Spiruliną nazywany jest pewien gatunek alg z gromady sinic o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie. Posiada ona szereg prozdrowotnych właściwości, które podobno doceniane były już w starożytności przez Azteków. Spirulina rośnie w ciepłych jeziorach na terenie Ameryki Środkowej, Południowej, a także w Afryce. Dziś spirulina dostępna jest w formie sproszkowanej lub w postaci tabletek jako suplement diety. Jest także używana przy produkcji kosmetyków. Do wyrobu spiruliny najczęściej wykorzystywane są algi Arthrospira maxima i Arthrospira platensis. Algi te wytwarzają tak zwane cyjanobakterie i to z nich właśnie produkuje się spirulinę.

Spirulina – efekty regularnego stosowania
- wspomaganie procesu odchudzania i obniżenie poziomu cholesterolu – zawarta w spirulinie fenyloalanina zmniejsza uczucie głodu, a błonnik ogranicza wchłanianie się cukru i tłuszczu,
- obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zapobieganie arteriosklerozie i udarowi mózgu, obniża ciśnienie tętnicze krwi – regularne spożywanie spiruliny zmniejsza powierzchnię błony, jaką wewnątrz aorty wytwarza nadmiar cholesterolu. Oznacza to, że przepustowość naczyń krwionośnych się zwiększa. Spirulina jest w stanie cofnąć szkody, jakie powstają wewnątrz organizmu w wyniku nieprawidłowego sposobu odżywiania się, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy,
- zapobieganie powstawaniu nowotworów – spirulina zawiera silne przeciwutleniacze oraz ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu na różnego rodzaju infekcje, ponieważ znacząco zwiększa produkcję przeciwciał,
- ponadto spirulina wykazuje również działanie oczyszczające organizmu z metali ciężkich Skład i właściwości zielono-niebieskiej algi,
- białko – spirulina jest nieocenionym źródłem białka, zawiera go czterokrotnie razy więcej niż mięso, dlatego jest szczególnie polecana wegetarianom i weganom,
- aminokwasy egzogenne – niezbędne dla ludzkiego organizmu,
- kwas foliowy, linolowy między innymi o właściwościach antyrakowych i odchudzających, kwas linolenowy, który działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie,
- pierwiastki takie jak: miedź, mangan, selen, żelazo, cynk,
- witaminy A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2 i B12),
- bioflawonaidy oraz fikocyjaninę o działaniu oczyszczającym i przeciwzapalnym.

Spirulina – przeciwwskazania do stosowania
Choć prozdrowotne właściwości niebiesko-zielonej algi są nieocenione, spirulina jak większość suplementów diety, nie może być stosowana przez każdego. Przede wszystkim powinny unikać jej osoby chore na fenyloketonurię, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, a także osoby, które stosują leki immunosupresyjne oraz leki zwiększające krzepliwość krwi. Ważne jest, aby suplement diety wybrać w sprawdzonym i dobrym sklepie. Przed zastosowaniem spiruliny warto też skonsultować się z lekarzem.