chińska w tradycyjne formie znalazła już dawno zastosowanie dla soplówki jeżowatej. Korzystano z dobrodziejstw grzyba w przypadku zmagań z dolegliwościami układu pokarmowego, służył jako lekarstwo na wrzody żołądka, zalecano jego używanie, by wesprzeć odporność organizmu. Można więc wysnuć wniosek, że nauka spotkała się tutaj z mądrością Wschodu i dawne prawdy, odnalazły odzwierciedlenie we współczesnych badaniach.

Jak się dzisiaj okazuje stosowanie soplówki jeżowatej rzeczywiście ma pozytywne przełożenie na funkcjonowanie układu pokarmowego. A wynika to z tego, że w grzybie znajdują się rozpuszczalne w wodzie związki chemiczne, które chronią wyściółkę żołądka i przeciwdziałają wrzodom oraz stanom zapalnym.

Dość licznie występujące w soplówce przeciwutleniacze oraz związki regulujące poziom insuliny, a także lipidów we krwi sprawiają, że grzyb z powodzeniem może być wykorzystywany przez osoby zmagające się z cukrzycą.

Rozwój i ochrona systemu nerwowego

W 1986 r. powstało określenie zwane Czynnikiem Wzrostu Nerwów. To właśnie w tym roku grupa naukowców pod przewodnictwem Rity Levi-Montalcini otrzymała nagrodę Nobla odkrywając pewną grupę białek. Były to białka, które jak się okazało odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu wzorców mózgów oraz schematów ruchomych ciała. I to właśnie ta kategoria białek otrzymała nazwę Czynnika Wzrostu Nerwów.

W jaki sposób to odkrycie powiązane jest z bohaterem tekstu? Soplówka jeżowata wspiera stymulowanie wyżej wymienionego czynnika. Dlaczego jest to w ogóle istotne? Oznacza to, że soplówka ma właściwości, które wspomagają tworzenie się nowych połączeń neuronowych, co prowadzi do tego, że system nerwowy ma lepszą ochronę, lepiej się rozwija i funkcjonuje. Nadmienić należy również to, że grzyb ma także wpływ na naprawę uszkodzonych połączeń (np. w wyniku stresu).

Soplówka jeżowata a choroby cywilizacyjne

Nerwów, stresu, poczucia niepokoju w ostatnich latach nam nie brakuje. Soplówka jeżowata wprawdzie nie stanie się panaceum na wszystkie nasze niepokoje, ale jej właściwości potrafią zniwelować niepożądane odczucia. Cywilizacyjny problem, czyli chroniczny stres może nas zagonić w ślepą uliczkę, która nie tylko będzie pogłębiać nasze złe samopoczucie, ale także ograniczy zdolność organizmu do samoleczenia, tworzenia związków, które dają nam szansę w walce właśnie ze stresem czy depresją. Ze względu na właściwości soplówki warto jej się wówczas bliżej przyjrzeć, a przede wszystkim jej właściwościom wspierającym powstawanie Czynnika Wzrostu Nerwów. To właśnie ta cecha grzyba zwiększa nasze szanse na poradzenie sobie z niepokojem.

A odpowiedzialne za tę „super moc” soplówki są wymieniane już hericenony oraz erynacyny. To właśnie te związki odpowiadają za tworzenie Czynnika Wzrostu Nerwów w centralnym i obwodowym układzie nerwowym.

Soplówka jeżowata jest więc produktem szczególnym. Z jednej strony występując w naturze prezentuje się niezwykle efektownie, ale jej właściwości prozdrowotne są jeszcze bardziej spektakularne. Co więcej, jej potencjał  nie jest jeszcze w pełni zbadany.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img